Kedvező áron: Nikkor Z 28-75mm f/2,8

0

A Nikon új, az objektív ütemtervén korábban nem szereplő nagy fényerejű strandard zoomot jelentett be, a Nikkor Z 28-75mm f/2,8 modellt.

A full-frame szenzoros, tükör nélküli fényképezőgép rendszeréhez használható objektív igazi mindenesnek készült, így nem csak városi képekhez, de esti fotókhoz, portrékhoz, valamint közelképekhez is ajánlja a gyártó, ezzel együtt fejlesztésekor fontos feltétel volt a visszafogott tömeg és méret elérése is.
A korábban megjelent Nikkor Z 24-70mm f/2,8 S objektívhez képest az új modell 30%-kal könnyebb (805 gramm helyett 565 gramm) és méretében is kisebb (9 cm-es átmérő helyett 7,5 cm-es, hosszában azonban szinte azonos), 15 lencsetagjából három aszférikus, egy extra-alacsony szórású és egy szuperextra-alacsony szórású.
Optikai felépítésében és specifikációjában nagyban hasonlít a Tamron 2019-ben piacra dobott Tamron 28-75mm f/2,8 Di III RXD objektívére, amelynek idén érkezett a második, lineris motoros változata (a Nikon új objektíve azonban az első verzióval mutat hasonlóságot, bár azzal lencse szinten nem egyezik meg 100%-ban).


Az időjárásállóságot adó szigetelésekkel is ellátott, visszafogott fókuszlégzésű, így videózáshoz is kifejezetten ajánlott Nikkor Z 28-75mm f/2,8 objektív jövő év elejétől lesz kapható, ára 380 ezer Ft, illetve 1050 euró (1200 amerikai dollár) lesz.

Sajtóközlemény:

ALKOSSON SZABADON AZ ÚJ NIKKOR Z 28-75MM f/2.8 OBJEKTÍVVEL

2021. december 14.: A Nikon ma egy új, teljes képméretű, normál zoomobjektívvel bővíti a Nikon Z termékcsaládot. A NIKKOR Z 28-75mm f/2.8 sokoldalú, a nagy látószögtől a zoomos telefotótartományig nagy, állandó rekeszt és éles fókuszálást biztosít. Az utcai jelenetektől a tájképeken át a portrékig, ez egy nagyszerű objektív a Nikon Z-felhasználók számára, akik hatékonyabbá szeretnék tenni kreatív játékukat.

A NIKKOR Z 28-75mm f/2.8 könnyű felépítésével és éles optikájával az emberek kiváló képeket készíthetnek mindenről, ami inspirálja őket. A sokoldalú zoomtartomány számos klasszikus gyújtótávolságot lefed, míg az f/2,8 állandó rekeszérték nagyobb szabadságot biztosít az új ötletek kipróbálásához: a felhasználók könnyedén megörökíthetik a gyenge megvilágítású helyzetek hangulatát, vagy felfedezhetik a kis mélységélesség kreatív lehetőségeit. A rendelkezésre álló fényben gyorsabb záridővel is fényképezhetnek, és a fényerő feláldozása nélkül rögzíthetik a mozgást.

A NIKKOR Z 28-75mm f/2.8 gyorsan és élesen fókuszál, még akkor is, ha közelről fényképez, és gyönyörű elmosódást biztosít, amellyel a felhasználók a következő szintre emelhetik a portréfotózást. Ez a teljes képméretű Z objektív videózáshoz is jól használható: a zoomtartomány széles, térérzetet teremtő felvételek és közepes felvételek készítésére is alkalmas, és az élességállítás közbeni látószög-instabilitás (az ún. „fókuszlégzés”) el van nyomva.

Zurab Kiknadze, a Nikon Europe termékmenedzsere a következőket mondta: „Az f/2,8 maximális rekeszű objektíveket hagyományosan szakemberek számára fejlesztettük ki, de a Z-bajonett optikai előnyeinek segítségével a NIKKOR Z 28-75mm f/2.8 objektívet megfizethetőbb áron kínáljuk. Izgatottan várjuk, hogy még több fotós lépjen a következő szintre, amikor kihasználja a nagy, állandó rekeszértékű objektív által kínált művészi lehetőségeket.”

Főbb jellemzők: NIKKOR Z 28-75mm f/2.8
Szabványos zoomtartomány: illesszen a képbe többet a jelenetből 28 mm-rel. Készítsen lenyűgöző portrékat 75 mm-rel.
f/2,8-as maximális rekesz: a nagy, állandó rekesz lehetővé teszi a következetes expozíciót a teljes zoomtartományban és a tiszta felvételeket gyenge fényviszonyok mellett. A felhasználók természetes fényben gyorsabb záridővel is fényképezhetnek.
Gyönyörű elmosódás: a nagy Z-bajonett és a rögzített f/2,8 rekeszértékű, kilenclamellás, lekerekített írisz lekerekített, hihetetlenül lágy, természetes megjelenésű elmosódást tesz lehetővé.
Kiemelkedő képek közelről is: a minimális fókusztávolság 28 mm-nél mindössze 0,19 m, 75 mm-nél pedig 0,39 m.
Gyors, magabiztos fókusz: a fókuszálás zökkenőmentes, csendes és borotvaéles – még közeli felvételek készítésekor is.
Nagyszerű videó: a fókuszlégzés el van nyomva, így a fókusz a felvétel látószögének befolyásolása nélkül állítható. A sima rekeszvezérléssel gyönyörű, természetesnek tűnő fényerő-eltolódásokat rögzíthet.
Értelemszerű kezelhetőség: a sima, kattintás nélküli vezérlőgyűrű pontos manuális fókuszáláshoz, illetve a rekesz, az ISO vagy az expozíciókompenzáció beállításához használható.
Por- és cseppálló: a NIKKOR Z 28-75mm f/2.8 por- és cseppálló¹, és az objektív könnyen tisztítható bevonattal rendelkezik.

¹ Az objektív por- és cseppállósága nem garantált bármilyen helyzetben és bármilyen körülmények között.