Hamis Nikon MILC képe terjed a neten

0

A Nikonrumors-on jelent meg az a bejegyzés, amelyben valószínűleg egy Photoshoppal rajzoltak át egy Nikon FM3a filmes gépet, hogy egy új MILC-nek tűnjön.
Az állítólag Nikon ZFC-ként megjelenő, retró hatású gép a Nikon Df példájára készülne, bár a közölt (feltételezett) adatok szerint az új MILC APS-C szenzoros lenne és képességeiben a Z50-hez lenne közel.
Ez még önmagában akár hihető is lenne, de a mellé közölt kép igencsak csökkenti a poszt hitelességét.

Nézzük a képet:

A régies stílus nem kérdéses, aki a régebbi Nikon filmes gépeinek kedvelője, valószínűleg ismerősnek is tűnik neki a váz, bár esélyes, hogy pontosan megmondani nem tudja melyik gép nézett ki így, mivel módosították az eredeti felvételt. Leginkább egyébként a Nikon FM3A-ra hasonlít, legalábbis a bal oldala (a jobb oldali záridő tárcsa a Nikon Df-ről való):

forrás: Wikipedia
Vagy megnézhetjük Ken Rockwell fotóját is, amelyet az FM3A-ról szóló cikkéhez készített:

forrás: Ken Rockwell

Ezeket összevetve a közölt közelgő Nikon MILC képével könnyen kibukik a hasonlóság, legalábbis ami a bal oldalt illeti.
„Sajnos” a képhamisító elég trehány munkát végzett, így könnyen lebuktatható. Nem azért, mert nagyon hasonlít az FM3A gépre, hanem több további okból is. Nézzük:

  • Egyrészt elfelejtette leretusálni a gép bal oldalán lévő (a lenti képen 1-es számmal jelölt) filmvisszacsévélő kart, aminek ugye semmi keresnivalója egy tükör nélküli digitális gépen
  • De figyeljük meg azt is, hogy e kar alatt található egy expozíció korrekciós tárcsa (2), valamint egy filmsík pozíciót mutató jelölés is (3). Ami fura, hogy ugyanígy van egy expozíció korrekciós tárcsa a jobb oldalon és egy másik filmsík jelzés is, ami teljesen más pozíciót mutat, mint a bal oldali! Ez pedig nyilván üti egymást és kizárttá teszi, hogy a kép valódi.