CAPAZINE – Let’s Plant

0

2021. október 19-én nyílik meg
a
CAPAZINE – Let’s Plant
című fotókiállítás.

Kiállító alkotók: Bankó József és Martinkó Márk, Balogh Viktória és Páczai Tamás, Bielik István és Magócsi Márton, Biró Eszter és Kerekes Emőke, Bohus Réka és Fabricius Anna, Ladjánszki Máté, Lázár Eszter és Váczi Lilla, valamint Pfliegel Bálint és Rácmolnár Milán

Helyszín: Capa Központ, 8F Galéria,
Budapest, VI. kerület, Nagymező utca 8.

A kiállítást megnyitja: Szikra Renáta művészettörténész

Tanulmány: Tóth Hanga

Kurátor: Gellér Judit
A műhelymunkát vezették: Gellér Judit és Mucsi Emese

A megnyitó időpontja: 2021. október 19., kedd, 18.00

A kiállítás megtekinthető: 2021. október 20. és 30. között,
hétfőtől szombatig 9.00 és 19.00 között.
A belépés ingyenes.

„Megemelkedik a fa körül az aszfalt.
Alkalmazkodik, pedig nem is él.”

(Peer Krisztián: Félteni magadtól, versrészlet)

2015-ben a Föld országainak vezetői Párizsban írták alá azt a megállapodást, melynek célja, hogy mérsékeljük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását és ezáltal a globális felmelegedés mértéke ne emelkedjen 1,5 Celsius-fok felé. A klímaválság nem egy távoli, negatív jövőt vizionáló kifejezés, a változást már évek óta testközelből tapasztalhatjuk meg a szélsőséges időjárási jelenségek és a változó élővilág révén. A bolygónkat károsító folyamatok visszafordítása érdekében tett minden apró lépés, például egy növény elültetése vagy egy kert kialakítása és gondozása is segítség.

A 2021-ben a LET’S PLANT hívószóval indított CAPAZINE fotográfiai műhelymunka a kert fogalmát járta körül. A kert és a benne ültetett növények gondozása és védelme türelmet, bizalmat és lelkesedést igényel. A klímaváltozás elleni küzdelemben a növények kulcsfontosságú szerepet játszanak: a korábbiaknál is jobban felértékelődik a természet körforgásában betöltött feladatuk, a Földre sugárzott napfény megkötése, a szerves vegyületek létrehozása és az ezáltal felszabaduló oxigén előállítása. A földbe ültetett magok a jövőbe vetett reményt jelentik. A sötétben – éppúgy, ahogy a fényképek előhívásakor – titokzatos folyamat zajlik, nem zavarható meg a fejlődés. A kibúvó hajtások, később a virágok látványa örömérzetet, a fák és cserjék lombjai pedig megnyugvást okoznak.

A kerteket mesterségesen természetes környezetet teremtve, a körülkerítés gesztusával és a saját föld birtoklásának vágyával hozzuk létre. A kert a táj, a terület jellegét figyelembe véve, a növények és az emberi igények összehangolása szerinti tervezést, gondozást, egyúttal munkavégzést kívánnak meg. A kert helyszíne a gyermeki felfedezésnek, a játéknak, az önmagunkba merülésnek, a kontemplációnak, a pihenésnek, az emlékezésnek és a felejtésnek. A kert képe változik az idővel, a növények fejlődésével, az évszakok színeivel, a kertet alakítók és használók életével párhuzamosan újabb és újabb formát ölt magára.

Ahogy minden kert más és más – legyen szó belső kertről, saját kertről, városi vagy közösségi kertről, gyümölcs- és zöldség-, botanikus vagy épp díszkertről –, úgy a műhelymunka résztvevői is eltérő megközelítéssel vizsgálták e körülhatárolható tereket. A CAPAZINE LET’S PLANT alkotói – Bankó József és Martinkó Márk, Balogh Viktória és Páczai Tamás, Bielik István és Magócsi Márton, Biró Eszter és Kerekes Emőke, Bohus Réka és Fabricius Anna, Ladjánszki Máté, Lázár Eszter és Váczi Lilla, valamint Pfliegel Bálint és Rácmolnár Milán – a növények életének és jelentőségének különböző aspektusait vizsgálva hívják fel a figyelmünket a növények szerepének és szeretetének lehetőségeire.

Gellér Judit
kurátor, a CAPAZINE – LET’S PLANT workshop egyik vezetője