Élő videóközvetítésre is alkalmas a Panasonic GH5 II

0

A Panasonic bemutatta idei első mikro NégyHarmados tükör nélküli fényképezőgépét, a GH5 továbbfejlesztéseként létrejött Lumix GH5 II-t.

A leginkább videózásra kihegyezett GH5 II elsősorban a youtuberek számára lesz igazi kincs, hiszen képes vezeték nélküli élő videóközvetítésre az okostelefonra telepíthető Lumix Sync alkalmazáson keresztül, később – egy firmware frissítést követően – pedig akár vezetékes kapcsolat is lehetővé teszi a videótovábbítást, akár LOG felvételként is. Persze az utómunkákkal dolgozó videósoknak is kínál sok-sok hasznos funkciót, így például a 4k felbontásban is elérhető, 4:2:2 színmintavételezésű, 10 bites mentést.

A gép szenzorának felbontása nem változott az elődhöz képest, ezúttal is 20,3 Mpixeles, NégyHarmados Live MOS szenzor felel a képalkotásért, az AA szűrő nélküli képérzékelőre azonban új, tükröződést csökkentő (AR) bevonat került.
Videófelvételt 4k UltraHD (3840×2160), vagy DCI-4k (4096×2160) formátumban is rögzíthetünk korlátlan ideig, a képfrissítés 24 és 60 képkocka/mp közötti lehet (anamorfikus módban max. 50 kép/mp). FullD felbontásban akár 180 kép/mp is választható, így slow-motion felvételek is komoly lassítással készíthetők – folyamatos autofókusz mellett. Van lehetőség 4:2:0 mintavételezésű 10 bites felvétel egyidejű rögzítésére és HDMI-re történő kiküldésére, így a precíz élességállítás a végső képen végezhető el. A gépre előre telepítve megtalálható a V-log L, amely finomabb utómunkák elvégzését teszi lehetővé a videófájlon. A képstílusok közé pedig bekerült a Cinelike D2, Cinelike V2, Monochrome S és L.Classic Neo is, így még könnyebbé válik különleges képi világú felvételek készítése.
A videó üzemmódokat részletesen az alábbi táblázatok ismertetik (ha a megjelenítő kis felbontása miatt nem olvasható, akkor új ablakban ITT és ITT nyithatók meg):

Az élőképet a megnövelt felbontású kihajtható és elforgatható 3″-os LCD-n követhetjük nyomon, ahol egyértelműen látható lesz a videófelvétel (piros keret), vagy az élő közvetítés (kék keret) is.

A dupla UHS-II memóriakártya foglalatos gép tápellátását akár a nagy kapacitású lítium-ion akkumulátorral, akár külső PowerBankról is megoldhatjuk a gépre szerelt USB Type-C csatlakozón keresztül (Power Delivery funkció).
A csatlakozók között természetesen megtalálható a mikforon bemenet, ahogy a fejhallgató kimenet is, valamint teljes méretű HDMI csatlakozó is rendelkezésre áll.

A Panasonic Lumix GH5 II ez év júniusától lesz kapható, a váz ára 1700 euró lesz.

Sajtóközlemény:

A GH5 modellből továbbfejlesztett sokoldalú, új tükör nélküli hibrid fényképezőgép:
LUMIX GH5M2 4K 60p 4:2:0 10 bites videórögzítéssel és vezeték nélküli élő streaminggel

A Panasonic büszkén mutatja be a filmkészítők számára kimagasló videóteljesítményt nyújtó LUMIX GH5M2 tükör nélküli fényképezőgépet:

