Galéria: OM System M.Zuiko Digital ED 20mm f/1,4 PRO (tesztfotók)

0

Az OM System – mint az Olympus utódja – a múlt hónapban mutatta be első, saját fejlesztésű objektívét, a mikro NégyHarmad bajonettes M.Zuiko Digital ED 20mm f/1,4 PRO standard fixet.
Az új termék nevéből is kitalálható módon a profikat célozza, ezt jó fényereje is alátámasztja – jóllehet, a 2×-es szenzorméret különbség miatt a 20mm f/1,4 gyakorlatilag egy kisfilmes 40mm f/2,8-ként használható látószög, illetve mélységélesség tekintetében.

Az új standard fixet megkaptuk egy gyors tesztelésre és mivel az időjárás is igen szerencsésen alakult, a decemberhez képest meglepően sok napsütést kaptunk, így bőséges lett tesztfotó galériánk.

A Four Thirds szenzoros tükör nélküli gépekhez készült M.Zuiko Digital ED 20mm f/1,4 PRO közel 60 fokos látószöget kínál, amely az emberi látáshoz hasonló perspektívát ad. Ennek köszönhetően tulajdonképpen szinte mindenféle területen hasznát vehetjük, legyen szó akár tárgyfotóról, akár portréról, de jó fényerejével az esti, vagy kevés fényben történő fotózást is segíti.
Tesztfotóink között ezúttal is megtalálhatók azok a témák, amelyekből a képközép és a képsarkok leképezése is ellenőrizhető, megtalálható a sweet spot, illetve az is látható, hogy nyitott blendén mennyire kell lágy képekre számítani a rendszer jelenleg legmagasabb felbontásának számító 20 Mpixelen.
Mivel portréra is alkalmas, ezért néhány ilyen jellegű fotót is becsempésztünk a tesztfotó galériánkba.

Fotóinkat RAW-ban készítettük, amelyeket a Lightroomból exportáltunk ki, a beágyazott profil miatt ezek a képek szoftveres torzításkorrekción estek át. Cikkünkben azt is megmutatjuk majd, hogy ha más RAW konverterrel dolgozunk, ami nem támogatja a beágyazott profilokat, akkor milyen eredményt kapunk.

Részletes bemutató cikkünk pár nap múlva, várhatóan még karácsony előtt jelenik meg, addig a tesztfotó galáriánkból lehet szemezgetni.

A tesztfotók a lenti képre kattintva az új ablakban megnyíló weboldalon nézhetők végig:

OM System M.Zuiko Digital ED 20mm f/1,4 PRO tesztfotók