A Teledyne Imaging új szenzortechnológiája forradalmasítja a képalkotást

0

A Teledyne Imaging (korábban Princeton Instruments csoport) bemutatta LACera szenzortechnológiáját, amely komoly előrelépést hoz az alacsony képzajú, hátsó megvilágítású, nagy méretű CMOS szenzorok fejlesztésében, amelyek akár globális záras működésűek lehetnek.

Mint ismeretes, a ma fényképezőgépekben használt képérzékelők szinte kivétel nélkül gördülő záras CMOS szenzorok (a kiolvasás sorról sorra történik, ez általában szenzortól függően 20-50 ms ideig tart), amelyek képesek ugyan nagy sebességű sorozatok, illetve nagy felbontású videók felvételére alacsony képzajjal, de a gyors mozgású témáknál a rolling-shutter okozta jello-effektus akár jelentős torzítást is vihet a képbe.
Habár jelenleg is léteznek globális záras szenzorok, azok képzaja általában magasabb, mint a gördülő zárasaké (feltehetően ezért sem használják még fényképezőgépekben, csak néhány felső kategóriás 4k kamerában, ahol az adott érzékenységen magasabb képzajt nagy fényerejű objektívvel, azaz kisebb szükséges érzékenységgel tudják ellensúlyozni).

A LACera szenzortechnológia a gyártó ismertetője szerint lehetővé teszi a kis képzajú, akár 90-nél nagyobb kvantum hatásfokú, hátsó megvilágítású CMOS szenzorok létrehozását, akár globális zárral. Nyilvánvalóan korábban is léteztek globális záras CMOS szenzorok, azonban ott az elülső megvilágítású kialakítás miatt a kvantum hatásfok nem tudott ennyire magas lenni, ami gyengébb érzékenységet, rosszabb jel-zaj arányt adott (a legoptimálisabb mikrolencsés kialakítás mellett is a fotonok kb. 20%-a nem éri el a fotodiódát).
Az új technológiát a nagy méretű CMOS szenzorok fejlesztésénél vetik majd be, azokon a területeken, ahol kifejezetten fontos a nagy érzékenység, az alacsony képzaj és a globális zár használata.