Fókusz kalibrálás bárhol: Reican FoCal Mobile

0

A Reican jó pár évvel ezelőtt rukkolt elő a digitális tükörreflexes fényképezőgépek fázis-különbség érzékelés alapú fókuszrendszerének kalibrálására szolgáló FoCal szoftverrel, amelynek automatikus kalibrálást is támogató második verzióját, a Reican FoCal 2-t mi is kipróbáltuk.

A tesztábrával dolgozó szoftver fejlesztője elkészítette az alkalmazás okostelefonos változatát, amely Android és iOS operációs rendszerekre egyaránt elérhető. Az ingyenes változat fókusz ellenőrzést biztosít, emellett a gép óráját is képes szinkronizálni a telefonunkéhoz. A fizetős változat már képes a fókusz kalibrálására is, a végeredményt pedig a FoCal adatbázisában lévő objektívekkel is összeveti, így láthatjuk, hogy mit tud az objektívünk a nagy átlaghoz képest. Ha van asztali változatunk, akkor az eredményeket azzal is képes szinkronizálni.

A Reican FoCallal kompatibilis tükörreflexes és tükör nélküli fényképezőgépek listáját ITT nézhetjük meg. A listából az is kiderül, hogy a gép támogatja-e az automatikus kalibrálást, vagy kézi segítséget igényel-e majd a folyamat.

Reican FoCal Mobile elérhető a Google Play Store-ból és az Apple App Store-ból. A teljes változatért évente 19 dollárt kell fizetnünk.