Ez is csak átverés volt? X-Tra Battery, amely sosem lesz kapható?

0

Nem csak a Kickstarter-en, de az Indiegogo-n is kalapoztak az X-Tra Battery-nek nevezett „forradalmi” megoldáshoz, amelynek során több, mint 220 ezer dollár gyűlt össze.
A fejlesztők nem kevesebbet ígértek, mint jóval nagyobb kapacitás, könnyű tölthetőség és több féle funkció, amelyek között szerepelt az is, hogy akár a mobiltelefonunkat is tölthetjük majd az akkuról. Gyakorlatilag a fotósok minden energiaigényét fedezné egy a csodatermék – ha létezne.

A kampány leírása szerint elviekben idén márciusban kellene elkezdeni a termék forgalmazását, azonban úgy tűnik, hogy ebből semmi sem lesz: lehet, hogy ez csupán egy újabb átverés, amelynek során az emberek hiszékenységét használták ki.

Az ilyen kampányok esetében egyébként szokás felkérni médiapartnereket is, ilyen volt a canonrumors is, amelynek szerkesztője csalódottan közölte, hogy hiába szerzett a fejlesztőknek 18.000 dollárnyi támogatást – amelyből ő egyébként 3.500 dollárt kapna részesedésként – a január 12-én esedékes jutalék utalása elmaradt.
A canonrumors szerkesztője felvette a kapcsolatot a Kickstarterrel, ahol tájékoztatták arról, hogy nekik sem jeleztek semmit a kifizetésről. Egyébiránt a befektetőket keresők azóta a Kickstarteren küldött üzenetekre sem reagálnak.

A dolog pikantériája, hogy a pórul járt szerkesztő egy kicsit igyekezett utánanézni a dolgoknak és csak ekkor derült ki, hogy a fejlesztést végző cég vezérigazgatójának megadott Jeffery Parker, valamint a róla fent lévő fotó gyakorlatilag egy hong kong-i modell, akinek fogalma sem volt arról, hogy egy Kixkstarter kampányhoz használják majd fel a róla készült mosolygós, bizalmat gerjesztő fotót. Mindezt az apró ellenőrzést megtehette volna a cikk közlése előtt is, bár nyilvánvalóan senki sem azzal kezdi, hogy egy ígéretes üzleti felajánlást tevő után elkezd nyomozni, majd furcsa kérdéseket tenni fel neki arról, miért egy hong kong-i modell képe van fent az oldalon a vezérigazgató címszó alatt. Felesleges is lenne persze, mert úgyis jönne valami megdönthetetlen hazugság, amit valószínű a felajánlott busás haszon miatt simán el is hinne bárki – pláne úgy, hogy konkrétan neki nincs vesztenivalója, pénzt nem rak bele, csak egy posztot ír róla…

A konklúzió ismét az, hogy nem szabad vakon megbízni idegenekben, illetve ismeretlen cég/fejlesztőt támogatni a Kickstarter-en, Indiegogo-n, egyéb felületeken kockázatos lépés.

Bár mi nem közöltük le az eredeti kampányt – mivel saját elvünk, hogy csak ismertebb cégek kampányairól írunk -, mégis úgy látjuk, hogy érdemes tudni mindenkinek erről a sztoriról, már csak azért is, hogy óvatosak legyünk az efféle kalapozgatásokkal.