Íme a Canon EOS R6 Mark II

0

A Canon kiadta a full-frame szenzoros EOS R6 tükör nélküli fényképezőgépének második verzióját, az EOS R6 Mark II-t, amely nem csak felbontásában múlja felül elődjét.

A Canon EOS R6 Mark II a korábbi változat 20 Mpixeles szenzora helyett immár a napjainkban is elfogadható felbontást kínáló 24 Mpixeles szenzort alkalmazza. Ezzel az EOS R6 egyik legnagyobb problémáját, jelesül a profi munkára kevésbé alkalmas kis felbontását sikerült végre orvosolni. A CMOS szenzor azonban semmi különlegesebb technológiai megoldással nem rendelkezik, így se nem hátsó megvilágítású (BSI), se nem rétegelt (stacked).

Sorozat sebessége mechanikus zár esetében maradt 12 kép/mp, viszont elektronikus zárat használva immár 40 kép/mp sebesség is kicsikarható a gépből, igaz, ilyenkor „csak” 12 bites kiolvasással dolgozik a szenzor.
Változott kis mértékben a videózás képessége, hiszen korábban is 4k UltraHD volt a felbontás maximuma és 60 kép/mp a képfrissítés csúcsa, amely változatlan, módosult viszont a kiolvasási ablak, amely az EOS R6 esetében kis mértékű képkivágást jelentett, az EOS R6 Mark II-nél viszont a teljes szenzorszélesség használható. A felvételek hosszát is sikerült növelni, túlmelegedés miatti leállás nélkül mintegy 40 percet rögzíthetünk 4k UltraHD 60 fps-sel. 30, vagy alacsonyabb képfrissítés esetén ez a korlát sincs.
Lehetőség van HDMI kimeneten keresztül 6k RAW videó rögzítésére is Atomos Ninja felvevővel.

Az automatikus élességállításon is finomítottak, a témafelismerés közé immár bekerültek járművek (autók, motorok, repülőgépek, helikopterek és vonatok), de a felismerhető állatok köre is bővült lófélékkel. Emberek felismerése esetén választhatunk, hogy a jobb, vagy bal szemére szeretnénk-e az alanynak fókuszálni, vagy automatikusan a hozzánk közelebbi szemre kerüljön-e az élesség.
Videófelvételnél ha a témakövetés alatt álló alany elhagyja a képterületet, akkor a gép immár nem kezd vadul keresgélésbe, a fókuszt ott hagyja, ahol a téma kiment a képből.

A HDR képek készítése során most már mozgó témákra is használható módot is kapunk, igaz, ez esetben csak JPEG formátum választható, de a gyártó szerint ilyenkor sincs szellemkép.

A Canon EOS R6 Mark II november végétől lesz kapható, a váz ára 2900 euró lesz. Canon RF 24-105mm f/4-7,1 IS STM objektívet tartalmazó kitért 3260 eurót, RF 24-105mm f/4L IS USM objektívet tartalmazó kitért 4200 eurót kell fizetnünk.

A Canon EOS R6 Mark II főbb képességei:

  • Képérzékelő: 24,2 Mpixel effektív felbontású, 36×24 mm méretű „full-frame” CMOS szenzor, anti-alias szűrő nélkül
  • Akár 8 Fé előnyt nyújtó szenzorstabilizálás
  • Érzékenység: ISO100-102.400 1/3 Fé lépésekben, kiterjeszthető ISO50 és ISO204800 értékekre
  • Objektív: RF bajonett, adapterrel EF és EF-S objektívek is használhatók
  • Dual Pixel CMOS AF II, fáziskülönbség érzékelés a teljes képmezőn (szpot, 1 pontos AF, kiterjesztett AF terület, arcfelismerés, szemfókusz, állat- és járműfelismerés, témakövetés)
  • akár -6,5 Fé fókusz érzékenység (f/1,2 fényerejű objektívvel, f/2,8-ra vonatkoztatva -4 Fé)
  • 384 zónás kiértékelő, középpontosan súlyozott átlag, részleges (5,8%), szpot (2,9%) fénymérés
  • villódzás mentesített exponálás (villódzó fényeknél csúcs megvilágításra triggerelés)
  • 30-1/8000 mp zársebesség tartomány
  • redőnyzárral max. 12 kép/mp sorozat sebesség, elektronikus zárral akár 40 kép/mp, AF követéssel
  • 3,69 millió képpontos OLED elektronikus kereső, 120 Hz képfrissítés, 100% lefedettség, 0,76× nagyítás
  • DSLR-nél karcsúbb felépítés
  • élkiemelés kézi élességállításkor
  • AF segédfény
  • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
  • 10 bites HEIF és kétféle 14 bites RAW formátum támogatása (veszteségmentesen tömörített RAW, veszteségesen tömörített C-RAW)
  • LCD: 3″ képátlójú, 1,62 millió képpontos, kihajtható, elforgatható, érintésérzékeny
  • Ultra HD videofelvétel 24, 25, 30, 50 vagy 60 kép/mp frissítéssel (8 bit, H.264, IPB, max. 230 Mbps), Full HD felvétel 25, 30, 50, 60 kép/mp-cel (IPB), illetve HDR felvétel Full HD felbontásban (H.265 Canon LOG HDR PQ)
  • HDMI kimeneten 8 vagy 10 bites, tömörítetlen 4:2:2 ProRES RAW 6k jelfolyam
  • mikrofon bemenet, fejhallgató kimenet, micro HDMI csatlakozó
  • time-lapse videofelvétel Full HD vagy 4k felbontásban (ALL-I)
  • időzített (programozott) képsorozat time-lapse készítéshez
  • vakupapucs
  • 1/250 mp vakuszinkronidő
  • optikai hibák javítása (vignettálás, torzítás, színhiba, diffrakció)
  • többféle HDR mód, mozgó témára is
  • magyar menü
  • dupla SD/SDHC/SDXC kártyahely, UHS-II támogatás
  • Li-ion akkumulátor (LP-E6NH: 760 kép kapacitás LCD-vel, CIPA mérés szerint)
  • beépített Wi-Fi és Bluetooth adapterek
  • USB 3.1 Type-C csatlakozás

