Jövőre már csak engedéllyel drónozhatsz profi cuccal

0

Komoly szabályozásokat vezetett be a Parlament a drónhasználat terén. A ma elfogadott törvény alapján 2021. január 1-től minden 120 grammnál nehezebb drón csak akkor reptethető, ha azt a HungaroControl mobilalkalmazással teszik. A törvény azt is kimondja, hogy minden 120 grammnál nehezebb (vagy tömegtől függetlenül videórögzítésre alkalmas) repülésre alkalmas eszköz légijárműnek minősül, így használatát külön (fizetős) regisztrációra és légügyi vizsgához kötik. Az engedély nélkül használt drónoknál bírságot szabhat ki a hatóság, amelynek mértéke akár 100 millió Ft is lehet.

A 120 grammnál könnyebb, kamera nélküli (!) drónok, amelyek a kezelőtől 100 méternél távolabbra nem képesek repülni, a játék légijármű kategóriájába esnek, ezekre jövőre sem kell engedély a felszálláshoz (természetesen a drónozás etikájának betartására, valamint a személyiségi jogokra és balesetvédelemre ezután is figyelnünk kell). Fontos továbbá, hogy lakott terület felett csak külön engedéllyel lehet drónozni, amelyet minden esetben külön kell kérvényezni a katonai légügyi hatóságnál (nem kamerázgatunk csak úgy ingatlanok felett!).

Érdekességképpen elmondható, hogy az Európai Uniós átlag a 250 grammos drónokra szab csak ki regisztrációt, így a magyar szabályozás Uniós szinten szigorúnak számít.