Nagy fényerejű Sony nagylátószögű APS-C-re: E 15mm f/1,4 G

0

A Sony eddig csak egy 16mm f/2,8 pancake objektívet kínált az APS-C szenzoros tükör nélküli fényképezőgépeihez, mint nagylátószögű fix, ez azonban kis mérete miatt képminőségben nem veheti fel a versenyt a komolyabb fényerejű modellekkel. Noha a gyártó kínálatában megtalálható az FE 14mm f/1,8 GM, mivel ez full-frame szenzor kirajzolására termett, mérete jelentősen meghaladja a kis APS-C gépekkel még kényelmesen használható objektívekét.

Az űrt most betömte a japán gyártó és bejelentette Sony E 15mm f/1,4 G objektívét, amely kiváló fényerőt kínál, emellett viszont méretét és tömegét tekintve a kisebb objektívek közé sorolható.

Természetesen ez már nem egy palacsinta objektív, a fejlesztés során fontos szempont volt a remek fényerő mellett a kiváló rajzolat és képminőség elérése is.

15mm-es gyújtótávolságával az APS-C szenzoros gépeken 87 fokos látószöget kínál (mint egy kisfilmes gép 22,5mm-es objektívvel).
A kiváló képminőség érdekében három aszférikus, egy szuper-extra-alacsony szórású (Super ED) és két extra-alacsony szórású (ED) lencsetagot is alkalmaztak. A gyors és precíz élességállításért dupla lineáris motort vetettek be, amelyek nagy nyomatékkal, csendben és gyorsan teszik a dolgukat. A belső fókuszú kialakításnak köszönhetően élességállítás során a frontlencse nem fordul el és nem is mozog előre-hátra.

Az időjárásálló szigetelésekkel is ellátott objektívre rekeszgyűrű is került, amely 1/3 Fé beugrások nélkül, folytonos rekeszvezérlésre is használható. A tubus oldalán lévő Focus Hold (fókusz tartás) gomb funkciója a gépvázról programozható.

A mindössze 220 grammot nyomó Sony E 15mm f/1,4 G nagylátószögű objektív 850 eurós árcédulával kerül a boltok polcaira.

A specifikáció a hírünk alatt linkelt adatlapon érhető el.

Sajtóközlemény:

A Sony három kiemelkedő, nagylátószögű E-bajonett APS-C objektívet mutat be

Az új nagy látószögű, kiemelkedő képfelbontású, kompakt objektívek érkezésével immáron, 70 Sony E-bajonett optika elérhető

A Sony tovább bővíti objektívkínálatát, így az E-bajonettes objektívek száma 70-re emelkedik az E PZ 10-20MM F4 G (SELP1020G) nagyteljesítményű zoom G objektívvel, az E 15mm F1.4 G (SEL15F14G) sokoldalú G objektívvel, valamint az E 11mm F1.8 (SEL11F18) ultra széles látószögű prímobjektív bevezetésével.

Az első új objektív, az E PZ 10-20mm F4 G – melynek fókusztávolsága 10-20 mm APS-C-n vagy 15-30 mm a 35 mm-es egyenértékű full-frame fókusztávolság esetén – a világ legkisebb és legkönnyebb , ultraszéles látószögű állandó F4 APS-C teljesítményű zoomobjektívje. A kiemelkedő G objektív képalkotás, a kifogástalan autofókusz (AF) teljesítmény és a sokoldalú power zoom egy kompakt zoomobjektívben egyesül, amely a zoomtartományban állandó hosszúságú marad, ezáltal kifinomult vizuális kifejezőerőt és kezelhetőséget kínál filmek és állóképek készítéséhez egyaránt.

Az E 15mm F1.4 G (35 mm-es egyenértékű full-frame fókusztávolsága 22,5 mm) gyönyörű F1,4 bokeh-t és kiváló G objektív felbontást kínál egy sokoldalú APS-C objektívben, hatalmas kreatív potenciállal. Ez a kompakt és könnyű prímobjektív dinamikus képalkotást, kiváló AF-et és vezérlést biztosít, képalkotáshoz és filmekhez egyaránt remekül használható, nagyfokú kezelhetőséggel.

A nagy rekesznyílású, ultraszéles APS-C prímobjektív, az E 11mm F1.8 (35 mm-es egyenértékű full-frame fókusztávolság: 16,5 mm) a teljes képfelületen kiváló felbontást, gyönyörű bokeh-t biztosít, valamint gyors és megbízható AF-et a drámai önkifejezéshez és a lenyűgöző szelfikhez. Kompakt és könnyű, így tökéletes választás utazások során készített vlogokhoz és videókhoz.

