Godox AD100Pro: az eddigi legkisebb vaku az AD szériában

0

A Godox bejelentette legújabb, AD100Pro vakuját, amely a széria eddigi legkisebb tagja.
A mindössze 120×76×76 mm-es készülék akkumulátorral együtt 524 grammot nyom. Méretén túl persze sokkal izgalmasabb, hogy milyen képességekkel rendelkezik.

A vaku támogatja a TTL vakuvezérlést rádiós rendszeren keresztül (beépített 2,4 GHz-es vevője kompatibilis a korábbi X1, X2 és XPro vezérlőkkel) szinte az összes gyártó termékénél (Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus/Panasonic, Pentax, Sony), de vakuszinkron kábelen is kioldható az AD100Pro. Teljesítménye 100 Ws, amelyet 1/1 és 1/256 között manuálisan is állíthatunk. A szinkron történhet első vagy második redőnyre, de akár a nagy sebességű vakuszinkron (HSS mód) is elérhető.
Beépített LED modellfénye 1,8 Wattos, fényerejét 10 lépésben állíthatjuk.

A vaku felfogatásához két csavarmenetet is elhelyeztek a géptest aljára.

A működéshez szükséges energiát a mellékelt WB100 típusjelzésű lítium-ion akkumulátor szolgáltatja, amely 7,2 Voltos és 2,6 Ah kapacitású (18,72 Wh töltést tárol). Ez mintegy 360 maximális teljesítményű villanáshoz ad elegendő energiát. Az akkumulátor töltését külső töltőben végezhetjük el.

A vaku elé az opcionálisan megvásárolható AK-R1 fényformáló kitet helyezhetjük, amely színmódosító szűrőt, diffúzort, illetve barndoort tartalmaz.
A vakut a gyártó korábbi S2 tartójába helyezve Bowens bajonettes fényformálókat is használhatunk. Más kérdés, hogy vajon mire elég egy szoftbox mögött 100 Ws? Bár erről a gyártó nem ír, de tapasztalatból ismerjük, hogy egy kisebb szoftboxszal (belső diffúzor nélkül) 3-4 méterről már használható fényteljesítményt kapunk portréhoz. HSS módban azonban a hasznos fénymennyiség 1-2 Fé-et is csökkenhet, amely itt már nem lesz elég napfény ellenében.

A vakut egyébként úgy promózza a gyártó, hogy „pocket flash”, azaz zseb vaku, de akinek ekkora zsebe van, hogy ez belefér, az akár egy Sigma 28mm f/1,4 | Art obit is zsebre vághatna, ami ugye nem kifejezetten jellemző és életszerű. De mindenesetre jól hangzó szöveg, csak épp nem igazán fedi a valóságot 🙂

A Godox AD100Pro márciustól lesz kapható, ára 300 amerikai dollár lesz.