Nem jó a Nikon helyzete, de már látják az alagút végét…

0

Igen jelentős bevételkiesést kell elviselnie a Nikonnak, legalábbis ez derül ki a napokban kiadott, a március végén záródott 2021-es üzleti évet bemutató adatokból.
A képalkotó üzletág ugyanis mintegy 75 milliárd jenes visszaeséssel zárta az évet, amit részben a világjárvány okozta vásárlási kedv visszaeséssel, részben az átalakulóban lévő fotópiaccal lehet magyarázni.
A mellékelt diagramon jól látszik, hogy nem csak a fényképezőgép értékesítés esett vissza, de az objektív értékesítés is – sőt, ez még erőteljesebben.

Az új Nikon Z rendszerre átállás persze időt vesz igénybe, sokan vannak még, akik kitartanak a DSLR rendszerük mellett, ami érthető is, hiszen igen komoly értéket képviselnek az évek során összegyűjtögetett objektívek, amelyek ugyan a MILC-ekkel is használhatók, de mégsem annyira kényelmesen, mint a hozzájuk való tükörreflexesekkel. Ráadásul a megszokás is komoly úr, a csukott szemmel is kézhez álló tükrös után egy új váz használata biztosan nehezebb lenne az első időkben – legalábbis ez egy tipikus válasz arra a kérdésre, hogy miért nem vált egy profi másik rendszerre.

Szerencsére a Nikon bizakodó, a saját előrejelzéseik szerint a most folyó, jövő év márciusában véget érő 2022-es üzleti évet már közel 15 milliárd jenes bővüléssel tudják majd zárni a képalkotó üzletágban.