Hivatalos: Sony FE 14mm f/1,8 GM

0

Sokszor olvashattuk korábban, hogy a bajonett átmérő jelentősen befolyásolja a tervezhető objektívek maximális fényerejét (főként azon gyártók mondták ezt, akik viszonylag nagy méretű bajonettet használnak). Ugyanakkor már arról is sokszor esett szó, hogy ez nem minden esetben igaz.
Most a Sony legújabb objektíve is azt bizonyítja, hogy a full-frame szenzoros gépek között legkisebbnek számító E bajonett mérete egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lehetne kiváló fényerejű, sőt, a megszokottnál még nagyobb fényerejű objektívet készíteni.

A ma bejelentett Sony FE 14mm f/1,8 GM (SEL-14F18GM) objektív ugyan “csak” f/1,8 fényerőt kínál, ugyanakkor ezt a 14 mm-es ultranagy látószögű gyújtótávolságnál, ahol ez a fényerő igazán remeknek számít.
Ráadásul kiváló fényereje ellenére az objektív a szokásoshoz képest jelentősen kisebb és könnyebb, hiszen mindössze 10 cm hosszú és 8,3 cm átmérőjű, s csupán 460 grammot nyom – ezt részben a nem teljesen fém tubussal érték el (a Sigma hasonló fényerejű, DSLR-ekhez készült 14mm f/1,8 DG HSM | Art objektíve 1170 grammos, 9,5 cm átmérőjű és 12 cm hosszú).
A Sony FE 14mm f/1,8 GM objektíven belül 14 lencsetag található, ebből egy aszférikus, két extrém aszférikus és egy extra-alacsony szórású (ED) és egy szuper alacsony szórású (S-ED), így mind a képsarki leképezés, mind a kromatikus aberrációt sikerült kézben tartaniuk a fejlesztőknek. A nemkívánatos becsillanásoktól a Nano AR bevonat véd, míg a frontlencse fluor bevonata a szennyeződések eltávolítását teszi könnyebbé.

Az integrált napellenzővel és időjárásállóságot adó szigetelésekkel rendelkező, belső élességállítású objektív két nagy nyomatékű lineáris léptetőmotort használ a fókuszcsoport mozgatásához, amely így kellően gyors lehet. A tubusra rekeszgyűrű is került, amely a szokásos 1/3 Fé-es beugrasztás mellett folytonos rekeszállítást is lehetővé tesz a videófelvételek szerelmeseinek.
Szűrőmenet helyett az FE 14 mm f/1,8 GM hátsó szűrőtartót kínál.

A Sony FE 14mm f/1,8 GM májustól lesz kapható, ára 1600 euró lesz.

Sajtóközlemény:

A Sony a kompakt, ultraszéles látószögű, nagy rekesznyílású FE 14mm F1.8 G Master™ objektívvel bővíti kínálatát

A Sony E-bajonet sorozatának új tagja lenyűgöző felbontást, halk autofókuszt és gyönyörű bokeh effektust biztosít

A Sony új termékkel bővíti tovább E-bajonet szériáját. Az FE 14mm F1.8 GM (SEL14F18GM) egy kompakt, F1.8-as rekesznyílású és ultraszéles látószögű objektív, mely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy új perspektívákból örökítsék meg a világot – különösen tájképek, épületek, a csillagos égbolt és a belső terek esetében.

„A Sony G Master családjának legújabb tagja, az FE 14mm F1.8 GM figyelemre méltóan kompakt méretben biztosít kiemelkedő felbontást, valamint gyors és csendes autofókuszt” – mondta Yann Salmon Legagneur, a Sony Europe digitális képalkotás termékmarketing-igazgatója. „Innovációinkat a felhasználói igényekre alapozzuk, és a jövőben is arra fogunk törekedni, hogy olyan technológiát kínáljunk számukra, mellyel megvalósíthatják kreatív elképzeléseiket.”

