Új portréobjektív az L rendszerhez: Panasonic Lumix S 85mm f/1,8

0

A Panasonic utoljára idén májusban adott ki új objektívet, akkor a Lumix S 20-60mm f/3,5-5,6 nagylátószögű zoommal bővítette a termékpalettáját.
Hamarosan ismét új objektív kerül piacra, ezúttal a portrék szerelmeseinek kedvezve.

A Panasonic Lumix S 85mm f/1,8 időjárásálló szigetelésekkel is rendelkezik, így mostoha körülmények között is gond nélkül használható. Belsejében 9 lencsetag található, amelyek közül kettő extra-alacsony szórású (ED – Extra-low Dispersion), amely hatékonyan csökkenti a kromatikus aberrációt.
Az objektívet úgy alakították ki, hogy videózásnál is jól használható legyen, ehhez 240 Hz-es lineáris (léptető)motort alkalmaztak, valamint az optikai felépítésnél figyeltek arra, hogy minimális fókuszlégzést jelentkezzen a közelponttól a végtelenig.

A 82 mm hosszú és csupán 355 gramm tömegű Panasonic Lumix S 85mm f/1,8 november végétől lesz kapható, ára 650 euró (600 amerikai dollár) lesz.

Az új portréobjektív után – a szeptemberben frissített útitervben látottaknak megfelelően – további három, fix gyújtótávolságú, f/1,8 fényerejű modell érkezik: a 24mm f/1,8, a 35mm f/1,8 és az 50mm f/1,8, amelyek mindegyike hosszban és átmérőben is megegyezik majd a most megjelent 85mm f/1,8-cal, így ugyanazok a szűrők lesznek használhatók, valamint gimbal esetében csak kis mértékű finomhangolásra lesz szükség az egyensúly megtartásához (az objektív eltérő tömegéből adódóan).

A fix gyújtótávolságú sor mellett egy 70-300mm f/4,5-5,6 objektív is fejlesztés alatt áll.

Sajtóközlemény:

Megérkezett az új, F1.8-as, nagy rekesznyílású, fix gyújtótávolságú,
kompakt és könnyű
LUMIX S 85 mm F1.8 (S-S85) közepes teleobjektív a LUMIX S sorozathoz

A Panasonic örömmel mutatja be új, nagy rekesznyílású, fix gyújtótávolságú LUMIX S 85 mm F1.8 (S-S85) közepes teleobjektívét, amely gyönyörű bokeh hatással teszi még szebbé a portrékat. A korábbi bejelentésnek megfelelően a Panasonic négy F1.8-as, nagy rekesznyílású, a LUMIX S sorozat fényképezőgépein megtalálható L-bajonettes rendszert alkalmazó objektívet fog megjelentetni, és ezek közül az első a mostani 85 mm-es F1.8-as objektív. A négy F1.8-as objektív azonos méretű és ugyanott helyezkednek el rajtuk a vezérlőszervek, ami rendkívül praktikus: például, amikor a fényképezőgépet gimbal tartja, egyszerűen és gyorsan lehet objektívet cserélni, úgy, hogy minimálisan kelljen csak állítani a csatlakoztatott eszközökön. Az azonos átmérőnek köszönhetően a szűrők is kompatibilisek mindegyik objektívvel. Kompakt méretével és könnyű súlyával a LUMIX S 85 mm F1.8 pillanatfelvételekhez is használható.

Az objektív 8 csoportba rendezve összesen 9 elemet tartalmaz. A 2 ED (extra-alacsony szórású) lencse hatékonyan csökkenti a tengelymenti és a nagyításból eredő kromatikus aberrációt. A Panasonic S sorozat lencséivel gyönyörű bokeh hatás érhető el, és a LUMIX S 85 mm F1.8 objektív képsarki sötétedés nélkül biztosít finom színárnyalást a csúcsfókuszú és a szomszédos területek között. A LUMIX S 85 mm F1.8 objektív a videofelvételek terén is kimagaslóan teljesít, mert úgy tervezték meg, hogy felvétel közben elnyomja a nemkívánatos „focus breathing” hatást, azaz az élességállítás következtében megváltozó gyújtótávolság jelenségét, ami egy komoly hiba volt idáig a fényképezéshez tervezett cserélhető objektíveknél.

Kompakt, mindössze körülbelül 355 grammos súlyával a LUMIX S 85 mm F1.8 bámulatosan könnyen hordozható. A rugalmas felhasználás érdekében a por- és cseppálló* kivitellel mostoha körülmények között, akár -10 fokban is használható az objektív. A szűrő átmérője 67 mm, és a kör alakú rekesz 9 lamellából áll.

A négy, nagy rekesznyílású F1.8-as objektíven kívül jelenleg is folyik egy 70-300 mm-es teleobjektív fejlesztése, amivel még tovább bővül majd a LUMIX S sorozat objektívjeinek kínálata. A Panasonic és az L-bajonettes gyártókat tömörítő L-Mount Alliance elkötelezett az L-bajonettes objektívek fejlesztése mellett, hogy a felhasználók igényeinek megfelelően tovább bővítsék a választékot.

*A por- és cseppállóság nem jelent garantált védelmet arra az esetre, ha a fényképezőgépet közvetlenül por vagy víz éri.
A L-Mount a Leica Camera AG bejegyzett védjegye.
A kialakítás és a specifikációk előzetes értesítés nélkül változhatnak.