„Mindhárom új objektívünk egyenként fantasztikus. Az E PZ 10-20MM F4 G-ben többéves tapasztalat és kiterjedt objektívtervezési szakértelem egyesült, hogy egy figyelemre méltó, kiemelkedő teljesítményt és kezelhetőséget nyújtó G zoom objektív jöjjön létre” – mondta Yann Salmon Legagneur, a Sony Europe képalkotási területéért felelős alelnöke. – „A gyönyörű bokeh-vel és a kiváló autofókusz képességekkel rendelkező E 15MM F1.4 G valódi megoldást kínál a tartalomkészítők számára, miközben kompakt és könnyű az egyszerű kezelhetőség érdekében; az E 11MM F1.8 pedig nagy képfelbontást biztosít, pehelysúlyának köszönhetően a felhasználó bárhová magával viheti. Tökéletes eszköz vlogok készítéséhez.”

E PZ 10-20MM F4 G
A világ legkisebb és legkönnyebbjei a páratlan mobilitás és kezelhetőség érdekében

Az E PZ 10-20MM F4 G 20 százalékkal könnyebb, mint elődje (SEL1018), ezáltal a legkisebb és legkönnyebb objektív a kategóriájában. Össztömege mindössze 178 gramm – még a power zoom használata esetén is. Ráadásul az objektív belső zoom- és fókuszmechanizmust használ, ezért zoomolás vagy fókuszálás közben nem változik a gyújtótávolság. Az objektív súlypontjának elmozdulása minimális, így kiváló választás stabil vlogolok készítéséhez és gimbalra szerelt filmfelvételekhez.

Kiemelkedő képminőség és dinamikus perspektívák, melyeket csak egy ultraszéles látószögű zoom nyújthat
Az E PZ 10-20MM F4 G rendkívül széles látószöget biztosít a 10-20 mm-es zoomtartományban, és úgy tervezték, hogy a kép közepétől a perifériáig minden zoombeállításnál egyenletesen kiváló optikai teljesítményt nyújtson. A három aszférikus elem ideális helyzetben van benne ahhoz, hogy elnyomja a mezőgörbületet és az asztigmatizmust, amelyek gyakori problémák az ultraszéles látószögű objektívek esetén. Az optikai útvonal két ED (extraalacsony szórású) üveg alkotóelemet is tartalmaz, amelyek hatékonyan csillapítják a kromatikus aberrációt. Egy ED aszférikus elem is hozzájárul a nagy felbontáshoz a kép minden sarkában. Továbbá, mivel az objektív maximális rekesznyílása minden fókuszbeállításnál állandó F4, biztosított a stabil képminőség filmfelvételek készítésekor, és kezelhető záridőt kínál szürkületben vagy korlátozott fénnyel rendelkező beltérben.

A kör alakú rekesznyílás és a gondosan megtervezett szférikus aberráció együttesen természetes hatású G objektív bokeh-t eredményez, amely hozzájárul a lenyűgöző képek elkészítéséhez. A minimális autofókusz távolság 0,2 méter, 0,14x-es maximális nagyítással, míg a minimális kézi fókusztávolság 0,13 ~ 0,17 méter, 0,18x-os maximális nagyítással.

Kifinomult önkifejezés és vezérlési lehetőségek filmfelvételekhez
Az E PZ 10-20MM F4 G új elektronikus power zoom-rendszerrel rendelkezik, amely közvetlen, érzékeny vezérlést és állítható zoomsebességet biztosít. Az eszköz a zoomgyűrű legfinomabb forgatását is pontosan érzékeli, és azonnal tényleges zoomműveletté alakítja. A zoomkar rendkívül nagy mozgásteret biztosít a felhasználóknak irányítás tekintetében a legkülönfélébb felvételi körülményekhez. A teljesítményzoom minimalizálja a fényképezőgép rázkódását, így az egyedül dolgozó fotósok letisztult, stabil képeket készíthetnek, miközben a kompatibilis vázakon található gombok hozzárendelhetők a funkciókhoz a kényelmes zoomvezérléshez . Az eszköz mindig megtartja az egyensúlyt, így kiváló választás a stabil vlogoláshoz és a gimbalra szerelt filmfelvételekhez.

Fejlett AF-teljesítmény filmek és állóképek készítéséhez
A fényképezőgép elképesztő AF-teljesítménye soha nem látott szabadságot biztosít az állóképek és a filmek készítőinek, mivel két lineáris motort használ a fókusz vezérléséhez, így gyors és csendes autofókuszt biztosít. A belső fókuszmechanizmus miatt az objektív hossza állandó marad fókuszálás közben.

A gyors, megbízható autofókusz pontosan követi az alanyt nagy képkockasebességű filmek készítésekor, és gyorsan mozgó alanyokról készülő nagy sebességű, folyamatos állóképek esetén egyaránt. Az eszköz csökkenti a fókuszlégzést, és a látószögváltozások minimálisra csökkennek a letisztult, stabil filmfelvételek érdekében.