Sajtóközlemény:

Kreativitás kompromisszumok nélkül: a nagy sebességű EOS R6 Mark II fényképezőgéppel kiváló álló- és mozgóképeket készíthet

Budapest, Magyarország, 2022. november 2. – A Canon ma bejelentette az EOS R6 Mark II modellt, az eddigi leggyorsabb, fejlett, teljes képmezős tükör nélküli fényképezőgépét, amely az úttörő EOS R rendszert tovább bővíti – 40 kép/mp, lenyűgöző, gyenge fényviszonyok között is megbízhatóan működő AF és 6K RAW / 4K UHD filmfelvételek, mindez az RF foglalatra építve. Az EOS R6 Mark II a „hibrid” alkotók számára készült termékcsalád legújabb modelljeként az RF foglalat megbízható alapjaira épít, és újradefiniálja az EOS R6 által felállított szabványokat. Mind az állóképek, mind a filmfelvételek esetében még magasabbra teszi a lécet a kategóriaelső teljesítmény, a lélegzetelállító sebesség, a stabilitás és a professzionális filmkészítési funkciók egyedülálló kombinációjával.

Páratlan élesség
Az EOS R6 Mark II ugyanazon DIGIC X processzor technológiát használja a fényképezőgép új, 24,2 megapixeles CMOS-érzékelője mellett, amely az EOS R5, az EOS R6 és az áhított EOS-1D X Mark III alapját képezte. Egyben támogatja a jól ismert, következő generációs Dual Pixel CMOS AF II technológiát, amely a sebességet és a megbízhatóságot páratlan szintre emeli.
Az EOS R6 Mark II képes nyomon követni a témákat, folyamatosan éles képpel megjelenítve azokat, miközben a témák az adott jelenetben mozognak. A továbbfejlesztett mélytanuló mesterséges intelligencia segítségével a fényképezőgép felismeri az embereket, a járműveket – amelyek most már a repülőgépeket és a vonatokat is magukban foglalják – és az állatokat, amely a lovak/zebrák felismerésével bővült . A felismerendő téma típusa kiválasztható a menüben, vagy az új Automatikus opció használatával, attól függően, hogy a fotós milyen lehetséges helyzetekben készíti felvételeit. A fejlett szemkövető funkcióval a felhasználók megadhatják, hogy melyik szemre (a bal vagy a jobb) fókuszáljanak elsődlegesen, és ha a szemek nem felismerhetők, az EOS R6 Mark II ehelyett a felvételen látható arcra fókuszál. Még ha a megörökítendő személy el is fordul egy pillanatra, a fejét továbbra is követi a rendszer, és ha a feje nem látható, a fényképezőgép a testet követi tovább.

Az EOS R6 Mark II a világ leghatékonyabb képstabilizálási teljesítményével büszkélkedhet, az akár 8-fokozatú képstabilizátorának köszönhetően. A kombinált – optikai és beépített – képstabilizátor használatával hosszú expozícióval, kézben tartott felvételeket készíthet különleges tisztaság és élesség mellett. A fotósok a környezetet is megörökíthetik, bármilyen körülmények között – akár -6,5EV fényerősségnél is rázkódásmentesen fókuszálhatnak, és akár ISO 102 400-as érzékenység esetén is képesek fényképezni.

