Hasselblad XH Converter 0,8 – a svédek speedboostere

0

A Hasselblad új kiegészítőt dob piacra XH Converter 0,8 néven, amely lehetővé teszi, hogy a HC és HCD objektívek által a kb. 6×4 cm-es közeépformátumú szenzorral rendelkező gépekkel elérhető látószöget kapjuk a kisebb, ~44×33 mm-es szenzorral szerelt tükör nélküli középformátumú vázakon, mint a Hasselblad X és 907X vázak.

Korábban már jelentek meg ilyen objektív konverterek, amelyek pl. APS-C szenzoros gépeknél tették lehetővé a full-frame-re tervezett objektívek által kínál látószög elérését (a kisebb szenzoron). Most azonban középformátumra is megjelent a Hasselblad gyári kiegészítője, amely gyűjtőlencseként az objektív által vetített képet kicsit kisebb területre koncentrálja (épp fordítva, mint egy telekonverter). Ennek köszönhetően a nagyobb vetített képkörrel tervezett objektívekkel is elérhetjük azt a látószöget kisebb szenzorméretnél, mint az eleve 6×4-es középformátummal.

A megoldás további előnye, hogy a koncentráltabb vetített kép miatt magasabb fényerőt kapunk, valamint a feloldóképességnek is jót tesz ez a bravúr.

A Hasselblad XH Converter 0,8 nevéből adódóan 0,8×-es szorzót ad, azaz közel akkorát, amekkora a Hasselblac X vázak képkivágás faktorának a reciproka. Ezáltal megkapjuk a teljes látószöget, így egy HC 100mm f/2,2 olyan objektívként dolgozik majd, mintha erre a vázra egy 80mm f/1,8 objektívet tekertünk volna fel.

A konverterrel való együttműködéshez új firmware-eket ad ki a Hasselblad, de a frissítéshez minimum 18.0.0 firmware-rel kell rendelkezzen az objektív, hogy az új 19.1.0 telepíthető legyen rá. A vázakhoz szintén új firmware-t kínál a gyártó, az X1D 50C a v1.25.0 vagy később, az X1D II 50C, 907X 50C és 907X Special Edition vázak pedig minimum v1.4.0 firmware-rel kell rendelkezzenek, hogy az adapter helyesen együttműködhess a vázzal.

A Hasselblad XH Converter 0,8 ára 950 amerikai dollár.