Az eddigi legkisebb: Leica APO-Summicron-M 35mm f/2 ASPH.

0

Nem csak méretében, de közelpontjában is igencsak nyerő a Leica APO-Summicron-M 35mm f/2 ASPH, amely elődjének 70 cm-es közelpontjához képest kevesebb, mint fele távolságból enged fotózni.

A 10 lencsetagból álló objektív 30 cm-es közelponttal rendelkezik, belsejében három aszférikus tag gondoskodik a saroktól sarokig helyes leképezésről, emellett mintegy hat lencsetag dolgozik a kromatikus aberráció csökkentésén (részleges szórású lencsetagok).
A rekeszt 11 lamellából alakították ki, így az éjszakai városképek kedvelői gyönyörű csillag formájú fényeket hozhatnak majd ki az objektívből.

A fókuszgyűrűt úgy alakították ki, hogy az élességállítás kellően finoman történhessen, ezért 300 foknyi elfordítással járható be a teljes tartomány. A távmérős keresőn keresztül az objektív akár 70cm távolságra is fókuszálható, innentől kezdve viszont kissé felkeményedik a fókuszgyűrű tekerése, jelezve ezzel, hogy érdemes áttérni az LCD élőnézet módjára, vagy a Visoflex elektronikus kereső használatára (esetleg használható a Leica FOTOS alkalmazás is a kézi élességállításhoz).

A Leica APO-Summicron-M 35mm f/2 ASPH. a mai naptól kapható az M bajonettes távmérős gépekhez (vagy adapterrel az L bajonettes vázakhoz), ára 7.300 euró.

Leica APO-Summicron-M 35mm f/2 ASPH.
Gyújtótávolság 35 mm
Lefedett képterület full-frame
Látószög 62,5°
Legszűkebb blende F16
Felépítés 10 lencsetag 5 csoportban
Fókusz rendszer manuális
Rekesz 11 lamellából
Közelpont 30 cm
Legnagyobb nagyítás 1:5,6
Szűrőmenet 39 mm
Méretek
(átmérő × hossz)
53 mm × 41 mm
Tömeg t.b.d
Gyári kiegészítő napellenző