Már majdnem kész: Adobe Photoshop for ARM64

0

Az Adobe kiadta az ARM64 processzoros, Windows 10 operációs rendszerű számítógépekhez az első nem béta változatú Photoshop szoftverét. A program használatához minimum v190141.488.0 (2020 első negyedéves), vagy későbbi verziójú 64 bites operációs rendszer szükséges, a minimum memória 8 GB (16 GB ajánlott).

Az ARM64 processzoros számítógépekből jelenleg nincs túl sok, az Apple-n kívül az Acer, az ASUS, a Lenovo, a Microsoft és a Samsung készít ilyet. Míg az Apple az M1 processzoros Macbookjával új mérföldkövet állított fel (és ehhez a géphez már korábban megjelent a hozzá való natív Photoshop verzió), a többi gyártó leginkább a Google Chrome operációs rendszert futtató olcsóbb készülékekkel van jelen a piacon. Ezekhez természetesen nem alkalmas a most megjelent Photoshop változat, hiába ARM processzoros gépek ezek. A Microsoft – nem meglepő módon – azonban készít 64 bites Windows 10-et futtató komoly notebookot, mint a Surface Pro X.
Ez utóbbi még 2019-ben jelent meg, amikor is az Adobe ígéretet tett arra, hogy elkészíti az ARM64 processzorokhoz is a natív Photoshopot (illetve a teljes CreativeCloud-ot). A szoftver fejlesztése azonban lassan haladt, az első béta teszteket tavaly novemberben kezdték, amit 7 hónappal követett a mostani bejelentés.

Fontos azonban tudni, hogy vannak korlátozások, egyrészt a most megjelent Photoshop még nem tartalmaz minden funkciót, mint ami a Macbookokhoz és az X64 alapú Windows rendszerekhez készült programnál elérhető, másrészt nem keverhetjük a 32 bites és 64 bites applikációkat, azaz ha 32 bites Adobe alkalmazást használunk, akkor sajnos a most megjelent Adobe Photoshop for ARM64 program telepítéséhez szükséges 64 bites Creative Cloud szoftvert nem tudjuk majd telepíteni.

De legalább látjuk, hogy készül valami…