Az utolsó részletek is megjelenek a Sony Airpeak S1 drónról

0

A Sony egy ideje már csepegteti az információkat a készülő profi drónjáról, amely komoly MILC gépet is képes a magasba emelni és akár 90 km/óra sebességgel is képes repülni, most azonban az összes részlet végre hivatalosan megjelent.

A Sony Airpeak S1 az eddigi legkisebb méretű drón, amely képes a Sony full-frame szenzoros tükör nélküli gépeit reptetni, egyben a Sony első drónja is. A 3,1 kg-os drón segítségével lehetővé válik légi felvételek készítése Sony Alpha 9, Alpha 7S vagy Alpha 7R MILC-ekkel, vagy a profi 4k kamerával az FX3-mal, de akár a 8k felvételeket támogató csúcsmodellel, az Alpha 1-gyel is, amelyekre olyan komoly objektívek is tekerhetők, mint a 24mm f/1,4 GM, vagy akár a Sony 85mm f/1,4 GM. A gépet három tengelyes gimbalra helyezhetjük, ami nem csak a szükséges stabilitást adja, de a repüléshez szükséges bedőléseket is korrigálja.

A gyártó adatai alapján a drón 72 km/h sebességű szélnek képes ellenállni (ilyen szélben is stabilan tud egy ponton tud lebegni), amely duplája a DJI Inspire 2-ének. Fordulási sebessége max. 180 fok/s, míg maximális bedőlése 55 fok. A drón 0-ról 80 km/h-ra 3,5 másodperc alatt képes felgyorsulni. A nagy teljesítményt négy darab 17″-os propeller adja. A drón elejére sztereó kamerát építettek,amit szükség esetén infravörös kamerára is cserélhetünk. A Sony Vision Sensing technológiája folyamatosan képes valós időben nyomon követni a drón helyzetét és orientációját, ami megkönnyíti a pilóta feladatait. Az irányításhoz külön iOS applikáció is készül, az Airpeak Flight az akkumulátorok állapotáról és a repülési adatokról is tájékoztatja a pilótát, emellett persze a különböző repülési módok is beállíthatók vele.
Profi drónhoz méltó módon a Sony Airpeak S1 is lehetőséget kínál a repülési és videófelvételi feladatok kettéválasztására, így egy személy (a pilóta) irányíthatja a drónt, miközben egy másik személy (operatőr) kezeli a felvételkészítést.

A repülési adatok naplói webes alkalmazásban elemezhetők (Airpeak Base), ugyanebben az alkalmazásban előre létrehozhatók és rögzíthetők repülési tervek is. A drón beprogramozható, hogy ugyanazon az útvonalon többször is repüljön végig, miközben változtatható a magasság, a kamera irány, illetve időzíthetők a videók és fotók készítésének helye vagy ideje.

A komoly tömeget jelentő teher miatt a repülési idő nem kifejezetten hosszú, üresen 22 percet, teljes terheléssel 12 percet képes repülni.

A Sony Airpeak S1 ez év őszétől lesz kapható, a két propeller készletet, a távirányítót és két akkumulátort, valamint a hozzá való töltőt tartalmazó kitért 9000 amerikai dollárt kérnek.