Hivatalos: Nikkor Z MC 50mm f/2,8 és MC 105mm f/2,8 VR S

0

A Nikon bővítette Nikkor Z objektívjeinek termékpalettáját és bejelentette két új makróobjektívét, amelyek 1:1 leképezési arányt adnak. A makrózáson kívül természetesen portrék készítéséhez is használható mindkét objektív, az 50 mm-es változat pedig az emberi szem perspektívájához közel áll, így egyéb témák fotózására is alkalmas.

Nikkor Z MC 50mm f/2,8

A Nikkor Z MC 50mm f/2,8 makróobjektív könnyű és kicsi kialakítású, tömege csupán 260 gramm. A kis méret miatt az objektív nem belső élességállítású, így 16 cm-es közelpontjára fókuszálva jelentősen megváltozik a hossza. A tubusból ilyenkor kitolódó belső részen feltüntették az 1:4, 1:2 és 1:1 leképezési arányokat.
Az objektív fókuszmeghajtását csendes léptetőmotor adja, a fókuszálás tartományának módosításához a tubus oldaláán fókusz határoló kapcsolót helyeztek el.

A 10 lencsetagja között egy extra alacsony szórású (ED) és egy aszférikus, így a színhibákat, valamint a saroktól sarokig éles leképezést ezek segítik elő. A nemkívánatos becsillanások ellen az elülső lencsetagot fluorin bevonattal látták el.

A Nikon ES-2 filmadapterrel is kompatibilis objektív június végétől lesz kapható, ára 730 euró (650 amerikai dollár) lesz.

Nikkor Z MC 105mm f/2,8 VR S

Az előzőnél nagyobb gyújtótávolságot adó Nikkor Z MC 105mm f/2,8 VR S is 1:1 leképezést kínál, közelpontja 29 cm-es. Az előzővel szemben ez az objektív már optikai stabilizátort is tartalmaz, amely 4,5 Fé előnyt nyújt a reciprok szabályhoz képest – jóllehet, makrózásnál inkább a téma vagy a kezünk előre-hátra mozgása miatt fellépő fókuszhiba okoz főként problémát, nem a berázás. A belső élességállítású objektív automatikus élességállítását dupla léptetőmotor adja, amely két fókuszcsoportot mozgat. A gyártó szerint ezzel a megoldással gyorsabbá tették a fókuszálást.
Érdekes tény, hogy a Nikkor Z MC 105mm f/2,8 VR S a korábbi, F bajonettre tervezett 105mm-es makrónál 15%-kal könnyebb.

A becsillanások csökkentése érdekében és az ellenfényben való fotózást megkönnyítendő a Nikon ennél az objektívénél a már jól bevált Nano Kristály és ARNEO bevonatait alkalmazta, az első lencsetagot pedig fluorin bevonattal látta el.

Az optikai rendszert 16 lencsetag alkotja, amelyek között három extra alacsony szórású (ED) és egy aszférikus felületű.

A Nikkor Z MC 105mm f/2,8 VR S június 25-étől lesz kapható 1100 euróért (1000 amerikai dollárért).

Az objektívekről részletes műszaki adatok (közelpont, szűrőmenet, méret, tömeg, stb.) a hírünk alatt linkelt adatlapokon tekinthetők meg!

 

Sajtóközlemény:

Fedje fel az első Z sorozatú makróobjektívekkel megpillantott dolgok szépségét

2021. június 2.: A Nikon ma bemutatja a Nikon Z családhoz csatlakozó első két makróobjektívet. A rendkívül könnyű NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S egy professzionális, S sorozatú makróobjektív, amely lenyűgözően élethű mélységet és részletességet nyújt. A NIKKOR Z MC 50mm f/2.8 egy kompakt, könnyű és sokoldalú objektív, amely ideális olyan kezdő makrófotósok számára, akik élénk közeli képeket szeretnének fotózni.

A professzionális NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S az életnagyságú képek mestere az 1:1-es leképezési aránynak, a hibátlan élességállításnak és a kiváló képalkotási képességeknek köszönhetően. Az állóképek és videók készítéséhez optimalizált közepes telefotó-látószögnek köszönhetően ez egy lenyűgöző objektív a részletgazdag portrékhoz: az élesség és a kontraszt épp olyan bámulatos, akár az elmosódás. A vezérlés pontos és rugalmas, és a fotográfus átfordíthatja az objektív élességállítási irányát, ami előnyös lehet vegyes alkotási környezetben való munkavégzés során.

Az új NIKKOR Z MC 50mm f/2.8 egy nagyszerű univerzális objektív, amely a leghétköznapibb témák szépségét is képes feltárni. Akár ételeket, akár virágokat és macskaköves utcákat fotóz felülről, rendkívül éles, életnagyságú (1:1) makrófelvételeket, valamint lélegzetelállító közeliket rögzíthet könnyedén kisméretű témákról és részletekről. Az élességállítás gyors és pontos még akkor is, ha a makróobjektív eleje mindössze 5,6 cm-re van a témától! A klasszikus 50 mm-es gyújtótávolsággal és a természetes perspektívával a portréktól az utcai jelenetekig bármit megörökíthet a felhasználó.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere elmondta: „A régóta várt 105 mm-es makróobjektív lenyűgözően szép makróteljesítményre képes a Z rendszerrel, és tökéletes választás mind a profik, mind a makrófotózás iránt lelkesedők számára. Kisebb és megfizethetőbb testvére is sok mindent kínál: az új 50 mm-es makróobjektív ideális megoldás, ha igazi makrófotózásba szeretne belevágni. Ha pedig egy sokoldalú, 50 mm-es objektívre van szükség, amellyel lenyűgöző közelik készíthetők, akkor ez lesz a jó választás.”

