LED reflektort szeretnél? 1200 Watt! Maradhat?

0

Nem kérdéses, hogy a világítástechnika az utóbbi években jelentősen átalakult. Noha a kis és közepes teljesítményű stúdióvakuk helyét ára miatt nem tudják átvenni a LED-es állandó fényű lámpák (plusz portrénál nem is feltétlenül előny, ha a modell erősen hunyorog a sok fénytől), az állandó megvilágítást adó lámpák esetében a korábbi halogén izzós, vagy akár a HMI lámpák is kiválthatók ma már LED-es fényforrással. Mindez pedig akár kültéren is elérhető, a hálózati konnektoroktól messze.

Persze sokan ódzkódnak a LED-től, arra hivatkozva, hogy a színvisszaadásuk nem tökéletes, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a modern, kifejezetten profi világításra készülő termékeknél külön hangsúlyt fektetnek a színspektrum egyenletességére.

A Nanlux legújabb terméke, az Evoke 1200 – nevéből sejthető módon – 1200 Watt teljesítményű. A fél tenyérnyi COB LED olyan fényes, mint egy 2,9 kilowattos HMI lámpa. Az Evoke 1200 a mellékelt 45 fokos alapreflektorral 18.400 Luxos megvilágítást ad 3 méterről, mindezt kiváló színvisszaadási indexszel (CRI 96, TLCI 97). Ha még ennél is nagyobb fényteljesítményre volna szükségünk, akkor a gyártó Fresnel-lencsés reflektort is kínál, amellyel ugyanilyen távolságból 65.280 luxot kapunk.

A színhőmérsékletet 3200-tól 5600 Kelvinig változtathatjuk, a teljesítményt pedig igen precízen, 0,1%-os lépésekben állíthatjuk be, míg a vezérléshez vezeték nélkül a Nanlink okostelefonos alkalmazást, vagy vezetékes DMX-et is használhatunk.
Ahogy azt a kedvezőbb árú Nanlite LED-es fényforrások is tudják, a Nanlux is lehetővé teszi különböző fényeffektek használatát, mint fényerő-ciklust, villanász, vihar (villámlás) hatást, TV hatást, gyertya/tűz hatást, rossz (villódzó) fényforrást, paparazzit (vaku sorozat), robbanást, vagy éppen hegesztést.
Az időjárásálló (IP54) kialakítású lámpához külső akkumulátoros áramforrás is tartozik, amellyel szintén dolgozhatunk mostoha körülmények között is.

A Nanlux Evoke 1200-hoz többféle fényformáló is elérhető, a már említett két reflektoron kívül 120 cm-es kör formájú vagy oktagonális szoftbox, 100 cm-es négyzetes szoftbox, de akár 150 cm-es parabola box is megvásárolható. A kiegészítők között két és négy lámpát fogadó keretet is kínál a gyártó.

A komoly képességű LED fényforrásért persze komoly árat is kell leszurkolnunk, a Nanlux Ecoka 1200 közel 3400 amerikai dollárba kerül.