Új 50-es fix: Panasonic Lumix S 50mm f/1,8

0

A Panasonic bejelentette második 50mm-es, fix gyújtótávolságú standard objektívét, amely ezúttal f/1,8 fényerőt kínál.

A Lumix S Pro 50mm f/1,4 mellett most már egy jóval kisebb és sokkal könnyebb 50 mm-es gyújtótávolságú objektív is elérhető az L bajonettes, full-frame MILC rendszerhez, amely kedvező ára miatt is nagyobb közönségnek válik elérhetővé.
Bár nem ez a legkönnyebb 50mm f/1,8-as objektív a full-frame MILC-ek körében, az biztos, hogy az L rendszeren belül nem nagyon van kihívója (hacsak nem a Sigma 45mm f/2,8, de annak fényereje ugye messze elmarad az f/1,8-tól). 300 grammos tömegével mindenesetre nem kell majd azon gondolkoznunk, hogy befér-e még a táskába, vagy már épp elég nehéz az és inkább hagyjuk otthon.

A 9 lencsetagból felépített objektívben három aszférikus, egy extra-alacsony szórású és egy ultranagy törési mutatójú lencse is dolgozik, így a képsarkok leképezése is várhatóan remek lesz, valamint a kóma, az asztigmatizmus, valamint a színhibák is minimálisak lesznek. Az időjárásálló szigetelésekkel ellátott, belső élességállítású, hosszát nem megváltoztató objektív fókuszmeghajtást léptetőmotor végzi.

Részletes műszaki adatok az objektív adatlapján érhetők el.

A Panasonic Lumix S 50mm f/1,8 júliustól lesz kapható, ára 470 euró (450 amerikai dollár) lesz.

Sajtóközlemény:

Pehelykönnyű F1.8/ 50 mm fix objektív a LUMIX S sorozathoz

Wiesbaden, Németország – 2021. június 2.

  • F1.8 rekesz a gyönyörű bokeh képekhez
  • Univerzális látószög a sokoldalú fotózáshoz
  • Kompakt és pehelykönnyű kialakítás
  • Hibrid használatra tervezve

A Panasonic örömmel mutatja be új, nagy rekesznyílású, fix gyújtótávolságú LUMIX S 50 mm F1.8 (S-S50) objektívjét. Ez a második tagja az összesen négy objektívre tervezett sorozatnak, amelynél közös jellemző a nagy méretű, F1.8 rekesz és az L-bajonettes rögzítés. A négy F1.8-as objektív azonos méretű és ugyanott helyezkednek el rajtuk a vezérlőszervek, ami rendkívül praktikus használatot biztosít. Például, amikor a fényképezőgépet gimbal tartja, egyszerűen és gyorsan lehet objektívet cserélni, úgy, hogy minimálisan kelljen csak állítani a csatlakoztatott eszközökön. Az azonos, 67 mm-es menetnek köszönhetően a szűrők is kompatibilisek mindegyik objektívvel.

Precíz objektívfelépítés a legjobb képminőségért
A LUMIX S 50mm F1.8 8 csoportba rendezve összesen 9 elemet tartalmaz, többek között három aszférikus lencsét, egy ED (extra-alacsony szórású) és egy UHR (ultramagas törésmutatójú) lencsét. A három aszférikus lencse kiváló képalkotást és gyönyörű bokeh hatást jelenít meg, amely az F1.8 objektíveket tartalmazó sorozat valamennyi tagjára jellemző. Az ED lencse hatékonyan minimalizálja a kromatikus aberrációt. Az objektív kör alakú rekesze 9 lamellából áll, amely gyönyörű kerek formákat képez a homályos háttérben nyitott blendés felvételeknél.

Egy objektív, ami az ön fotózási stílusához illeszkedik
A LUMIX S 50mm F1.8 a legkülönbözőbb témákhoz alkalmazható álló és fekvő tájolásban is. Az objektív a videofelvételek terén is kimagaslóan teljesít, mert úgy tervezték meg, hogy felvétel közben elnyomja a nemkívánatos „focus breathing” hatást, azaz az élességállítás következtében megváltozó gyújtótávolság jelenségét, ami egy komoly hiba volt idáig a cserélhető objektíveknél, amelyeket fényképezésre terveztek, de videofelvételekhez is használtak. A gördülékeny expozícióváltást biztosító finom blendeszabályozással a LUMIX S 50mm F1.8 objektív professzionális videominőséget biztosít.
Kompakt, mindössze körülbelül 300 grammos súlyával a LUMIX S 50 mm F1.8 bármilyen helyzetben könnyen bevethető. A rugalmas felhasználás érdekében a por- és cseppálló* kivitellel mostoha körülmények között, akár -10 fokban is használható az objektív.

További F1.8 objektívekkel bővül még az S sorozat
Jelenleg is folyik egy 24 mm-es és egy 35 mm-es F1.8 objektív fejlesztése, hogy még tovább bővüljön a LUMIX S sorozat objektívkínálata. A Panasonic és az L-bajonettes gyártókat tömörítő L-Mount Alliance elkötelezett az L-bajonettes objektívek fejlesztése mellett, hogy a felhasználók igényeinek megfelelően tovább bővüljön a választék.

A LUMIX S-S50 részt vesz a LUMIX PRO programban. A LUMIX PRO programot azért indította a Panasonic, hogy a LUMIX felhasználók mindig számíthassanak a támogatásra. A program szolgáltatásait a tagok nem csak belföldön, hanem a szakmai útjaik során meglátogatott országokban is igénybe vehetik.
A www.lumix-pro.com oldalon további részletek találhatóak a jogosultsági szintekről, az országokról és a termékekről, valamint elolvashatóak a részvételi feltételek is.
*A por- és cseppállóság nem jelent garantált védelmet arra az esetre, ha a fényképezőgépet közvetlenül por vagy víz éri.
• Az L-Mount a Leica Camera AG bejegyzett védjegye.
• A kialakítás és a specifikációk előzetes értesítés nélkül változhatnak.