Ötször jobb követő AF jön a Panasonic GH6-ba

0

A Panasonic február 22-én tartja a közelgő Lumix GH6 mikro NégyHarmados fényképezőgépének online bejelentését, amelyet itthonról is lehet majd bárkinek követni.

A GH6 fejlesztését még tavaly jelentette be a japán gyártó, azóta túl sok információ nem szivárgott ki a készülő gépről, most azonban néhány érdekesség napvilágot látott egyes pletykalapokon.
Eszerint „massive improvement in AF. It may called DFD AI. They claim that tracking is 5 times better than in GH5.”, azaz jelentős fejlesztés történt az autofókusz terén, amit DFD AI-nek, azaz mesterséges intelligenciával támogatott DFD (Depth from Defocus) fókuszrendszernek neveznek majd. Az ígéretek szerint az új AF ötször jobb témakövetést tesz majd lehetővé (köszönhetően a mesterséges intelligenciának és a témafelismerésnek), amely viszont nem jelenti azt, hogy ötször gyorsabb lenne az autofókusz (hiszen az új gép szenzora sem kap majd fázis-különbség érzékelő pixeleket, így a már eddig megszokott DFD fókuszsebességre számíthatunk – ami valljuk be, messze elmarad az Olympus gépek keresztszenzoros fázis-különbség érzékelős szenzorának fókuszsebességétől).

További információ, hogy megszüntették a gördülő elektronikus zár okozta anomáliákat, vélhetően komolyabb szenzorkiolvasási sebességet sikerült elérni (nem valószínű, hogy globálzáras szenzort használtak volna, a képminőség azért még mindig fontosabb).

Az új gép nem csak fotózásra, de videózásra is kiválóan alkalmas lesz, 5,7k, DCI-4k és 4k UltraHD felbontásban is rögzíthetők felvételek, utóbbi kettő esetében 10 bites kvantálás, 4:2:2 szín-almintavételezés és időkorlát nélküli mentés lesz elérhető.