Nagy dinamika átfogású, globálzáras, organikus 8k szenzor a Panasonictól

0

A Panasonic a Japánban megrendezett „4K/8K Video Technology Exhibition” szakmai kiállításon mutatta be legújabb, organikus képérzékelő szenzorát, amely Super35 (kb. APS-C közeli) méretben 8k felbontást és globálzárat kínál, mindezt nagy dinamika átfogás mellett.

Az első körben egy prototípus kamerában alkalmazott szenzor 35 Mpixel felbontású, 8192×4320 pixeles képek vagy videók készítésére alkalmas. Képességei alapján azonban igen nagy valószínűséggel főképp a videós felhasználás lesz ennek a szenzornak a fő profilja, hiszen míg egy átlagos, nagy felbontású hátsó megvilágítású (BSI) CMOS szenzor esetén nagy dinamikaátfogás nem párosítható globálzárral, az organikus szenzor egyszerre valósítja meg a gördülőzáraknál előfordulú jello-effektus eliminálását, valamint a széles dinamika tartomány elérését. Utóbbi akár 4×-ese is lehet a hagyományos CMOS szenzorokének, miközben 8k felbontású videók készítésére is alkalmas.

A fejlesztések még itt sem érnek véget: az organikus CMOS érzékelők következő generációs technológiájaként már létezik az ultraszéles dinamika tartomány (Ultra WDR – Ultra Wide Dynamic Range) technológia, amely két különböző érzékenységű cellát – egy nagy érzékenységű cellát és egy nagy telítettségű cellát – alkalmaz egyetlen pixelben. Ezzel a dinamikatartomány 100-szorosa lehet az organikus CMOS érzékelőnek, és 400-szorosa az általános CMOS szenzoroknak.