Két tele és egy makró objektívvel bővült az EOS R rendszer

0

A Canon három objektívvel bővítette az EOS R tükör nélküli rendszeréhez készült termékcsaládját, az RF 100mm f/2,8 L Macro IS USM, az RF 400mm f/2,8 L IS USM és az RF 600mm f/4 L IS USM modellekkel.

A Canon RF 100mm f/2,8 L Macro IS USM a szokásos 1:1 leképezés helyett akár 1,4:1 leképezési arányra is képes, mindezt 26 cm-es közelponttal, viszont nem kompatibilis a 12mm-es és a 25mm-es közgyűrűkkel. Az objektív további érdekessége egy új vezérlőgyűrű (SA Control – Spherical Aberration Control), amellyel a szférikus aberráció módoítható, ezzel pedig a bokeh megjelenési formája is. Így méginkább vonzó lesz az objektív nem csupán a makrósoknak, de a portréfotósoknak is!
Nem mellékes, hogy az objektívet úgy tervezték, hogy igen minimális fókuszlégzése legyen (a tárgytávolság változtatásával a látószög nem igazán változik), ami nem csak a videósoknak jó hír, de azon makrófotósoknak is, akik előszeretettel alkalmazzák a fókusz-sorozat (focus stacking) technikáját az optikailag elérhetőnél nagyobb mélységélességhez.
Mivel L besorolású objektívről van szó, itt sem maradhattak el az időjárásálló szigetelések.

Az objektívbe 5 Fé előnyt adó optikai stabilizátor is került (1:1 leképezési aránynál 2 Fé előny), amely hibrid üzemmódra is állítható, amelynél a vízszintes és függőleges eltolódást is igyekszik korrigálni a rendszer. Az optikai stabilizátor az EOS R vázak szenzorstabilizátorával is képes együttműködni, ez esetben végtelen tárgytávolságnál akár 8 Fé előnyt is adhatnak. Az élességállítást dupla Nano USM motorok biztosítják, amelyek egyesítik az ultrahang frekvenciájú motorok gyorsaságát a léptetőmotorok pontosságával.
Természetesen nem maradt le erről az objektívről sem a már korábbról ismert elektronikus vezérlőgyűrű, amellyel a gépvázon beállított paraméter módosítható (rekesz, expozíció korrekció, vagy érzékenység). Opcionálisan állványgyűrű is vásárolható az új makróobjektívhez.

A Canon RF 100mm f/2,8 L Macro IS USM júliustól lesz kapható, ára 1550 euró lesz.


A makróobjektíven kívül két komoly teleobjektív is megjelent, az EF rendszerből már ismerős 400mm f/2,8 L IS III USM és a 600mm f/4 L IS III USM telék RF bajonettes változatai, amelyek az RF 400mm f/2,8 L IS USM és az RF 600mm f/4 L IS USM neveket kapták. Méretükben és tömegükben picivel az EF bajonettesek előtt járnak (~2 cm-rel hosszabbak és ~50 grammal nehezebbek).

Ezek optikai felépítésüket tekintve megegyeznek a DSLR-ekhez készült modellekkel (egy szuper alacsony szórású S-UD és két fluorit lencsét tartalmaznak), sőt, külsőre sem igen van különbség, így az RF objektívekre eddig jellemző elektronikus vezérlőgyűrű sem került rá az új változatokra (ehelyett a fókuszgyűrűt használhatjuk vezérlőgyűrűként, ha így állítjuk be az objektívet). Mindkettő teleobjektív beépített optikai stabilizátorral is rendelkezik, amely 5,5 Fé előnyt kínál (a váz szenzorstabilizátorával együtt sem kapunk komolyabb értéket, amely a nagy gyújtótávolság következménye).
A 2,5 méteres illetve 4,2 méteres közelponttal rendelkező objektívek kompatibilisek az 1,4×-ező és 2×-ező RF telekonverterekkel.
A videósok számára érdekes funkció rekesznyílás-szabályozás 1/8 Fé-es lépésekben való változtathatósága. Ezenkívül két AF-beállítás is menthető, amelyek felhasználhatók átfókuszálás effektekhez is. Ha manuálisan szeretnénk fókuszálni, ehhez három különböző fókuszsebesség közül választhatunk.
A két fix teleobjektív legnagyobb újítása az EF társaival szemben az autofókusz meghajtás, amely itt Dual Drive Power System nevet kapta, ami képes kihasználni az EOS R3 30 kép/mp-es sorozat sebességéhez szükséges gyors élességállítást.