Mobilitás, kezelhetőség és megbízhatóság minden helyzetben
Az E PZ 10-20MM F4 G kompakt, nagyteljesítményű zoomobjektívet úgy tervezték, hogy a fókuszgyűrűvel, a zoomgyűrűvel és a zoomkarral a lehető legjobb vezérlést és sokoldalú funkciókat biztosítsa filmek és állóképek készítéséhez. A testreszabható fókusztartó gombot és a fókuszmód kapcsolót gondosan helyezték el, hogy könnyen alkalmazkodni lehessen a változó felvételi körülményekhez.

A felhasználók 62 mm-es csavarozható szűrőket, például változó ND-szűrőket csatlakoztathatnak a kreatív koncepció érdekében. Az objektívet por- és nedvességállónak tervezték, hogy kültéri használat esetén is megbízhatóbb legyen.

E 15MM F1.4 G

G objektív-felbontás és gyönyörű bokeh
Az E 15MM F1.4 G objektív széles, 15 mm-es látószögű (35 mm-es egyenértékű full-frame fókusztávolság: 22,5 mm), lenyűgöző G objektív felbontással. A fejlett optikai kialakítású három aszférikus elem hatékonyan kompenzálja a torzulást, és az objektív széles, 15 mm-es látószöge ellenére kiváló felbontást biztosít a kép teljes terjedelmében. Egy ED (extraalacsony szórású) és egy Super ED üvegelem hozzáadása segít abban, hogy elnyomja a kromatikus aberrációt.

A nagyméretű F1,4 maximális rekesznyílás, a pontosan szabályozott szférikus aberráció és a körkörös rekeszmechanizmus megkönnyíti a sima, művészi hatású háttérbokeh effektus létrehozását. A felhasználó elmoshatja a hátteret, hogy alanyai tisztán kiemelkedjenek, de gyönyörű bokeh-gömböket is megalkothat gyenge fényviszonyok között.

0,17 méteres minimális fókusztávolság, és kézi fókuszálásnál 0,15-szeres maximális nagyítás esetén, lenyűgöző közeli felvételek készíthetők állóképek és filmek esetén egyaránt.

Kompakt és könnyű a kiemelkedő mobilitásért
Az aszférikus elemek használata és a hatékony kialakítás, a nagy rekesznyílás és a nagy felbontás egy 219 grammos, mindössze 66,6 mm átmérőjű és 69,5 mm hosszú, könnyű objektívben öltött testet. A széles látószög, a kompakt méret és a könnyű súly ideális csillagos égbolt, táj, építészeti alkotás vagy beltéri jelenet, valamint mozgást igénylő témákhoz, vagy akár sportfotózásához.

A belső fókuszmechanizmusnak köszönhetően az objektív hossza nem változik fókuszáláskor, ami javítja az egyensúlyt és az általános kezelhetőséget. A változatlan objektívhossz és a stabil súlypont miatt ez az objektív jó választás a gimbalra szereléshez.

AF teljesítmény, amely teljes mértékben kiaknázza a fényképezőgépváz sebességi potenciálját
A gyors, precíz és csendes AF-et és a követést mind az állóképek, mind a filmek esetében két fejlett lineáris motor segíti elő. Ez maximalizálja a fényképezőgépváz sebességpotenciálját, amelyet a pontos fókuszálás fenntartásához használnak, mozgó témák esetén is.

Az E 15MM F1.4 G a Sony legújabb objektívtechnológiáját használja a fókuszlégzés csökkentése érdekében – a látószög-ingadozások minimálisra csökkennek a sima, stabil filmfelvételek érdekében. Az eszköz szintén támogatja a kompatibilis α szériás vázakban található légzéskompenzációs funkciót is, minimalizálva a felvétel utáni szerkesztést akadályozó légzéseket.

Kiváló vezérlés és megbízhatóság állóképekhez és filmekhez
A Linear Response MF biztosítja, hogy a fókuszgyűrű közvetlenül és lineárisan reagáljon a finom vezérlésre, amikor a felhasználó manuálisan fókuszál. A fókuszgyűrű elforgatása közvetlenül a fókusz megfelelő változását eredményezi, így a vezérlés azonnali és pontos.

Kompakt mérete ellenére a közvetlen, intuitív vezérlés érdekében az E 15MM F1.4 G tartalmaz egy rekeszkattintó kapcsolóval ellátott rekeszgyűrűt, amely be- és kikapcsolható. ON a tapintható visszajelzéshez, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy „érezze” az ütemet, vagy OFF a sima, folyamatos, csendes rekeszvezérléshez. Az OFF beállítás sima és stabil mozgóképes vezérlést tesz lehetővé, és ideális csendes rögzítés esetén.

