Joby állványok utazáshoz

0

A Joby név leginkább a Gorilla tekerős lábú miniállványokról ugorhat be, hiszen eddig ez volt a gyártó fő profilja. Az izgalmas kialakítású, könnyű gépek vagy vakuk alátámasztására szolgáló, hajlítható lábú állványok azonban úgy tűnik nem hoznak elég bevételt a konyhára, így a Joby már tavaly is bepróbálkozott a hagyományos három lábú állványok piacán, akkor a Manfrotto Element MII átmatricázott változatát kínálták Joby RangePod néven.

Most újabb három állvánnyal támad a Joby, ezúttal a Compact Light, Compact Action és Compact Advanced modelleket dobja piacra.
Az utazáshoz ideális, kicsire összecsukható és könnyű állványok elsősorban tükör nélküli fényképezőgépekhez ajánlottak, amelyekhez rövid és könnyű objektívet csatlakoztatunk, de könnyebb DSLR-eket is elbírnak.

A tapasztaltabb szemeknek ezúttal is feltűnhet a hasonlóság és felmerülhet bennük a kérdés: nem láttam én ezeket az állványokat már valahol?
Nos, ha így érzed, akkor jók az előérzeteid, hiszen ezek is Manfrotto állványok, Joby-ra átalakítva (az átalakítás leginkább a Compact Advanced állványnál jelentkezik, ahol a szorítókarok más külsejűek, mint a Manfrotto esetében).

A Joby Compact Light egy igazán könnyű és kicsire összecsukható négy szekciós állvány, amely kézipoggyászba is elhelyezhető. Középoszlopa kiszedhető és fejjel lefelé behelyezhető (földfelszínhez közeli fotózáshoz és a még kisebb összecsukott helyigényhez egyaránt). Portré állást is kínáló mini gömbfeje könnyű beállítást tesz lehetővé.
A Joby Compact Action egy kicsit magasabbra nyitható, mint a Compact Light, viszont lábai öt szekciósak. Integrált gömbfeje már pisztolymarkolatot kínál a kényelmesebb és gyorsabb használatért.
A sorozat legkomolyabb tagja a Joby Compact Advanced, amely szintén öt szekciós lábakkal rendelkezik, maximális magassága pedig meghaladja a 160 cm-t, így nem kell görnyednünk, ha a gép beállításaival kell bíbelődnünk. Integrált 3D fejjel rendelkezik, amely egyszerű döntést és billentést tesz lehetővé.

A tripodok képességeikben megegyeznek a Manfrotto hasonló nevű állványaival, áruk azonban a Manfrottoénál 10 euróval magasabb.
Ha tehát megrögzött Joby fan és meg számodra közel 4000 Ft-ot az, hogy az állványon nem a Manfrotto logója, hanem a Joby logó látható, akkor most végre neked is lehet Joby utazóállványod.

 

A Joby Compact Light főbb paraméterei
Összecsukott hossz 40 cm
Min. magasság 39 cm
Max. magasság 103 cm
Max. magasság kihúzott középoszloppal 131 cm
Szekciók száma 4
Fej integrált mini gömbfej
Terhelhetőség 1,5 kg
Tömeg 0,87 kg

 

 

A Joby Compact Action főbb paraméterei
Összecsukott hossz 45 cm
Min. magasság 44 cm
Max. magasság 133 cm
Max. magasság kihúzott középoszloppal 155 cm
Szekciók száma 5
Fej integrált gömbfej piszkolymarkolattal
Terhelhetőség 1,5 kg
Tömeg 1,16 kg

 

 

A Joby Compact Advanced főbb paraméterei
Összecsukott hossz 44 cm
Min. magasság 44,5 cm
Max. magasság 140 cm
Max. magasság kihúzott középoszloppal 165 cm
Szekciók száma 5
Fej integrált 3D fej
Terhelhetőség 3 kg
Tömeg 1,42 kg