A RF 400mm f/2,8 L IS USM és az RF 600mm f/4 L IS USM augusztustól lesz kapható, áruk rendre 13.000 és 14.000 euró lesz.

Sajtóközlemény:

A Canon három új RF objektívet mutat be
Köztük egy olyan különleges modellt,
amely minden eddiginél jobb

2021. április 14. – Ma, az EOS R3 – egy nagy sebességű, nagy érzékenységű, professzionális tükör nélküli fényképezőgép – kifejlesztésének bejelentése mellett, amelyet sport- és sajtófotósok számára a gyors képrögzítés céljával terveztek, a Canon Europe három új RF objektív piacra dobását is bejelentette.
Az RF 400mm F2.8L IS USM és az RF 600mm F4L IS USM modellek csatlakoznak a máris rendkívül népszerű RF objektívek széles választékához, amelyeket a Canon EOS R rendszeréhez gyártottak. Ezt a rendszert „jövőbiztos” tervezés és páratlan lehetőségek jellemzik a ma és a holnap fotósai számára. Ezek a kiváló teleobjektívek, amelyek ideális választást jelentenek profi természet- és sportfotósok számára, az RF-sorozatban elsőként tartalmaznak kettős meghajtási funkciót, amely minden eddiginél gyorsabb fókuszálást segít, akár 30 kép/mp sebességgel való fényképezésnél.
Ma a Canon ezen kívül bejelentette az RF 100mm F2.8L MACRO IS USM megjelenését is, amely a világ első AF-makróobjektívje 1,4-szeres nagyítással . Ez az objektív minden fotós számára elengedhetetlen kiegészítő, a lelkes amatőröktől az EOS R rendszert már használó profi szakemberekig.
RF 400mm F2.8L IS USM & RF 600mm F4L IS USM – kiváló teleobjektívek hihetetlen fókuszsebességgel
Az RF 400mm F2.8L IS USM és az RF 600mm F4L IS USM az innovatív EF 400mm f/2.8L IS III USM-en és az EF 600mm f/4L III USM-en alapulnak – a két nagyon kedvelt, kiváló teleobjektív profi sport- és természetfotósok számára készült. Az optika és mechanika nagyrészt megegyezik az EF modellekével, de az új teleobjektívek magasabb szintet képviselnek. Hihetetlen fókusztávolságot kínálnak, melyek az 1,4x és 2x RF extenderekkel együtt használva még fokozhatók. A gyorsaság mellett csökkentett súly és jobb egyensúly a Canon EOS R rendszerű fényképezőgéppel együtt használva képes minden eddiginél kitűnőbb fényképezésre.
Az RF 400 mm F2.8L IS USM és az RF 600 mm F4L IS USM a Canon RF objektívjeinek kiemelkedő jellemzőivel büszkélkednek, mint például az 1/8 lépéses rekesznyílás-szabályozás videofelvételek számára, és a továbbfejlesztett optikai IS, amely funkciót az RF foglalat kommunikációs rendszer teszi lehetővé, 5.5 lépéses rekesznyílás-szabályozást biztosítva . Ezen felül az objektívek kettős meghajtási funkciót kínálnak a jövőbeli vázakhoz, a gyorsabb AF érdekében. Ennek eredményeként a szakemberek olyan távoli, gyorsan mozgó témákat fényképezhetnek, amelyekre csupán ezredmásodpercek adódnak. Mindkét objektív három manuális élességállítási sebességgel is rendelkezik, a pontos vezérlés és a teljes idejű kézi élességállítás érdekében – lehetővé téve ezzel a beállítások módváltás nélküli elvégzését. Két előre beprogramozott fókuszpozíció is tárolható – ezzel is időt spórolva, amikor gyorsan kell reagálniuk, és a megfelelő fókuszálást biztosítva videózáskor. A fényrekesz-beállító gyűrű vezérlő gyűrűként is használható, néhány EOS R sorozatú vázzal.
A Fluorite és a Super UD üveg, valamint az ASC és a Super Spectra bevonatok használatának köszönhetően az RF 400 mm F2.8L IS USM még a legnagyobb f/2.8 rekeszértéknél is kivételes élességet kínál a teljes képmezőhöz. Az RF 600 mm F4L IS USM hasonló előnye a minimális torzítás és becsillanás – az objektív f/4-es maximális rekeszértéke esetén is -, biztosítva azt, hogy a professzionális képek tökéletesen kiváló minőségűek legyenek. Az RF 600mm F4L IS USM, amely alacsony fényviszonyok között is megbízhatóan működik, nagy f/4-es rekeszének köszönhetően, illetve az RF 400mm F2.8L IS USM a f/2.8-as rekeszével, egyaránt 5.5 lépéses képstabilizációt támogat – csökkentve a fényképezőgép rázkódását még gyengén megvilágított körülmények között is, így tökéletes választásnak bizonyulnak a szakemberek számára a legszebb fényképek készítéséhez, minden körülmények között.
A magabiztosságot támogató két objektív könnyű és kellően robusztus. Függetlenül attól, hogy esős időben vagy épp szeles, poros körülmények között dolgoznak a fotósok, ezek az objektívek kiállják a próbát legendás L-sorozatú, minőségi felépítésükkel és hővisszaverő fehér felületükkel.