Lenyűgöző felbontás, kompakt és könnyű kivitelezés
Az új FE 14mm F1.8 GM objektív kompakt optikai kialakítással bír: mérete 3⅜ x 4 hüvelyk és súlya mindössze 16,3 uncia. Fejlett optikai technológiájának köszönhetően nagyszerű felbontást és lehengerlő kontrasztot biztosít. A két XA (extrém aszférikus) lencseelem a teljes képfelületben, még a sarkokban is kiváló felbontást biztosít, ami lehetővé teszi a kompakt és könnyű kialakítást. A két ED (extra alacsony szórású) és egy Super ED üvegelem pedig olyan optikai finomításokat eredményez, amelyek elnyomják a kromatikus aberrációt, emellett minden rekesznyílás esetén kiváló kontrasztot és pontos megjelenítést biztosítanak.

A felhasználók az F1.8-as maximális rekesznyílásnak köszönhetően hűen ábrázolhatják a fénypontforrásokat, így rendkívül lassú záridők használata nélkül teszi lehetővé csillagok fotózását, vagy más gyenge fényviszonyok melletti felvételek készítését. Kihívást jelentő fényviszonyok esetén a Sony eredeti Nano AR Coating II technológiája a tükröződések és szellemképek csökkentésével maximalizálja a tisztaságot.

Az FE 14mm F1.8 GM gyönyörű bokeh effektust képes biztosítani F1.8-nál, még az ultra széles, 14 mm-es gyújtótávolság mellett is. A 9,8 hüvelykes minimális fókusztávolsággal az FE 14mm F1.8 GM kibővített lehetőségeket kínál a közeli állóképek és videók készítéséhez, és a Sony G Master prémium sorozatára jellemző lenyűgöző bokeh hatást hoz létre. Emellett a precíz XA elemeknek, a 9 lamellás körkörös rekeszmechanizmusnak és az optimálisan kezelt aberrációnak köszönhetően az FE 14mm F1.8 GM kiváló háttér-bokeh-t tud létrehozni a nemkívánatos hagymakarikás hatás nélkül.

Fejlett és halk autofókusz
A két XD (extrém dinamikus) lineáris motor segítségével a fókusz még F1.8-as, szűk mélységélességű felvételek készítésekor is pontosan rögzíthető és tartható, így a profi fotósok a kihívást jelentő körülmények között is megbízhatóan végezhetik a munkájukat. Az FE 14mm F1.8 GM ráadásul csendes AF-et tesz lehetővé minimális rezgéssel a zökkenőmentes fókuszátmenet érdekében, így ideális választás videós tartalomkészítéshez.

Professzionális irányítás és megbízhatóság
Az új objektívet számos fejlett és sokoldalú vezérlési lehetőséggel is ellátták, többek között fókuszrögzítő gombbal, fókuszmód-kapcsolóval és fókuszgyűrűvel, amelyek zökkenőmentes és hatékony működést biztosítanak a legkülönbözőbb felvételi környezetekben is. A további testreszabhatóságért a fényképezőgép-váz kezelőfelületéről számos funkció hozzárendelhető a fókuszrögzítő gombhoz. Az FE 14mm F1.8 GM Linear Response MF funkcióval is rendelkezik a közvetlen és pontos kézi fókuszáláshoz, egyúttal tartalmaz egy rekeszgyűrűt, amely intuitív rekeszvezérlést tesz lehetővé. A nagyobb kreatív szabadság érdekében az FE 14mm F1.8 GM egy hátsó szűrőtartót is tartalmaz, amely szabványos lemez típusú szűrőket fogad ND, színkorrekció, lágy szűrő stb. számára.

A por- és nedvességálló kialakítás biztosítja a kihívást jelentő körülményekhez szükséges megbízhatóságot. Az elülső lencsetag a vizet, az olajat és más szennyeződéseket taszító fluorbevonattal rendelkezik. A hátsó elem szintén fluorbevonatú, annak érdekében, hogy a hátsó szűrő cseréjekor ez a felület tiszta maradjon. Az objektív beépített szárnyas napellenzője pedig hatékonyan blokkolja a becsillanást és szellemképeket okozó idegen fényt.

Elérhetőség
Az új FE 14mm F1.8 GM objektív 2021-ben lesz elérhető a Sony hivatalos viszonteladóinál.