A további rugalmasság érdekében áll rendelkezésre a fókusztartó gomb és a fókuszmód-kapcsoló is. Utóbbi lehetővé teszi, hogy szükség esetén a felhasználó gyorsan válthasson AF és MF között.

Végül az E 15MM F1.4 G por- és nedvességállósággal rendelkezik, ami kiemelkedő megbízhatóságot biztosít a kihívást jelentő kültéri használathoz.

E 11MM F1.8

Kiváló felbontás és gyönyörű bokeh effektus
Az E 11MM F1.8 ultraszéles látószöge ideális a beltéri felvételekhez és a mélységélességet kifejezően kihasználó képekhez. Három aszférikus elem és három ED (extraalacsony szórású) üvegelem a kép közepétől a perifériáig egyenletesen magas felbontást biztosít az objektív ultraszéles, 11 mm-es látószöge ellenére (35 mm-es egyenértékű fókusztávolság: 16,5 mm). A gondosan elhelyezett aszférikus lencsék kompenzálják a torzulást, és még tágra nyitott rekesznél is kiváló felbontást biztosítanak a kép teljes terjedelmében. Az ED üvegelem hozzáadása tovább csökkenti a kromatikus aberrációt, és hatékonyan csökkenti a kép perifériáján nagyobb valószínűséggel előforduló színrojtokat.

Az objektív nagy, F1,8-as maximális rekesznyílásának köszönhetően könnyű mély bokeh-t elérni a háttérben. A felhasználók elmoshatják a hátteret, így vlogoláskor tisztán kiemelkedhetnek, vagy gyönyörű bokeh-gömböket hozhatnak létre ultraszéles látószögű éjszakai jelenetekben. A precízen szabályozott szférikus aberráció és a körkörös rekeszmechanizmus is ugyancsak hozzájárul az egyedülálló objektív által előállított sima bokeh effektushoz.

0,12 méteres minimális fókusztávolsággal és 0,2-szeres maximális nagyítással az objektív lenyűgöző közeli felvételeket készít állóképek és filmek esetén egyaránt.

Kompakt és könnyű az útközbeni felvételekhez
Az E 11MM F1.8 nagy F1,8 maximális rekeszértékkel büszkélkedhet egy kompakt, könnyű objektívben. Súlya 181 g, átmérője mindössze 66 mm, hossza pedig 57,5 mm, így tökéletesen illeszkedik a kompakt APS-C formátumú vázakhoz.

Filmforgatásra optimalizálva
Két fejlett lineáris motor biztosítja a gyors, precíz és csendes AF-et és követést az állóképek és videók esetében, maximalizálva a fényképezőgép vázának sebességi potenciálját, amelyet a mozgó témák megbízható, pontos fókuszálásánál is használnak.

A Sony legújabb objektívtechnológiája nagymértékben csökkenti a fókusz légzést , a látószög-ingadozások pedig minimálisra csökkentek a sima, stabil filmfelvételek érdekében. Ráadásul a belső fókuszmechanizmusnak köszönhetően az objektív hossza nem változik fókuszáláskor: könnyebb tehát közel kerülni az alanyokhoz vagy szűk helyeken dolgozni, amely új kreatív lehetőségeket kínál.

Az E 11MM F1.8 ultraszéles, 11 mm-es látószöge (35 mm-es egyenértékű full-frame fókusztávolság: 16,5 mm) minden eddiginél könnyebbé teszi a vlogolást széles háttér előtt. Kis mérete és könnyű súlya nagyszerű mobilitást és kezelhetőséget biztosít a hosszabb sétálós felvételkészítéshez.

A Linear Response MF biztosítja, hogy a fókuszgyűrű kézi fókuszáláskor közvetlenül és lineárisan reagáljon a finom vezérlésre, mely azonnali és pontos érzést kelt.

Kiváló irányítás és megbízhatóság
Kompakt mérete ellenére az objektív rugalmas, intuitív vezérlést kínál olyan funkciókkal, mint a fókusztartó gomb és a fókuszmód-kapcsoló. A felhasználó által választott alternatív funkció a menün keresztül rendelhető a fókusztartás gombhoz. A por- és nedvességálló kialakítás extra megbízhatóságot nyújt a kihívást jelentő kültéri használathoz.

Az E 11MM F1.8 elülső szűrőket is fogad, ami gyakran hiányzik az ultraszéles látószögű objektívekből.

Elérhetőség
Az új E PZ 10-20MM F4 G, E 15MM F1.4 G és E 11MM F1.8 eszközök 2022 júniusától lesznek elérhetők a Sony viszonteladóinál.