Igen nagy kapacitású CFast 2.0 kártyákat dob piacra a ProGrade

0

A ProGrade újabb mérföldkőhöz ért, hiszen bejelentette CFast 2.0 memóriakártyáinak következő generációját, amely az eddigi 512 GB-os csúcskapacitáson is túllép. A Cobalt szériájú CFast 2.0 kártyák 320 és 640 GB kapacitással érhetők el, olvasási sebességük eléri az 550 MB/s, írási sebességük pedig a 470 MB/s-ot. V130 besorolásuk azt jelzi, hogy garantált írási sebességük soha nem csökken 130 MB/s alá.

A CFast kártyák a Compact Flash-ből fejlődtek tovább, még 2008-ban jelent meg az első verziójuk, de a továbbfejlesztett CFast 2.0 is 2012-ig nyúlik vissza. Ezek fizikai mérete megegyezik a CompactFlash kártyákéval, így komolyabb átalakítás nélkül használhatók voltak az egyes új modellekben.
A CompactFlash rendszer robusztusságát átvevő, de a lassabb adatátviteli sebességű ATA interfész helyett SATA csatolófelületű memóriakártyák akkoriban hihetetlennek számító írási és olvasási sebességet ígértek, gyakorlatilag SSD-knél elérhető átviteli sebesség csikarható ki belőlük (elvi sávszélességük 600 MB/s). A kereskedelmi forgalomban kapható márkás CFast kártyák kb. 500-550 MB/s olvasási és kb. 450-500 MB/s írási sebességre képesek, szemben a leggyorsabb CompactFlash kártyák 75-80 MB/s írási sebességével.
Más kérdés, hogy ezt a formátumot igen kevés gyártó használja, ennek oka, hogy kicsit megelőzte a korát. Amikor ezek a kártyák megjelentek, még nem volt igen komoly igény ekkora sebességre, csak néhány extra felhasználás esetében, lásd sportfotós gépek, illetve profi videós rendszerek. Nem csoda, hogy manapság is csak a Canon EOS 1DX Mark II, EOS C200, EOS C300 Mark II, EOS C700, XC10 és XC15 vázak, valamint a Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K és URSA Mini / Mini Pro / Broadcast termékei alkalmazzák.
A később megjelent CFexpress szintén a Compact Flash Association fejlesztése, azonban ez már külsőre sem hasonlít a korábbi CompactFlash memóriakártyára, inkább az XQD méreteit örökölte. A PCI Express csatolófelületen történő kommunikáció akár 4 GB/s sávszélességű is lehet, a gyakorlatban már nem ritka az 1600-1700 MB/s írási sebességet kínáló memóriakártya. Mivel ez időben később jelent meg, így a gyártók is könnyebben fordultak már ehhez a kiforrottabb, ígéretesebb platform felé.

A ProGrade azonban nem hagyja abba a korábbi modellek támogatását sem, így a most megjelent széria a fent említett fényképezőgépekkel, kamerákkal használható. Az új kártyák ára 330 és 600 amerikai dollár, kapacitástól függően.