Jön: Panasonic Lumix S 24mm f/1,8

0

A Panasonic még tavaly év elején tette közzé azt az ütemtervét, amelyen már szerepelt a 24mm-es Lumix S objektív.

Az L bajonettes rendszerhez már kapható egy remek fényerejű 24mm-es fix a Sigma műhelyéből (Sigma 24mm f/1,4 DG HSM | Art, amelyet azonban még tükörreflexesekhez fejlesztettek), de ennek tömege nem csekély (665 gramm). A Panasonic érthető okokból konkrétan ezzel a modellel nem akar versenyezni, így ők egy könnyebb, hunyorításnyit kisebb fényerejű modellen dolgoznak, ebből lesz a Lumix S 24mm f/1,8.
A Nokishitánál megjelent adatok alapján az új 24mm f/1,8 valóban könnyű darab lesz, hiszen mindössze 310 grammot nyom. De nem csak tömege, hanem mérete is visszafogott lesz, a 74×82 mm-es objektívre 67 mm-es szűrőket tekerhetünk majd fel, szemben a Sigma már említett modelljével, amely 85×90 mm méretű, szűrőmenete pedig 77 mm-es.

A 12 lencsetagból felépülő optikai rendszerben három aszférikus, egy ultra alacsony szórású (UED) és három extra alacsony szórású (ED) tag biztosítja a képsarkokban is precíz leképezést, illetve a kromatikus aberrációk minimalizálását.
Az objektív közelpontja 24 cm lesz (maximális nagyítása 0,15×-es), e téren tehát nem tud majd átlagon felüli teljesítményt felmutatni a Lumix S 24mm f/1,8, viszont ha kis tömegéhez nyitott blendén is remek rajzolat társul majd, akkor izgalmas új lehetőségeket kínál majd az L bajonettes fényképezőgépet használó fotósoknak.