Bestagnál a fotótechnika piac?

0

A japán CIPA hónapról hónapra közli a japán gyártók által készített fényképezőgépek és objektívek értékesítési jelentéseit, amelyek nem csak a Japánban, de a teljes világban eladott példányok alapján készülnek. Ebből jól megbecsülhető, hogy milyen helyzetű a fényképezőgépek és objektívek piacra, még akkor is, ha nem csupán japán résztvevők vannak.

Az elmúlt években rendre megfigyelhető volt, hogy egy nyári visszaesést követően – illetve 2019-ben a Covid-19 miatt a tavaszi erős visszaesés után – szeptemberben jelentős ugrás következett be az értékesítésekben, ez azonban idén egyelőre úgy tűnik, hogy elmarad. Legalábbis mind a fényképezőgépek, mint az objektívek esetén nagyon minimális csak a javulás és nem haladja meg a tavaszi csúcsot, sőt, igazából meg sem közelíti azt.
Ennek persze lehet az is az oka, hogy idén nyár végén, augusztusban nem jelent meg sok gyártónál komoly új termék, illetve amelyek megjelentek (lásd Sony Alpha 1), azok szűk réteget érdekelnek csak. Az objektívek esetében a magyarázat pedig az lehet, hogy a beharangozott új termékek szállítása akadozik, illetve késik.

Bízzunk benne, hogy a december elején megjelenő, októberi adatokat összesítő jelentésben már találkozunk a várva-várt kiugrással.