28-75mm f/2,8 Nikon Z-re?

0

Mind a Tamron, mind a Sigma rendelkezik már a riporterzoomokénál egy hajszállal kisebb átfogású, 28nmm-től induló és 70 vagy 75 mm-ig nyújtózkodó fényerős standard zoommal, amelyek létjogosultságát a kis tömeg és a kis méret indokolja.

Noha a Nikon már készített egy kicsi és könnyű alapzoomot a full-frame Nikon Z gépekhez a Nikkor Z 24-70mm f/4 S képében, amely csupán 9 cm hosszú és 500 grammot nyom, a tévedhetetlen Nokishita most azt írta, hogy hamarosan megjelenhet a Nikkor Z 28-75mm f/2,8 standard zoom.
Ez pedig – ismerve azt, hogy nem egy-két hónapra előre szokott ilyeneket közölni a japán blogger – azt is jelenti, hogy akár idén hivatalosan bejelentheti a Nikon az új termékét, amely persze valószínűleg csak jövő év első negyedévében kerül majd piacra.

Komoly dilemmát okoz majd ez az új objektív a fotósok körében, hiszen ha kicsi és könnyű alapobjektívet szeretnének majd a Nikon Z gépükhöz, akkor két opció is elérhető lesz: egy szokásos, jó nagylátószöget de visszafogott telét kínáló 24-70mm-es f/4 fényerővel, illetve egy kevésbé jó, inkább általános jellegű nagylátószöget és egy hajszállal jobb tele véget adó, egy egész fényértékkel jobb fényerejű típus, a 28-75mm f/2,8.
Nyilván majd az árszabás is megmutatja, hogy melyiket milyen céllal készíti a gyártója, de könnyen lehet, hogy az új objektív nem az S szériában indul majd, így képminősége se lesz annyira penge, mint az S szériájú Nikkor Z típusoknak.

Akárhogy is, a termékpaletta bővítése mindenképpen jól jön a Nikonnál.