  • A nagy teljesítményű GH5-ből továbbfejlesztett LUMIX GH5M2 C4K*1/4K 60p 4:2:0 10 bites*2 videórögzítésre is képes, és egyidejűleg 4K 4:2:2 10 bites kimenetet biztosít HDMI-n keresztül.
  • Az előtelepített V-Log L funkciónak köszönhetően az S1H/S1 V-Log és a GH5/GH5S V-Log L funkciójával készített felvételekhez egyszerűen társíthatók a színtónusok.
  • A tükröződésmentes (AR) bevonatú, 20,3 megapixeles Digital Live MOS érzékelő tisztán rögzíti a részleteket, és garantálja az objektív kiváló teljesítményét. A képprocesszor is frissült a legújabb nagy sebességű és teljesítményű Venus Engine megoldással.
  • A LUMIX GH5M2 gyors és precíz autofókuszt biztosít. Fejlett mélytanulási technológiája képes felismerni a különböző alanyokat: embereket és állatokat. Emberek rögzítésekor a fényképezőgép valós idejű észlelési technológiája a szem, az arc és a test mellett a fejet is külön felismeri, ami még pontosabb fókuszálást tesz lehetővé.
  • A stabil felvételkészítés érdekében a LUMIX GH5M2 még fejlettebb Body I.S. képstabilizálással dolgozik, így a fotós akár 6,5 fokozattal lassabb zársebességet is használhat*3. Az S1H-hoz fejlesztett legújabb algoritmusnak köszönhetően a videórögzítés még mozgó kamerával is zökkenőmentes és stabil.
  • A 3:2 képarányú, 1840K képpont felbontású, 3,0 hüvelykes LCD kijelző bármilyen szögben elforgatható, és támogatja az érintésvezérlést. A GH5 kijelzőjénél nagyobb fényerejű LCD kiváló színmegjelenítéssel gondoskodik a jó kültéri láthatóságról.
  • A vezetékes élő streaming mellett a LUMIX GH5M2 a vezeték nélküli élő streamingre is képes a könnyen kezelhető LUMIX Sync okostelefonos alkalmazással. A jövőbeni firmwarefrissítéssel elérhető RTP/RTSP vezetékes IP streaminggel*4 stabil, jó minőségű kép lesz streamelhető, hanggal együtt*5
  • A nagy igénybevétellel járó, terepi használatot is jól tűrő, masszív LUMIX GH5M2 váza elsőés hátsó része is öntött háza magnéziumötvözetből készült. A GH5M2 gépteste cseppálló*6, porálló és -10 Celsius fokig fagyálló.
  • A Lumix GH5M2 a Bluetooth 4.2 szabványt, illetve mind az 5 GHz-es (IEEE802.11ac),*6 mind pedig a 2,4 GHz-es (IEEE802.11b/g/n) wifi szabványt támogatja.
  • A GH5 legtöbb kiegészítője – köztük az XLR mikrofonadapter, a távkioldó és az akkumulátoros markolat a GH5M2-vel is használható.

*1 A Digital Cinema Initiatives (DCI) által meghatározott 4K (4096×2160) formátumnak felel meg.
*2 Feltéve, hogy a fényképezőgép akkumulátor-üzemmódban van és olyan környezetben található, ahol a működés garantált. A rögzítési idő az akkumulátor és az SD memóriakártya kapacitásától függ. A rögzítés automatikusan leállhat a C4K/4K 60p 10 bites és anamorf üzemmódban, hogy védje a fényképezőgépet.
*3 A CIPA szabvány alapján [Fordulás/Bólintás iránya: fókusztávolság f=60mm (35 mm-es egyenértékre átszámítva: f=120mm) aH-ES12060 használatakor]
*4 A 16 Mbps nem választható az RTMPS URL beállítása esetén.
*5 A cseppálló kifejezés arra az emelt szintű védelemre utal, amelyet a fényképezőgép minimális mennyiségű nedvességgel, vízzel vagy porral szemben biztosít. A cseppállóság nem jelent garantált védelmet arra az esetre, ha a fényképezőgépet közvetlenül víz éri.
*6 Az 5 GHz-es wifisáv egyes országokban nem elérhető.

A LUMIX GH5M2 az alábbi funkciókat is biztosítja:

1. Kiváló minőségű videó szerkesztés nélküli felhasználásra, vagy videófeldolgozás fejlett szerkesztési funkcióval
A LUMIX GH sorozat kimagasló videóteljesítményt nyújt a professzionális videókészítéshez. A LUMIX GH5M2 többféle beállításnál is képes gyakorlatilag korlátlan videórögzítést nyújtani. A GH5M2 4K/60p módban is a teljes érzékelőterületet használja, így a felhasználó képkivágás nélküli videót rögzíthet az objektív eredeti látószögéből.
A nagy dinamikus tartomány és a széles színspektrum biztosítása érdekében a V-Log L-t előtelepítették a fényképezőgépre, így nem kell külön szoftverkulcsot vásárolni. A V-Log L rendkívül lapos képet eredményez, de megőrzi annak összes színadatát, ami nagy előny az utófeldolgozás során. Ha a felhasználó kiindulópontot szeretne az utófeldolgozáshoz, a VariCam mozikamerák 35 ingyen letölthető, kompatibilis konverziós LUT-ja közül választhat. A GH5M2 videós eszközcsomagjában olyan praktikus eszközök is megtalálhatók, mint a Waveform Monitor és a V-Log View Assist.
Az S sorozat videós zászlóshajójához, az S1H-hez hasonlóan a LUMIX GH5M2 is kétféle Cinelike gamma-előbeállítást kínál a Photo Style menüben. Ezek az üzemmódok lenyűgöző megjelenítést biztosítanak meleg bőrtónusokkal, finoman részletezett fény-árnyékkal anélkül, hogy fényelést kellene végezni a V-Log felvételen. A Cinelike D2 előbeállítás a dinamika tartományt, míg a Cinelike V2 a kontrasztot kezeli prioritásként. Az L.Monochrome S és az L.Classic Neo fotóstílus is rendelkezésre áll. Az előre beállított funkciók anamorf üzemmódban is elérhetők.
VFR (Variable Frame Rate) rögzítésnél C4K/4K 60fps, anamorf 50fps és FHD 180fps beállítások használhatók. Az autofókusz a VFR rögzítés megkezdése előtt beállítható.

2. Fejlett alapteljesítmény, optimális végeredmény, többféle környezetben
A 20,3 megapixeles Digital Live MOS érzékelő fantasztikusan rögzít minden részletet a hozzákapcsolt objektíven keresztül. Még háttérmegvilágított helyzetben is minimumra szorítja a szellemképek megjelenését és a becsillanást.
A GH5-tel összehasonlítva a LUMIX GH5M2 nagy sebességű és nagy pontosságú autofókusza kétszer olyan gyorsan észleli a szemet és az arcot, és akkor is felismeri őket, ha az alany 50%-kal kisebb a GH5-tel észlelhetőnél. A fényképezőgép akkor is követi az alanyt, ha az hátat fordít, oldalra billenti a fejét vagy messzebbre megy. A DFD technológia fejlesztésével az autofókusz (AFC) is finomodott, így a felhasználó még kis tárgyakat is éles fókusszal követhet a zár kioldása után.
A fejlett, szabad látószögű, érintésvezérléses LCD-nek köszönhetően elérhető Frame Maker funkcióval felvétel közben különböző képarányokkal (16:9, 4:3, 1:1, 4:5, 5:4 és 9:16) lehet kompozíciót állítani. A képernyőn és az EVF-en látható felvételt jelző piros keret egyértelműen jelzi, hogy zajlik-e a rögzítés.

3. Vezetékes és vezeték nélküli élő streaming bel- és kültéri használatra*1
A felhasználó bel- és kültéren is kiváló minőségben streamelhet élőben minimális eszközigénnyel. Nincs másra szüksége mint a LUMIX GH5M2 fényképezőgépre és egy LUMIX Sync alkalmazást futtató okostelefonra. A H.264 kodeket használó RTMP/RTMPS protokollnak megfelelően a megoldás támogatja az FHD/60p maximális felbontást/képrátát 16 Mbps beállításnál.
Vezetékes élő streamingnél a külön ehhez kifejlesztett LUMIX Webcam szoftver ingyen letölthető.

*1 Az élő streaming általában működik az RTMP/RTMPS szabványnak megfelelő platformokon. (Nem garantált a kompatibilitás minden platformmal.) Előfordulhatnak olyan esetek, amikor az élő streaming nem lehetséges a platform szolgáltatásának változásakor. További információért olvassa el a platform használati feltételeit.
*2 A 16 Mbps nem választható az RTMPS URL beállítása esetén.

