Kész az SD Express 8.0 specifikáció, jöhetnek a CFexpress trónbitorlók

0

Az SD Alliance még 2018-ban jelentette be az SD Express specifikációját, amely az UHS-II-es SD kártyáknál is jóval nagyobb átviteli sebességet kínál(na).
Időközben azonban azok a gyártók, akiknek szükségük volt a nagy átviteli sebességű megbízható memóriakártyákra, más alternatívát választottak, elsőként az XQD-t, majd tavaly év végétől a CFexpress-t. Előbbi ugyan 400-500 MB/s írási sebességre képes, amely nincs túl sokkal előrébb az UHS-II-es SD kártyáknál, a CFexpress azonban PCI Express NVMe felületének köszönhetően akár a több GByte/s sebességet is elérheti.

Az XQD, CFexpress és SD kártyákról korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Erre válaszul készült el az SD Association legújabb generációs SD Express specifikációja, amelyet a szövetség SD 8.0-nak nevezett el.
Ez szintén NVMe technológiára épül, PCIe 4.0 csatolófelületen csatornánkénti 2 GB/s átviteli sebességgel, így két csatorna egyidejű használata esetében akár 4 GB/s elvi sávszélességet is kaphatunk (PCIe 3.0-án csatornánként 985 MB/s érhető el).

Ezek alapján biztosra vehetjük, hogy a Panasonic következő profi gépében már szerepelhet az SD Express foglalat (hiszen ők is tagjai az SD Association-nek), de az is elképzelhető, hogy a Canon (akik a CFexpress mellett tették le voksukat a profi szegmensben) és a Nikon (akik viszont az XQD-t és a CFexpress-t is támogatják) is előbb-utóbb készít majd SD Express támogatású gépet, csak épp nem a kőprofi sportfotós vonalon (lásd Canon EOS 1Dx, illetve Nikon D6 vonal), hanem az általános célú profi fényképezőgépek terén (pl. Canon 5D széria, illetve Nikon D850 vonal).
Más kérdés, hogy a két csatornát használó SD Express kártyák (amik egyébként lefelé részben kompatibilisek az UHS-I vezérlővel, lásd a fent linket cikkünket) fizikai kialakítása már jelentősen megnehezíti a kártyák megfogását anélkül, hogy ne érjünk a csatlakozó pontokhoz (e téren a CFexpress a besüllyesztett csatlakozósorával bizony sokkal praktikusabb).

Ehhez persze az kell, hogy a memóriakártya gyártók is készen álljanak a kártyák piacra dobására. Noha a SanDisk már demózta az UHS-III-ként becézett SD Express korábbi, 6.0-ás verziójú specifikációra épülő kártyáját, az a kereskedelmi forgalomban nem jelenet meg – vélhetően pont azért, mert nem volt gyártó, aki támogatta és igényelte volna az ilyen kártyákat.
A több GB/s sávszélességű SD Express 8.0 azonban valószínűleg komolyabb érdeklődésre tart majd számot, mint amit az UHS-III hozott.

Van még azonban hova fejlődnie a CFexpressnek is, hiszen a jelenlegi csúcsot jelentő 2 GB/s sávszélesség a PCIe 3.0 felülettel érhető el, ha a CFA is frissíti a CFexpress specifikációját és támogatják a PCIe 4.0 hostot, akkor további sebességnövekedés érhető el a B típusú CFexpress (vagyis a profi fényképezőgépekben használt) memóriakártyák esetében is.