RF 100mm F2.8L MACRO IS USM – tökéletes makró- és portréobjektív
Az RF 100mm F2.8L MACRO IS USM valóban sokoldalú objektív, és „kötelező” felszerelés a makró-, csendélet- és portréfotózáshoz. Az átlagosnál nagyobb 1,4:1-es nagyítási arány – amely az objektív lebegőpontos rendszere és a rövid újrafókuszálás révén valósul meg – lehetővé teszi a fotósok számára, hogy kivételes közeli képrészleteket rögzíthessenek. A kecsegtető 100 mm-es fókusztávolság f/2.8-as rekesszel tökéletes azok számára, akik kiemelkedő portrékat szeretnének készíteni.
Hihetetlen nagyítási képessége mellett egyik kiemelkedő funkciója, és az EF változathoz – az EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-hez – képest egy további fejlesztés az új változtatható és állítható apertúratorzítást vezérlő gyűrű. A fotósok változtathatják a háttér és az előtér elmosódásának mértékét, miközben lágy rajzú fókusz effektussal fényképezhetik az adott tárgyat. Az f/2.8-as maximális rekesz 9 lamellával kis mélységélességet és gyönyörű elmosódást biztosít. A Canon RF objektív választékát jellemző professzionális képminőséggel rendelkező RF 100mm F2.8L MACRO IS USM fejlett objektív-kialakítása teljes egészében éles, nagy kontrasztú képeket biztosít.
Az RF 100 mm F2.8L MACRO IS USM akár 5-lépéses optikai képstabilizátorral és 8 lépéses kombinált képstabilizátorral is rendelkezik (CIPA szabványok szerint), ha az EOS R5 és EOS R6 készülékekkel együtt használják azokat, ami jelentősen csökkenti a fényképezőgép rázkódását a kézben tartva. A Dual Nano USM AF egyenletes, pontos és nagy sebességű, szinte teljesen zajtalan autofókusszal és a fókuszlégzés elnyomásával ideális filmezéshez és utómunkálatokhoz fókuszsorozatok készítésénél.