4. Megbízható eszköz profiknak
A LUMIX GH5M2 minden illesztése, tárcsája és gombja szigetelt, hogy a fényképezőgép nagy igénybevétellel járó kültéri használatra is alkalmas legyen. A zárszerkezet is tartós, mintegy 200 ezer ciklusra hitelesített.
A kültéri használatot támogatja továbbá az új, nagy kapacitású 2200 mAh-s akkumulátor, amely megfelel az USB PD (Power Delivery) szabvány követelményeinek, és fali aljzatról vagy USB-n keresztül is tölthető. A LUMIX GH5M2 két SD memóriakártya-foglalattal rendelkezik, V90 besorolású, nagy sebességű, nagy kapacitású UHS-II kártyákhoz biztonsági mentés, illetve váltott vagy adott memóriakártyához rendelt felvételek készítéséhez.

5. Sokféle, a GH5-nél is megtalálható csatlakozási funkció és kiegészítő
Bluetooth 4.2, illetve 5 GHz-es (IEEE802.11ac) / 2,4 GHz-es (IEEE802.11b/g/n) wifi

A LUMIX GH5M2 Bluetooth- és wifikapcsolattal is rendelkezik, így rugalmasabb a felhasználói élmény, és a képek azonnal megoszthatók. Ha a fényképezőgépet olyan okostelefonhoz vagy tablethez csatlakoztatja a felhasználó, amelyre már telepítette a Panasonic saját, iOS és Android operációs rendszeren is elérhető LUMIX Sync alkalmazását, akkor távolról is vezérelheti a fényképezőgépet, képeket és videókat készíthet, böngészhet és oszthat meg. A Bluetooth 4.2- kompatibilitásnak (BLE, Bluetooth Low Energy) köszönhetően az okostelefonhoz csatlakozó fényképezőgép minimális energiát fogyaszt. A LUMIX GH5M2 beállításai a vezeték nélküli LUMIX Sync megoldás vagy az SD kártya segítségével átmásolhatók egy másik GH5M2 fényképezőgépre.
A kétsávos wifi biztonságos és stabil csatlakozást nyújt a 2,4 GHz-es sávot vagy (ahol elérhető) az 5 GHz-es sávot használó eszközökhöz. A GH5M2 ily módon nem csupán okostelefonhoz, hanem routerekhez és más helyi hálózati eszközökhöz is csatlakoztatható.

XLR DMW-XLR1 mikrofonadapter (a GH5 modellel is kompatibilis)
A DMW-XLR1 mikrofonadapter plug-in adapter XLR mikrofonokhoz, nagy felbontású 96 kHz-es/24 bites sztereó hangfelvétel vagy szinkronizált felvételek készítéséhez. A külön kialakított kapcsolók gyors, közvetlen hozzáférést kínálnak a vezérlőfunkciókhoz. MIC, LINE és Condenser/Phantom Power funkciók között lehet választani.

Távkioldó (a GH5 modellel is kompatibilis)
A DMW-RS2 távkioldó minimalizálja a nemkívánatos mozgást, és megkönnyíti a sorozatképek készítését, illetve a rekesz hosszabb időn keresztül történő nyitva tartását. A videókészítéshez Start/Stop gomb is rendelkezésre áll.

DMW-BGGH5 akkumulátoros markolat (a GH5 modellel is kompatibilis)
A LUMIX GH5M2 két akkumulátorral használható – az egyiket a géptest, a másikat a DMW-BGGH5 akkumulátoros markolat tartalmazza. A markolat megnöveli az akkumulátor üzemidejét, és kényelmesebbé teszi az eszköz kezelését, különösen a függőleges szögű felvételkészítésnél. Könnyen, joystickkel kezelhető, tökéletesen illeszkedik a fényképezőgéphez, csepp-, por- és fagyálló.

DMW-SHGR1 állványos markolat (a GH5 modellel is kompatibilis)
A DMW-SHGR1 állványos markolattal a LUMIX GH5M2 egyszerűbben kézben tartható, amikor a felhasználó séta közben készít szelfivideót. Kompakt állványként asztali felvételek készítésére is használható. Ha a felhasználó USB-n keresztül csatlakoztatja a fényképezőgépet, az állványos markolattal elindíthatja és leállíthatja a videófelvételt, kioldhatja a zárat, és be- vagy kikapcsolhatja az alvó üzemmódot.

