Lehet, hogy mégis full-frame szenzoros lesz a közelgő Nikon MILC? Új fotók!

0

Tegnap írtunk arról, hogy a közelgő, jelenleg Nikon Z Fc-ként emlegetett új, APS-C szenzoros Nikon tükör nélküli fényképezőgépről hamis képek terjednek – amiről mint utóbb kiderült, pusztán azt a célt szolgálták, hogy el lehessen képzelni a gépen a korábbi objektíveket – még akkor is, ha a gép nem is úgy fog kinézni (hogy ennek mégis mi értelme, az számomra rejtély).

Azóta azonban megjelent néhány valódinak látszó kép is, amely az új gép egy-egy részletét mutatja.
Ezekből a fotókból persze sok nem derül ki, így az sem, hogy mi lesz pontosan a gép neve, vagy hogy ténylegesen DX szenzoros lesz-e.
Ami látszik, azok a következők:

  • a korábban manipulált képen a gép jobb oldalát szemléltető rész valódi volt, azaz valóban hasonló zársebesség tárcsát kap az új gép, mint a korábbi, full-frame szenzoros Nikon Df DSLR
  • egyetlen pici LCD mutatja majd a gép tetején a kiválasztott rekeszértéket (amit nyilván vagy az objektíven, vagy a gép vezérlőtárcsájával állíthatunk be)
  • az expozíció kompenzáció tárcsáján -3..+3 Fé módosítás állítható be, de kap egy C (Custom) állást, ahol ettől eltérő érték is megadható lesz a géppel
  • betekintés érzékelős elektronikus keresővel rendelkezik
  • kihajtható és elforgatható lesz a hátsó LCD
  • ISO100-ISO204800-ig terjed majd az érzékenység tartománya (ISO100-51200-ig 1/3 Fé-enként állítható az érzékenység)
  • a szokásos P, S, A és M módokkal rendelkezik

Specifikációkból részlet továbbra sem érhető el, egyelőre az APS-C szenzort, a Nikon Df-re hajazó dizájnt és a Z50-hez közeli képességeket rebesgetik, illetve az 1000 dollár körüli árát.
Az új géphez érkezik két objektív is, egy 35mm f/1,8 – amely a géppel együtt kitben is megvásárolható lesz -, és egy 28mm f/2,8.
Érdekes a két objektív gyújtótávolsága, hiszen a 28mm nem kifejezetten APS-C szenzorhoz illeszkedik, de a 35mm-esről is nehéz elképzelni, hogy egy APS-C gép kitobjektíve lenne.

Ha tényleg a 35mm f/1,8 lesz a kitobjektív, akkor én azt gondolom, hogy mégiscsak full-frame szenzoros MILC lesz ez, ami azért csak jobban hangzik! Feltéve, ha a 35mm f/1,8 nem már kisfilmes ekvivalens érték és valójában 24mm-es gyújtótávolságú objektívről van szó (a 28mm-es esetében pedig 18mm-esről). De ez így a világ legfurább pletykája lenne 😉