Kis prototípusnál tart a Sigma full-frame Foveon X3 szenzora

0

A Sigma szinte pontosan egy évvel ezelőtt adott adott utoljára érdemi tájékoztatást a fejlesztés alatt álló teljes Leica képkocka méretű Foveon X3 szenzorról.
Akkor azt közölték, hogy újra kellett kezdeni a fejlesztést, de teljes erőbedobással azon vannak, hogy sikerüljön kifejleszteni egy 20 Mpixel felbontású X3 szenzort, amely rétegenkénti színérzékeléssel rendelkezik, ezáltal szükségtelen a Bayer-alapszínszűrő és ezzel együtt a képélességet rontó demozaik eljárás is.

Az új közleményben elmagyarázzák, hogy a szenzor fejlesztése három fázisban zajlik:

  • az első fázisban az új háromrétegű szenzort újra és újra tervezési szimulációnak vetik alá annak igazolására, hogy az a tervezett módon fog működni,
  • a második fázisban prototípust gyártanak a véglegesnek szánt termék specifikációival, de kisebb felülettel és ebből adódóan kevesebb pixellel (de azonos pixelmérettel, így azonos képességekkel, tehát csak a felület lesz kisebb), amelyet fizikai és labor vizsgálatoknak vetnek alá, bizonyítandó, hogy azokat a tulajdonságokat hozza, amelyet elvárnak tőle – ha ez sikeres, akkor jön a következő fázis, ha nem, akkor vissza kell lépni a tervezéshez
  • ha a második fázisban előírt tesztelés a kívánt eredményt hozza, akkor végső protípust gyártanak immár teljes képkocka mérettel, teljes pixelszámmal és minden szükséges alkotóelemmel (pl. A/D konverterrel) együtt, majd azt is tesztelni kezdik.

A fejlesztés alatt álló 20 Mpixeles Foveon X3 full-frame szenzor jelenleg a második fázishoz szükséges prototípus létrehozásánál tart, tehát még van bőven feladat a fejlesztésben, éppen ezért a Sigma nem is rendelkezik ütemtervvel, hogy mikorra kell elkészüljön a szenzorral.

Más olvasatban úgy is értelmezhetjük ezt a bejelentést, hogy semmi jóra ne számítsunk: egy év alatt annyit sikerült elérni, hogy egy kis méretű és felbontású protípus gyártása elé került a projekt, de még a tesztelés sem kezdődött meg, ami után könnyen lehet, hogy újra visszajutnak oda, ahol tavaly jártak.
A nagy kérdés ismét az, hogy vajon nem ismétlődik-e meg a korábbi Sigma X3 DSLR-nél tapasztalat sztori, miszerint mire piacra kerültek ezek a gépek, már bőven meghaladta a konkurencia az X3 felbontását és gyakorlatilag már nem tudott előnyt felmutatni a teljes sorozat. Kicsit belegondolva, ez sajnos könnyen bekövetkezhet, egy 20 Mpixeles Foveon X3 ugyan marketing szempontból nevezhető 60 Mpixelesnek, de részletgazdagságban nem tudja majd hozni egy 45 Mpixeles Bayer-szűrős szenzor részletezettségét sem, márpedig a 45 Mpixeles gépek már tavaly piacra kerültek, pár év múlva pedig általánosnak lesznek mondhatók.
Egy dologban bízhatunk: a három réteg miatt elérhető nagyobb pixelek jobb dinamikaátfogást adhatnak, ami a nagy érzékenységű fotózásnál jó előny lehet.