Nem lesz túl izgalmas éve az idei a Tokinának

0

A Tokina idén két filmezős objektívet mutatott be eddig, a 65mm T1,5 és a 25-75mm T2,9 modelleket. Ezek nyilván a filmkészítők számára fontos eszközök, ugyanakkor a fotósoknak eddig nem volt még semmi érdemleges újdonság.
Nekik tavaly év végén jelent meg egy frissített, full-frame DSLR-ekre való atx-i 17-35mm f/4 objektív.

A gyártó nemrégiben frissítette ütemtervét, amelyből kiderül, hogy nagy izgalmakra az év hátralévő részében sem fog okot adni a Tokina.

Azt tudjuk, hogy Canon RF és Nikon Z bajonettel is érkezik a tavaly DSLR-ekhez megjelent SZX 400mm F8 Reflex tükörobjektív, most pedig az is kiderült, hogy jön ennek a nagyobb gyújtótávolságú, 500mm-es változata, az SZX 50mm F8 Reflex. A manuális élességállítású objektív főként a hobbifotósoknak lesz érdekes kedvező ára miatt.

Az ütemterven ezen kívül idénre más full-frame MILC-re való objektív nem szerepel, jövőre várható egy nagylátószögű fix, feltételezhetően Sony FE bajonettel.
Az APS-C szenzoros tükör nélküli fényképezőgépekhez idén jelennek meg a korábban már beharangozott és Fujifilm X-re már kapható atx-m 23mm f/1,4, 33mm f/1,4, valamint az 56mm f/1,4 fix gyújtótávolságú objektívek Sony E bajonettes változatai. Ezen kívül számíthatunk rá, hogy érkezik egy ultranagy látószögű és egy standard fix is, szintén Fujifilm X és Sony E bajonettel, jövőre pedig nagylátószögű zoom várható.

De hol vannak a full-frame MILC-ekre való objektívek? Bár szerintem sokan már annak is örülnének, ha full-frame DSLR-re jelenne meg néhány újdonság, akár egy 85mm-es portréobjektív, akár egy 50-es, 35-ös, vagy nagylátószögű fix jó fényerővel. De egy 70-200mm f/2,8-cal is bővíthetnénk a DSLR-ekhez készült objektívek sorát (már persze ha még hisznek a DSLR-ekben).