Gondba kerülhet a fényképezőgép gyártás is egy tűzeset miatt?

0

2020. október 20-án tűz ütött ki a japán Nebeoka városában működő AKM félvezető gyárban, amely három napig égett.
A tüzet sikerült ugyan eloltani, de a gyártás még legalább hat hónapig nem indulhat újra, ami a legrosszabb forgatókönyv szerint akár egy évig is húzódhat.

A főképp analóg-digitális átalakítókat, illetve egyéb LSI mikrochipeket készítő AKM kiesése komoly gondot okoz az audiotechnikai gyáraknak, így a Denon, az Onkyo, a Marantz is érintett lesz, ahogy az Anthem és a Tascam is megérzi majd az alkatrészhiányt. Egyes források szerint az AKM jelentős beszállítója több fényképezőgép gyártónak is.

Talán ezzel áll összefüggésben a Sony napokban tett bejelentése, amely szerint az Alpha 6100 és az RX0 II fényképezőgépek, valamint az FDR-AX45, HDR-CX680 kameráinak és
az FDR-X3000 / X3000R, HDR-AS300 / AS300R akciókamerák szállításában akadozások jelentkeznek alkatrészhiány miatt, emellett pedig ezekre (kivéve az Alpha 6100-at) további megrendeléseket sem tudnak felvenni.
Könnyen elképzelhető, hogy ha a Sonynak – mint az egyik legnagyobb félvezető gyártónak – is gondot okoz az AKM kiesése, akkor a többi fényképezőgép gyártó is megérzi majd az alapanyag hiányt.