Schild Tamás – Mészárszéki Anzix

0

2023. április 4-én, kedden nyílik meg

Schild Tamás
Mészárszéki Anzix

című különleges fotókiállíta.

Helyszín: Karinthy Szalon, 1111 Budapest, Karinthy Frigyes út 22.

A kiállítást megnyitja: Máthé Andrea esztéta, a kiállítás kurátora.

Időpont: 2023. április 4., kedd 18 óra

A kiállítás megtekinthető 2023. április 21-ig hétköznap 11-18 óráig.

További információ: https://karinthyszalon.hu/meszarszeki-anzix-schild-tamas-fotografus-kiallitasa/

Aki valaha ölt már meg bogarat, készült rá és vett részt disznóölésen, ismer egyfajta borzongást. Vagy aki csak látott megnyíló testet, a titkot, a csodát, ami feltárul, megint csak ismer egy másmilyet, borzongással vegyes áhitatot. Hogyan viszonyulunk a mészárlás gesztusához? A következményekhez? Az események melyik szereplői oldalán állunk? Hol a határ, térben, időben és szereplőkben?

Schild Tamás fotóművész képsorozata valóban mészárszékeken született, mégsem éles, véres, naturalista, dokumentarista látványvilág tárul a látogató elé. A fotográfusi szándék nem az adott pillanatnyi történések megörökítése volt, sokkal inkább egy transzponált valóságé; inkább kérdésfelvetések, mint válaszok.

A fotók lehetséges jelentésrétegeit az alkotó évekig dolgozta fel önmaga számára. Most, amikor nézők elé tárja, a nagyméretű nyomatok mellett több változatban, eltérő sorrendű vagy válogatású, más-más hangsúlyú és értelmezési lehetőséget kínáló vetített képsorokkal teszi artikuláltabbá és árnyaltabbá a megrázó élményt.

Schild Tamás hazai és nemzetközi pályázatokat nyert portréfotóit Kuala Lumpurtól, Tbiliszin és Barcelonán át Beverly Hills-ig számos csoportos kiállításon ismerhette meg a nagyközönség. Idehaza találkozhattak képeivel többek közt a Nemzeti Múzeumban, a Műcsarnokban, a Robert Capa Központban, a Kiscelli Múzeumben és a MODEM-ben. Önálló kiállításai közül kiemeljük az Európai Parlamentben, az Európai Bizottságban, Aarhus, Európa Kulturális Fővárosában megrendezetteket.