Ennyi volt, nem fejleszt több DSLR-t a Nikon

0

A Világ állandó váltózásban van – szokták mondani -, és bizonyos szinteken nézve sajnos ez igaz is. Pedig mennyire kényelmes lenne a gyerekkorunkban megszokott életünket élni egészen nagypapa korunkig? Az élet azonban nem erről szól, ahogy a gazdaság sem: ezernyi dolog befolyásolja a piacot, a megtérülést, a fejlesztésbe és kutatásba befektethető fundamentumokat, a cégek felépítését, az adózási rendszert, stb.stb.

Persze nem gazdasági lap vagyunk és én sem vagyok gazdasági szakember, azt azért jó, ha látjuk: a Nikon bejelentése, miszerint nem fejleszt több tükörreflexes gépet, az nem a fotósok és vásárlóik ellen van. Ez csupán egy technológiai fejlődést követő, gazdaságilag igenis jól indokolt lépés. Sőt, szerintem a legtöbb Olvasónk ezen a híren már fel se kapta a fejét, jól látható volt, hogy nincs igazán új DSLR gép a D6 óta és bizony ugyanez elmondható a másik nagy riválisról is, a Canonról (a Pentax esetében pedig az van, hogy négy évente kijön valamilyen kisebb fejlesztés, legutóbb pl. a 2000 eurós APS-C váz, a K-3 Mark III, amivel szintén nem fog piacot robbantani).
A hír érdekessége inkább az, hogy a Nikon végre ki mert állni és felvállalta, hogy vége a tükörreflexesek fejlesztésének. Hogy ez miért olyan nagy szó? Azért, mert a Nikon egy nyílt részvénytársaság, annak minden előnyével és hátrányával. Egy ilyen bejelentés a befektetők körében esetleg félelmet válthat ki, ha elindulna egy eladási hullám, az jelentős részvényárfolyam borulást eredményezhetne.

A Nikon azonban ügyesen tette a dolgát, nem csak arról szólt a közleményük, hogy vége a tükörreflexesek fejlesztésének, hanem elmagyarázták a következő lépéseket is:

  • a jelenleg piacon lévő DSLR-ek gyártása és forgalmazása egyelőre folytatódik (valameddig…)
  • bővítik és fejlesztik a mesterséges intelligencia alkalmazását a fő csapásiránynak számító tükör nélküli fényképezőgépekben
  • várhatóan jelentős értékesítési ugrás várható a MILC szegmensben
  • a tükör nélküli fényképezőgépeknél még nagy mozgástér van a fotós funkciók további fejlesztésére
  • a MILC-ek alacsonyabb árúak, mint a DSLR-ek (legalábbis a gyártásuk mindenképpen)
  • a képérzékelők és képfeldolgozó rendszerek képességeinek továbbfejlesztésével elérhetővé válik, hogy a MILC-ek úgy legyenek használhatók, mint a DSLR-ek, bármiféle kényelmetlenség nélkül.

Ezek a szavak várhatóan megnyugtatják majd a részvényeseket és nem fog beszakadni a Nikon részvényárfolyama.
A cél pedig tiszta: elérni és meghaladni egy olyan fejlettségi fokot, amely lehetővé teszi, hogy a DSLR-t használó fotósokat is át tudják irányítani a MILC felhasználók táborába (bár aki az elektronikus keresőt utálja, azt nehéz lesz meggyőzni szerintem).