#CreateYourLight: ismerje meg a NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S objektívet
Donna Crous, ételfotós és a Nikon európai nagykövete elmondta: „Olyan szerencsés voltam, hogy az új NIKKOR Z 105 mm-es makróobjektívvel dolgozhattam, amikor a Create Your Light kampányt készítettük a Nikonnal. Teljesen odavoltam a teljesítményéért, különösen attól, amit gyenge fényben nyújtott. Ez az objektív egyértelműen alapdarab minden olyan ételfotós számára, aki szereti a kis mélységélességet, a gyors élességállítást és a gyönyörű elmosódást – hiszen mindenki szereti a háttérben elmosódott gyönyörű fénygömböket!”

Főbb jellemzők: NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S
Professzionális, f/2,8-as rekeszértékű közepes, makró telefotó-objektív: S sorozat: Az optikai kivitel új dimenziója. Egyenletes, csendes, összetett élességállító rendszer.
Figyelemre méltó mélységű, élethű képek: a széles Z-bajonett és a rögzített f/2,8 rekeszértékű, kilenclamellás, lekerekített írisz tökéletesen lekerekített, természetes megjelenésű háttérelmosást tesz lehetővé.
Gyors, tökéletes élességállítás: az élesség kiváló – akár közeliket szeretne készíteni, akár végtelenre állítja az élességet. Drámaian csökkenti az elszíneződést, így az AF-rendszer hihetetlen sebességgel és pontossággal tudja beállítani az élességet.
Elegánsan tiszta: A Nikon tükröződésgátló ARNEO és Nanokristály bevonata hatékonyan csökkenti a szellemképeket és tükröződéseket. A fényképezőgépbe épített rázkódáscsökkentés (VR) az elektronikus VR-rel együtt dolgozik a kézből készült stabil felvételekért még gyenge fényben is.
Pontos közelik: a minimális fókusztávolság mindössze 0,29 m, az AF élességállítási határoló pedig 0,29–0,50 m-es tartományban gyorsabban érzékeli a témákat. Kézi élességállítás esetén az Ön által alkalmazott munkamódszernek megfelelően kezelheti a fókuszvetést.
Makróvideó: használja ki a halk AF és a zökkenőmentes, stabil rekeszvezérlés előnyeit. A fókuszlégzés majdnem teljes mértékű kiküszöbölésének köszönhetően az élesség a felvétel látószögének befolyásolása nélkül állítható.
A Nikon sokoldalúsága: könnyedén átfordíthatja az objektív élességállításának irányát¹, és a jól ismert AF-S Micro-NIKKOR 105 mm-es objektívvel azonos, 62 mm-es felcsavarható szűrőkkel is használható.
Munkára tervezve: a bajonett minden mozgó részét szigetelés védi a portól és nedvességtől. A Nikon fluor bevonata taszítja a vizet, a port és a szennyeződéseket.²
Főbb jellemzők: NIKKOR Z MC 50mm f/2.8
Remek makrók: az objektívváz jelölései egyértelműen jelzik, hogy 1:4, 1:2 vagy 1:1 (életnagyságú) nagyítási aránnyal készít-e képet.
Látványos mindennapi felvételek: a klasszikus 50 mm-es gyújtótávolsággal és a természetes perspektívával a portréktól az utcai jelenetekig bármit megörökíthet.
Borotvaéles közelről is: a 0,16 m-es minimális fókusztávolság akkor is borotvaéles témát tesz lehetővé, ha a makróobjektív eleje csak 5,6 cm-re van a témától! VR funkciós fényképezőgéppel minden felvétel stabil lesz.
Téma kiemelése: a kiváló optika és az f/2,8 rekeszértékű, kilenclamellás, lekerekített írisz gyönyörű háttérelmosást tesz lehetővé.
Élességállítási határérték kapcsolója: az AF élességállítási határérték kapcsolójával az objektív gyorsabban állítja be az élességet 0,16–0,30 m-es tartományban.
Kompakt és könnyű: a könnyen kezelhető objektív egyensúlyt teremt a Z sorozatú teljes képméretű és a DX-formátumú fényképezőgépek között.
75 mm DX-kivágásban: Z sorozatú, DX tükör nélküli fényképezőgéppel az objektív látószöge 75 mm-es. Makrófotók készítésekor kiváló portrékhoz vagy kisebb témák kisebb kivágásához.
Pontos, egyszerű vezérlés: a csendes vezérlőgyűrűvel vezérelheti a rekeszt, az ISO-érzékenységet és egyebeket. Az objektívvel azonnal válthat a kézi és az automatikus élességállítás között.
Védőbevonat: A Nikon fluor bevonata védi az objektív elülső részét, és megkönnyíti a felület tisztítását. Tökéletes, ha a szabadban lelte meg kreatív játszóterét.

¹ A 2020 októberében vagy azután megjelent Nikon Z fényképezőgépekkel együtt használva.
² Az objektív por- és cseppállósága nem garantált bármilyen helyzetben és bármilyen körülmények között.