Itt van vége a Minolta/Sony A bajonettnek

0

Bár nagyon nem lepődtünk meg, de most már biztosnak látszik, hogy vége a Sony A bajonettes tükörreflexes rendszerének, gondolhatjuk mindezt abból, hogy a japán weboldalon már egyetlen A bajonettes objektívet sem listáz a gyártó.
Persze azt ismerve, hogy a Sony már több mint öt éve mutatta be az utolsó A bajonettes fényképezőgépét, az Alpha SLT-A99 II-t, amelyet már tavaly óta nem értékesít, már nem is annyira nagy csoda, hogy vége a tükrös rendszernek.

Az A bajonettet egyébként még 1985-ben hozta létre a Minolta, ahonnan 2003-ban a Konicához, majd 2006-ban a Konica felvásárlásával a Sonyhoz került. Ez tette lehetővé, hogy a Sony egy komplett tükörreflexes rendszert használhasson, sőt, az akkor még ritkaságnak számító szenzorstabilizálás szabadalmát is megkapta így a japán gyártó. Az A bajonettes fényképezőgépek fejlesztése gőzerővel folyt, persze elsőként APS-C szenzoros vázak jelentek meg, mint az Alpha DSLR-A100, de 2008-ban már full-frame szenzoros fényképezőgép is megjelent Alpha DSLR-A900 néven. A MILC rendszerek fejlesztésével aztán egyre kevesebb figyelem jutott a kezdetben tükörreflexes, később fixen beépített féligáteresztő tükrös gépekre, fejlesztésük abbamaradt, így új objektívek, majd új vázak sem jelentek meg.

Most úgy látszik, hogy végleg lehúzta a rolót a Sony az A bajonettes termékekről, így gyakorlatilag mostantól számítható, hogy nincs többé gyártásban A bajonettes termék (bár gyaníthatóan a gyártás már jóval korábban befejeződött, bár az USA és a magyar weblapon még fent vannak az objektívek).