Következő generációs sebesség az EOS R rendszerhez
Az új sebességrekordokat felállító EOS R6 Mark II a Canon eddigi leggyorsabb EOS fényképezőgépe . Folyamatosan akár 40 kép/mp sebességgel képes fényképezni – elektronikus zárral 20 kép/mp és 5 kép/mp opcióval –, mechanikusan pedig akár 12 kép/mp sebességgel, olyan múló pillanatokat is megörökítve, amelyek az emberi szem számára alig érzékelhetőek. Az EOS R6 modellhez képest az új érzékelő csökkenti a gördülő zár hibát (rolling shutter), így a fényképezőgép elektronikus zárja a gyorsan mozgó objektumok megállítására használható.

Emellett az EOS R6 Mark II lépést tart a fotósok igényeivel, és a felvétel készítésének megkezdése előtt rögzíti az eseményt, a RAW Burst sorozatfelvételi módban ½ másodperces előzetes felvételkészítéssel – ez nagy előny, ha kiszámíthatatlan témákat fotózunk, a teniszezőktől a kisgyermekekig. A RAW Burst sorozatfelvételi mód 30 kép/mp sebességgel folyamatosan, akár 191 képkockán keresztül készít felvételeket, minden képet egyetlen CR3 fájlban rögzítve; mindezt AF-követéssel. Az egyes képek kivehetők ebből a tekercsből a Canon Digital Photo Professional szoftverrel vagy a fényképezőgépben, és elmenthetők egyedi JPEG, HEIF vagy RAW fájlként.

Az igények kielégítése fejlett videófunkciókkal
Az érzékelő teljes szélességét kihasználva az EOS R6 Mark II kategóriája egyetlen olyan fényképezőgépe, amely 4K 60p UHD felbontású felvételek készítésére képes, egyidejű Dual Pixel CMOS AF II fókuszálással. Minden 4K felvétel az érzékelő 6K kimenetének túlmintavételezésével jön létre, ami kiváló képminőséget eredményez. A még nagyobb teljesítményre vágyó független filmkészítők számára az EOS R6 Mark II a HDMI-kimeneten keresztül 6K RAW formátumot ad ki, amelyet Atomos Ninja V+ felvevővel ProRes RAW formátumban lehet rögzíteni. Ez nagyobb részletességet biztosít, valamint lehetőséget ad az olyan paraméterek utólagos beállítására, mint például a fehéregyensúly.

Az alkotók aktiválhatják a 3 vagy 5 másodperces előzetes filmfelvétel rögzítési módot – ha ez be van kapcsolva, a készülék a videót folyamatosan közvetíti a készenléti állapotban lévő fényképezőgépen keresztül, lehetővé téve az esemény rögzítését még a felvétel gomb megnyomása előtt. Ideális kihagyhatatlan pillanatokhoz, vagy kiszámíthatatlan jelenetekhez.

Az EOS R6 Mark II továbbfejlesztett áramköri kialakítással rendelkezik, amely hosszabb felvételi időt tesz lehetővé, több mint 40 percet túlmintavételezett 4K 60p felvétel esetén vagy akár 6 órát 4k 30p felvétel esetén – a korábbi 29,59-es maximális felvételi idő eltávolításával – a környezeti hőmérséklettől, a memóriakártyahelytől és az akkumulátor élettartamától függően.

Az innovatív EOS R6 Mark II lehetővé teszi a tartalomkészítők és filmkészítők számára, hogy megfeleljenek a lenyűgöző állóképek és mozgóképek előállítására irányuló, egyre növekvő igényeknek, így a modellel akár 179,82 kép/mp sebességgel, Full HD felbontással hihetetlen lassított felvételek készíthetők AF támogatás mellett. A filmfelvételek készítése során a „hamis szín” használható az expozíció beállításához útmutatóként, ami különösen hasznos olyan körülmények között, amelyek jellemzően túlexponált fénypontokat eredményeznek. A PQ-n keresztül elérhető HDR-támogatással, valamint a Canon népszerű Canon Log 3 funkciójával az alkotók lélegzetelállító, élethű videókat készíthetnek, és nagyobb kifejezési lehetőségeket valósíthatnak meg – ezáltal a néző szinte elmerülhet a tartalomban. A támogatott objektívekkel használva az EOS R6 Mark II fókuszlégzés (focus breathing) korrekciót is használ, hogy kompenzálja a fókuszlégzés (focus breathing) hatásait, ezáltal filmszerű hatást biztosítva.

