Már készülnek a Lexar első SD Express memóriakártyái

0

Akik nyomon követik a memóriakártyák fejlődését, biztosan tudják, hogy az SD Alliance tavaly májusban bejelentette az SD Express 8.0 specifikációját.
A legújabb verzióval már NVMe technológiára épülő, PCI Express 4.0 csatolófelületű kártyák hozhatók létre, amelyek dupla csatorna használata esetén 4 GB/s elvi sávszélességű interfészen kommunikálhatnak a host-tal. Nem kérdéses, hogy ez a módosítás már lehetővé teszi, hogy az SD Express kártyák felvegyék a versenyt a manapság leggyorsabbnak számító CFexpress memóriakártyákkal, amelyeket olyan profi gépekben használnak, mint a Canon EOS R5, vagy a Nikon Z7 II.

A Lexar most bejelentette, hogy már fejleszti az első SD Express illetve micro SD Express memóriakártyáit, amelyek 512 GB, illetve 256 GB kapacitásig lesznek elérhetők első körben.
Az új SD Express kártyák 824 MB/s olvasási és 410 MB/s írási sebességre lesznek képesek (ami persze még mindig elmarad a CFexpress komolyabb modelljeitől, de emellett 3× gyorsabb írást kínálnak majd, mint a legkomolyabb UHS-II-es SD kártyák).

Remélhetőleg hamarosan a fényképezőgép gyártók is elkezdik az SD Express támogatású gépeket megjelentetni.