PC Software LUMIX Tether (a GH5 modellel is kompatibilis)
A LUMIX Tether segítségével a felhasználó PC számítógépről USB-kapcsolaton keresztül vezérelheti a fényképezőgépet. A szoftver lehetővé teszi, hogy a felhasználó és mások is a PC képernyőjén lássák a képeket, miközben még zajlik a rögzítés, ami praktikus segítség például a kereskedelmi célú portré- és termékfotózásnál. A szoftver támogatja a 6K és 4K fényképek készítését, használható a videórögzítés elindítására és leállítására, és a mentési mappa kiválasztását is lehetővé teszi a felhasználó számára.

*A 6K FOTÓ nagy sebességű sorozatfelvételi mód 4:3 vagy 3:2 képarányú videofelvételből vág ki állóképeket a 6K képeknek megfelelő, körülbelül 18 megapixeles (kb. 6000 x 3000 valós pixelszám) felbontással.

6. Jövőbeni firmwarefrissítések
Firmwarefrissítés a GH5M2 modellhez
A LUMIX GH5M2 további fejlődéséről a 2021 végére ütemezett firmwarefrissítés gondoskodik. Az új firmware az alábbiakat foglalja magában:
・Live View Composite
・USB Tethering (4G-n/5G-n keresztül okostelefonhoz csatlakoztatva), Compatible Streaming Distribution
・Még stabilabb okostelefon-csatlakozás
・RTP/RTSP vezetékes IP-streaming

Firmwarefrissítés a LUMIX G / LEICA DG objektívekhez
A LUMIX G / LEICA DG objektívokhoz kifejlesztett új firmware kényelmesebbé teszi majd használatukat a GH5M2 fényképezőgéppel. A felhasználók nem lineáris és lineáris beállítás közül választhatnak a fókuszgyűrűnél. A nem lineáris beállításnál a fókusz a fókuszgyűrű forgási sebessége szerint változik. A lineáris beállításnál a fókusz a manuális objektívet utánozva, meghatározott időszakonként változik, attól függően, milyen távolra állították be az objektívet. A lineáris beállítás érzékenysége 90 és 360 fok között, 30 fokos lépésekben változtatható.
Kompatibilis objektívek: H-E08018, H-X1025, H-ES12060, H-ES50200, H-RS100400, H-XA025, H-ES200, H-HSA12035, H-FS12060, H-HSA35100, H-FSA45200 and H-FSA100300.
A frissítések 2021. június 8-tól lesznek letölthetők a LUMIX Global Customer Support oldalról: https://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/download/index.html.
*A specifikáció előzetes értesítés nélkül változhat.

• Az Android és a Google Play a Google Inc. védjegye, illetve bejegyzett védjegye.
• Az iOS az Egyesült Államokban és más országokban a Cisco védjegye, illetve bejegyzett védjegye és használata licenchez kötött.
• A Leica a Leica Microsystems IR GmbH bejegyzett védjegye.
• A LEICA DG objektívek gyártása a Leica Camera AG által tanúsított, a vállalat minőségügyi szabványainak megfelelő mérőműszerek és minőségbiztosítási rendszerek használatával történik.
• A Wi-Fi® a Wi-Fi Alliance® bejegyzett védjegye.
• A Bluetooth® szó és a hozzá kapcsolódó logók a Bluetooth SIG Inc. bejegyzett védjegyei, amelyeket a Panasonic vállalat licencmegállapodás keretében használ. Valamennyi egyéb védjegy és márkanév a megfelelő vállalatok tulajdona.
• Valamennyi egyéb védjegy és márkanév a megfelelő vállalatok tulajdona.
• A kialakítás és a specifikációk előzetes értesítés nélkül változhatnak.

LUMIX PRO:
Az új LUMIX GH5M2 részt vesz a LUMIX PRO programban. A LUMIX PRO programot azért indította a Panasonic, hogy a LUMIX felhasználók mindig számíthassanak a támogatásra. A program szolgáltatásait a tagok nemcsak belföldön, hanem a szakmai útjaik során meglátogatott országokban is igénybe vehetik. A www.lumix-pro.com oldalon további részletek találhatóak a jogosultsági szintekről, az országokról és a termékekről, valamint elolvashatóak a részvételi feltételek is.

GH5M2 Bevezető Promóció:
Május 25-től a Panasonic bevezető promóciót indít. A promóció 2021. július 31-ig tart.