Intelligens csatlakozás tartalomszolgáltatáshoz
A frissített Bluetooth v.5 és Wi-Fi (5GHz) segítségével az EOS R6 Mark II egyszerűen csatlakoztatható okostelefonokhoz és hálózatokhoz, lehetővé téve a nagy sebességű fájlmegosztást és FTP/FTPS/SFTP átvitelt – így a szerkesztés és megosztás még útközben is egyszerűvé tehető. A fényképezőgép távolról is vezérelhető a Camera Connect és az EOS Utility alkalmazások segítségével, Wi-Fi-n vagy nagy sebességű USB-C-n keresztül PC-hez, Mac számítógéphez vagy okostelefonhoz csatlakoztatva. A félprofesszionális fotósok és tartalomkészítők számára a tartalomszolgáltatás legalább olyan fontos, mint a kép- és videófelvétel – az EOS R6 Mark II támogatja a képfájlok automatikus átvitelét a készülékről az image.canon felhőplatformra, a képek egyszerű megosztásához és nyomtatásához.

Az EOS R6 Mark II további szoftverek telepítése nélkül használható webkameraként Skype, Zoom és Teams videohívás-alkalmazásokat futtató PC és Mac számítógépeken. Ezt a plug-and-play funkciót a Windows és MacOS operációs rendszerekbe beépített, iparági szabványos USB Video Class (UVC) és USB Audio Class (UAC) illesztőprogramok biztosítják. A fényképezőgép a hagyományos számítógépes webkamerákhoz képest jobb képminőséget biztosít, amellyel kiváló benyomás kelthető az online videohívások során.

Az alkotók kreativitásának kiterjesztése
A zökkenőmentes navigációt lehetővé tevő, megbízható ergonómiával rendelkező EOS R6 Mark II fényképezőgépet kényelmesen kezelhetik a jelenlegi EOS és EOS R System sorozat használói. A következő generációs interfésszel ellátott, multifunkciós csatlakozóval rendelkező EOS R6 Mark II modell lehetővé teszi új tartozékok sorozatának használatát, beleértve az újonnan piacra dobott SPEEDLITE EL-5-öt is. Ezek a tartozékok kábelek és bizonyos esetekben akkumulátorok nélkül használhatók.

A modell váza a Canontól elvárt tartósságot nyújtva ellenáll a kedvezőtlen időjárási körülményeknek. A nagy felbontású, 3,69M képpontos EVF kristálytiszta látványt nyújt fotózás vagy videózás közben, mivel 120 kép/mp sebességgel frissül – emellett az EOS R6 Mark II az EOS R3-tól megörökölte az Optical View Finder keresőfunkcióját, amely természetes megjelenítést biztosít, s megtartva az árnyékok és fénypontok részletességét, jó láthatóságot biztosít a sötét területeken és az átmeneteknél. Az EOS R6 Mark II ugyanazokkal az LP-E6 akkumulátorokkal és markolattal is kompatibilis, mint az EOS R6, de az LCD-képernyő használatával az akkumulátor élettartama – előnyös módon – kb. 50%-kal megnő.

Canon Camera Connect alkalmazás
Az EOS R6 Mark II mellett a Canon bejelentette a Camera Connect alkalmazás frissítését is, amely új megjelenést és érzést, valamint továbbfejlesztett csatlakozási lehetőségeket és egyszerű felhasználói élményt kínál. A v.3-as frissítés központi portállá teszi az alkalmazást, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyen hozzáférjenek más Canon szoftverekhez és szolgáltatásokhoz, például a nyomtatási alkalmazáshoz vagy az image.canon felhőszolgáltatáshoz. Az alkalmazásból a Canon-felhasználók csatlakoztathatják fényképezőgépüket okostelefonhoz vagy táblagéphez, hogy azt távvezérlőként használhassák, illetve finomhangolhatják a képeket, letölthetik vagy megoszthatják azokat útközben, sőt, akár firmware-frissítéseket is letölthetnek a fényképezőgépükhöz .

Szintén ma mutatkozott be az RF 135mm F1.8L IS USM, egy prémium teleobjektív, amely ideális gyenge fényviszonyok melletti portréfotózáshoz, valamint a SPEEDLITE EL-5, egy nagy teljesítményű Speedlite, amely esküvők és események megörökítéséhez is kiválóan alkalmas.

EOS R6 Mark II – Főbb jellemzők:

  • Dual Pixel CMOS AF II
  • 40 kép/mp-es elektronikus zár és 12 kép/mp-es mechanikus zár
  • 30 kép/mp-es RAW Burst sorozatfelvételi mód előzetes felvételkészítéssel
  • 8-fokozatú beépített képstabilizátor
  • 24,2 megapixeles érzékelő