Sony FE 50mm f/1,4 GM

0

A Sony új standard perspektívát nyújtó objektívet jelentett be a Sony E bajonettes, tükör nélküli, full-frame szenzoros fényképezőgépekeihez, az FE 50mm f/1,4 GM modellt.

A prémium minőséget kínáló objektívjét a kiváló fényerejű Sony FE 50mm f/1,2 GM könnyebb és olcsóbb alternatívájaként kínálja, ugyanakkor képminőség terén nem vállal kompromisszumot.
A 14 lencsetagja közül két extrém aszférikus, egy pedig extra-alacsony szórású (ED). A dupla XD lineáris motoros fókuszmeghajtásnak köszönhetően az új objektív közel 2× gyorsabb (egészen pontosan 1,9× gyorsabb), mint a 2016-ban, az A bajonettes DSLR-ekhez megjelent Zeiss 50mm f/1,5 ZA. Ráadásul annál az új Sony FE 50mm f/1,4 GM nem csak kisebb és könnyebb, de még olcsóbb is. 11 lekerekített rekeszlamellájával pedig szűkebb blende használata esetében is szép, körkörös bokeh várható.
Részletes műszaki adatok a hírünk alatt linkelt adatlapon találhatók.

A tervezés során igyekeztek minimálisra szorítani a fókuszlégzést, de ez is korrigálható a szoftveres Focus Breathing Correction szolgáltatás segítségével, amely az újabb vázakkal érhető el.

Az időjárásálló szigetelések révén por- és cseppálló kivitelű Sony FE 50mm f/1,4 GM március végétől lesz kapható, ára 1700 euró (1300 amerikai dollár) lesz.

Sajtóközlemény:

A Sony bemutatja a full-frame objektívek legújabb tagját, az FE 50mm F1.4 GM-et

A Sony G Master™ sorozat legújabb tagja rendkívüli felbontást, gyönyörű bokeh-t és gyors autofókuszt kínál figyelemre méltóan könnyű kivitelben

A Sony bejelentette az FE 50mm F1.4 GM-et (SEL50F14GM modell), az elismert G Master full-frame objektívcsalád legújabb tagját. Ez az e-bajonettes objektív a Sony kínálatát egy prémium 50 mm-es fix gyújtótávolságú objektívvel bővíti, amely egy rendkívül kompakt és könnyű kivitelezéssel rendelkezik. Az FE 50 MM F1.4 GM még F1,4-es fényerőnél is első osztályú képminőséget biztosít, beleértve a Sony csúcsminőségű G Master™ sorozatában ismert nagy felbontású és természetesen megjelenített bokeh-t. A legújabb Sony fényképezőgépekkel párosítva ideális választás a legkülönfélébb felhasználási módokhoz mind állóképek, mind videók készítése esetén, beleértve a portréfotózást, a tájképkészítést, az utazást és az esküvőket.
„A Sony-nál folyamatosan figyelünk napjaink tartalomkészítőinek igényeire, és büszkén jelentjük be a legújabb innovatív lehetőséget az FE 50 MM F1.4 GM objektívvel, az E-bajonettes objektívek legújabb tagjával” – mondta Yann Salmon Legagneur, a Sony Europe digitális képalkotásért felelős termékmarketing igazgatója. „Ez a prime objektív nagyszerű választás mind fotózáshoz, mind videózáshoz, és kiváló képminőséget biztosít az egyik legnépszerűbb, 50 mm-es gyújtótávolságon. Azzal, hogy a legújabb G Master technológiánkat ilyen kompakt formájú objektívbe tudjuk csomagolni, a Sony számára az 50 mm-es objektív kiemelkedő sokoldalúságát biztosítjuk.”

Éles képek és gyönyörű bokeh
A fejlett optikai kialakítás és a Sony csúcsminőségű G Master™ sorozatának egyedülálló elemei kiemelkedő képminőséget biztosítanak az FE 50 MM F1.4 GM számára. A szférikus aberráció szabályozása mind a tervezés, mind a gyártás során hozzájárul a bokeh nagyszerű minőségéhez. Az objektív 11 lamellás körkörös rekesznyílással természetes módon visszaadott bokeh-t kínál, illetve a teljes maximális rekesznyílás-tartományban biztosított az éles valósághű megjelenítés. A mély, krémes bokeh F1,4-nél ideális a legkülönfélébb felvételi szituációkhoz, beleértve a portrémotívumok kiemelését a környezetükből.

Az FE 50 MM F1.4 GM két XA (extrém aszférikus) elemmel rendelkezik, amelyek hatékonyan korrigálják a mezőgörbületet és a legtöbb aberrációtípust. Ezt az objektívet egy ED (extra alacsony szórású) üvegelemmel tervezték, amely elnyomja a kromatikus aberrációt, hogy tiszta és éles képeket biztosítson a színek elmosódása nélkül. Az XA és az ED elemek tervezési kombinációja hozzájárul a nagy felbontás eléréséhez a teljes képkivágásban. A Sony eredeti Nano AR Coating II bevonata az objektíven elnyomja a tükröződéseket még ellenfényben is.

Ezenkívül az FE 50 MM F1.4 GM minimális fókusztávolsága mindössze 0,41 méter, a maximális nagyítás pedig 0,16-szoros, ha az autofókuszt használjai. Ez a közeli teljesítményszint extra rugalmasságot biztosít mind az állóképek, mind a videók készítése alkalmával.

