640 nm-es pixelekkel készül a Samsung új, 50 Mpixeles szenzora

0

Tovább folytatódik a megapixel háború a mobiltelefonokhoz szánt szenzorok körében, s noha a nemrégiben megjelent okostelefonok között már 108 Mpixel felbontásúak is, ezek viszonylag nagy méretű, 1/1,33″ típusú képérzékelőn foglalnak helyet, amely így 0,8 mikronos pixelméretet eredményez.
Jóllehet, a régi kompakt fényképezőgépeknél problémát okozó képzaj már a 2 mikronos pixelméretnél jelentkezett, a CMOS szenzorok fejlődése jelentősen képes volt javítani a kicsinyke pixelek jel/zaj arányát. Ezt részben a nagyobb méretű mikrolencsékkel, a hatékonyabb huzalozással (BSI), valamint a különféle foton elnyelő hatások csökkentésével érték el (lásd ISOCELL 2.0).

A Samsung most bejelentett ISOCELL JN1 nevű szenzora már a fent említett ISOCELL 2.0 technológiára épül, azonban nem is olyan különlegesen nagy felbontású, hiszen „csak” 50 Mpixeles, a szenzorméret azonban az eddigieknél jóval kisebb, hiszen 1/2,76″ típusú képérzékelőről van szó, amely egy kicsivel még kisebb, mint a régebbi kompakt fényképezőgépek szenzora (amik soha sem mentek 20 Mpixel fölé).
A csupán 6,5mm átlójú képérzékelőre 50 millió képpontot úgy sikerült elhelyezni, hogy a pixelek mindössze 0,64 mikronosak, azaz 640 nanoméretesek (az emberi hajszál vastagsága átlagosan 50-100 mikrométer!).
A kisebb képérzékelőnek persze nincs jó hatása a jel/zaj arányra, emiatt jóval erősebb zajszűrésre lesz szükség, ugyanakkor a kis méret lehetővé teszi, hogy előlapi kameraként is alkalmazzák, vagy hátlapi kamera esetén ez lehet az ultranagy látószögű vagy tele kameramodul szenzora (a nagy méretű szenzorok főképp az átlagos nagylátószög kiszolgálásához használatosak, az 50mm ekv. gyújtótávolságnál kisebb látószög esetében, azaz a tele tartományban, vagy a 24 mm ekv.-nél kisebb látószög eléréséhez rendre kis szenzorokat alkalmaznak a gyártók, amelyek felbontása sem minden esetben haladja meg a 12-20 Mpixelt).

Az ISOCELL JN1-be persze igyekeztek mindenféle hangzatos technológiát beépíteni, az ISOCELL 2.0-nál megjelent tetrapixel alacsony zajú, pixel összevonásos módot, a Smart ISO okos érzékenység beállítást, a többszörös expozícióval létrehozott HDR képkészítést, és persze nem maradhat ki a 4k videófelvétel sem a funkciók közül, amit akár 60 kép/mp frissítéssel is lehetővé tesz, míg FullHD felbontásban 240 kép/mp a maximum, így akár 10×-es lassítású videók is rögzíthetők.

A gyors automatikus élességállításhoz dupla fázis-különbség érzékelő, ún. Double Super PDAF pixeleket használnak, amelyek bármilyen irányú élre tudnak fókuszálni (ezzel már a jelenlegi MILC szenzorok előtt járnak, hiszen azok fáziskülönbség érzékelői jelenleg csak a függőleges éleket szeretik, jobb esetben az enyhén átlós élekre is sikerül fókuszálniuk, de a csak vízszintes vonalra nem – ahhoz át kell térjenek kontraszt érzékelő AF-re).

A Samsung ISOCELL JN1 már tömeggyártás alatt áll, de egyelőre nem tudni, melyik telefon lesz az első, amelyikbe ilyen szenzorral épített kamera kerül.