Figyelemre méltóan kompakt kialakítás a maximális sokoldalúságért
Az FE 50 MM F1.4 GM a Sony legfejlettebb optikai tervezési technológiájával rendelkezik, beleértve a pontosan elhelyezett XA elemeket, a nagy teljesítményű XD (extrém dinamikus) lineáris motorokat és a legújabb kompakt kör alakú rekeszegységet. Ezek az elemek döntő fontosságúak a nagy rekesznyílású, nagy felbontású, mindössze 80,6 mm átmérőjű, 96,0 mm hosszú és 516 gramm tömegű objektív eléréséhez. Ezek a méretek lehetővé teszik, hogy az objektív 33%-kal könnyebb és 15%-kal kisebb térfogatú legyen, mint az azonos specifikációkkal rendelkező hagyományos modellek.

Az FE 50 MM F1.4 GM kompakt mérete a Sony fényképezőgép vázával párosítva rendkívül sokoldalúvá teszi ezt az objektívet mind állóképes, mind videós felvételek készítésekor. Az ilyen mobilitás és gyenge fényviszonyok mellett ez az objektív kiváló választás a portréktól kezdve a tájképeken és az esküvőkön át az utazásokig minden szituációhoz. Kompakt mérete miatt ideális objektívválasztás gimbal és drónok üzemeltetéséhez is.

Gyors, precíz, és megbízható autofókusz
Az FE 50 MM F1.4 GM autofókusza rendkívül gyors és pontos, így ideális választás a megbízható tartalomkészítéshez. Az autofókusz akár 1,9-szer gyorsabb, mint az azonos specifikációjú hagyományos modellek. Az objektív fókuszcsoportját a Sony nagy teljesítményű XD lineáris motorjai hajtják, és fejlett vezérlőalgoritmust tartalmaz a sima, érzékeny fókuszvezérlés érdekében. A legújabb Sony Alpha fényképezőgépekkel párosítva ez az objektív roppant gyorsan képes a fókuszálásra és a témák követésére, még az F1,4-nél elérhető kis mélységélesség esetén is.

Az XD lineáris motorok és a vezérlőalgoritmus optimalizálják a vezérlőjelekre adott választ, így a fókuszálás pontos, a rezgés pedig minimálisra csökken a kifinomult, csendes AF működés érdekében. Ez rendkívül előnyös filmfelvételek készítésekor, lehetővé téve a filmtárgyak zökkenőmentes rögzítését és követését még 120 képkocka/másodperc vagy más magas képkockasebességű felvételek esetén is. Az a képesség, hogy a fókuszálás a kamerára bízható, amikor egyedül vagy kis csapattal zajlik forgatás, jelentősen növelheti a hatékonyságot és a kreatív rugalmasságot. Az FE 50 MM F1.4 GM a legújabb objektívtechnológiával rendelkezik, amely csökkenti a fókusz légzést, így biztosítva a legjobb minőségű képek rögzítését. Ezen kívül az FE 50 MM F1.4 GM támogatja a kompatibilis Sony Alpha fényképezőgépekben biztosított breathing compensation iv funkciót.

Intuitív kezelhetőség és kiemelkedő megbízhatóság
Az objektívet intuitív módon tervezték, hogy segítsen az alkotóknak a munkafolyamatok maximális hatékonyságát biztosítani felvételkészítés közben. A Linear Response MF biztosítja, hogy a fókuszgyűrű közvetlenül és megismételhetően reagáljon a finom vezérlésre a kézi fókuszálás során. A prémium G Master termékcsalád izgalmas továbbfejlesztéseként az FE 50 MM F1.4 GM íriszrögzítő kapcsolóval is rendelkezik, amely a Sony primer objektívek között korábban nem volt elérhető. Ezenkívül ez az objektív 67 mm-es menetes rögzítéssel rendelkezik, így a szűrő helyettesíthető az FE 24mm F1.4 G Master és az FE 35mm F1.4 G Master objektívekkel.

A fókusztartó gombok és a fókuszmód kapcsoló további sokoldalúságot biztosít a tartalomkészítők számára. A testreszabható fókusztartó gombok két helyen is elérhetők, illetve a fényképezőgép menüiből számos más funkcióhoz is hozzárendelhetők. A fókuszmód kapcsoló lehetővé teszi az autofókusz és a manuális fókusz közötti, menet közbeni váltást, hogy gyorsan alkalmazkodni lehessen a változó felvételi körülményekhez.

Az FE 50 MM F1.4 GM elülső lencsetagja fluor bevonattal rendelkezik, amely taszítja és könnyen eltávolíthatóvá teszi az ujjlenyomatokat, a port, a vizet, az olajat, és más szennyeződéseket. A por- és nedvességálló kialakításv extra megbízhatóságot biztosít a kihívást jelentő kültéri használathoz. Ezek a kiegészítések lehetővé teszik, hogy az alkotók szinte bármilyen felvételi környezetben magabiztosan használhassák az objektívet.

Árazás és elérhetőség
Az új FE 50 MM F1.4 GM ajánlott kereskedelmi ára €1700, 2023 márciusától lesz megvásárolható a Sony hivatalos viszonteladóinál.