Kihirdették a Sony World Photography Awards 2023 nyerteseit

0

Lezárult a Sony World Photography Awards 2023 nemzetközi fotópályázat, amelynek nyerteseit az ünnepélyes eredményhirdetésen jelentették be.


A 25.000 dolláros fődíjat és ezzel együtt Az Év Fotósa címet a portugál Edgar Martins nyerte.
További részletek a lenti közleményben olvashatók, a nyertes és döntős fotókat a pályázat weboldalán lehet megtekinteni.

Sony World Photography Awards 2023 – fotó: Edgar Martins

Sajtóközlemény:

Összesített Győztesek 2023
Bejelentették a szakmai, a nyílt, a diák és az ifjúsági győzteseket

A World Photography Organisation ma bejelentette a rangos Sony World Photography Awards 2023 összesített győzteseit egy különleges londoni gálaesten, amelynek házigazdája Kate Bryan műsorvezető és művészettörténész volt.

Az Év Fotósa címet az elismert fotós, Edgar Martins (Portugália) kapta az Our War című sorozatáért, amely Martins barátjának, Anton Hammerl fotóriporternek állít emléket, aki 2011-ben a líbiai polgárháborúban vesztette életét. Martins 25 000 dolláros (USD) pénzdíjat és Sony digitális képalkotó berendezéseket nyert. Martins emellett önálló bemutatót kap munkáinak a jövő évi Sony World Photography Awards kiállítás keretében. Ez lehetővé teszi a fotósok számára, hogy tovább bővíthessék nyertes projektjüket, vagy vadonatúj munkáikat állítsák ki, és ezzel további ismertséget szerezzenek.

Martinst a szakmai pályázat 10 kategóriagyőztese közül választották ki, akiket az egyes szakmai kategóriák 2. és 3. helyezettjeivel együtt ma hirdettek ki. A díjátadó nyílt, ifjúsági és diák pályázatainak összesített győzteseit is nyilvánosságra hozták.

Szintén bejelentették Alessandro Cinque (Olaszország), az első alkalommal odaítélt Fenntarthatósági Díj nyertesét – a United Nations Foundation és a Sony Pictures Picture This kezdeményezésével együttműködésben kifejlesztett új, 5000 dolláros (USD) díjjal azokat a történeteket, embereket és szervezeteket ismerik el, akiknek tettei kiemelik az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak egyikét.

A Sony World Photography Awards 2023 kiállítása április 14. és május 1. között nyílik meg a londoni Somerset House-ban, ahol több mint 200 nyomat és több száz további kép lesz látható a győztes és a shortlistre került fotósok digitális kiállításán. Bemutatják az idei év Outstanding Countribution to Photography, avagy Kiemelkedő Hozzájárulás a Fotográfiához díját elnyerő, nagyra becsült japán fotós, Rinko Kawauchi munkáit is.

AZ ÉV FOTÓSA

Az Edgar Martins (Portugália) által készített Our War eredeti és árnyalt tisztelgés a fotós néhai barátja, Anton Hammerl fotóriporter előtt, akit 2011. április 5-én a líbiai polgárháborúban a kormány milíciája elrabolt és megölt.

A barátja utolsó földi maradványainak hollétét kideríteni próbáló sikertelen kísérletek miatt Martins saját kezébe vette a dolgokat, és Líbiába utazott. Egy benzincsempész hozta be titokban, és azonnal hatalmas kihívásokkal kellett szembenéznie, amikor egy ilyen ingatag környezetben dolgozott. Felismerve, hogy nem lesz képes alapos és független vizsgálatot folytatni, Martins inkább úgy döntött, hogy elgondolkodik a következő kérdésen: „Hogyan mesél el valaki egy történetet, ha nincs tanú, nincs tanúvallomás, nincs bizonyíték, nincs alany?”.

Az Our War című alkotásban Martins utal a hiányzó központi figurára a Hammerl által megidézett emberek és a harcokban részt vevők (szabadságharcosok vagy leszármazottaik, volt katonák, helyi lakosok, Kadhafihoz hűségesek vagy hasonmások stb.) portréinak sorozatán keresztül. Azért választották őket, mert vagy hasonlítottak rá, vagy hasonló eszméket és meggyőződéseket vallottak, vagy mert barátságuk különböző szakaszaiban emlékeztették Martinst rá. A projekt a távollét, a dokumentálás, a gyász és a tiszteletadás gondolatát vizsgálja, valamint a fényképezés konfliktusövezetben betöltött szerepére reflektál. Martins megközelítése az, hogy szembesüljön ezekkel a kérdésekkel: elfogadja a töredékesség gondolatát, a háborúban rejlő számos ellentmondást és kétértelműséget.

A győzelemmel kapcsolatban Martins így nyilatkozott: „Hatalmas megtiszteltetés, hogy elismerik, és bár filozofikusan állok a díjakhoz és a választás szubjektív jellegéhez, nagyon alázatos a tudat, hogy több mint 180 000 nevezés érkezett az idei szakmai versenyre. Ebben az esetben ez egy nagyon érzelmes élmény is, mert a világ színpadán tisztelhetem meg a barátomat, és felhívhatom a figyelmet a család nehéz helyzetére, hogy megtalálják a maradványait. Nincs még egy olyan díj, amely olyan hatósugárral bírna, mint a Sony World Photography Awards.”

Mike Trow, a 2023-as szakmai verseny elnöke így kommentálta Martins nyertes projektjét: „A fotográfia gyakran az emlékezetről és annak természetéről szól. A hosszú távú emlékezet a múltbeli események tudatos felidézéséről és a róluk való tudásunkról szól – akár közvetlen tapasztalatból, akár az általunk használt számtalan médiumon keresztül közvetítve. Edgar Martins alkotása, az Our War az emlékezetet és a feltalálást használta fel arra, hogy egy erőteljes, személyes portrésorozatot adjon nekünk, amely barátja, a fotóriporter Anton Hammerl utolsó napjait próbálja megmagyarázni. Munkája rávilágít arra, hogy a fotósok milyen messzire képesek elmenni, hogy elmeséljenek egy történetet és értelmet teremtsenek; minden egyes kép érzékelteti az Anton által megtett utat, anélkül, hogy valaha is kifejezné, hogyan ért véget az élete. Az idei zsűri teljes egészében elismerően nyilatkozott a munkáról és annak elbeszélő erejéről.”

SZAKMAI KATEGÓRIA GYŐZTESEK

A szakmai pályázat győztes fotográfusait egy szakértő zsűri választotta ki az 5-10 képből álló, kiemelkedő alkotásokért, amelyek a háború és a megbékélés történeteitől kezdve a nők oktatáson keresztül történő megerősítésén át a csendélet és a sport műfajának eredeti megközelítéséig terjednek.

Minden kategória győztese a Sony digitális képalkotó készletét kapja. Az idei nyertesek a következők:

ÉPÍTÉSZET ÉS TERVEZÉS
GYŐZTES: Fan Li (Kontinentális Kína) Cement Factory című sorozatáért
Döntősök: 2. helyezett Servaas Van Belle (Belgium); 3. helyezett Andres Gallardo Albajar (Spanyolország)

KREATÍV
GYŐZTES: Lee-Ann Olwage (Dél-Afrika) The Right to Play című sorozatáért
Döntősök: 2. helyezett Noemi Comi (Olaszország); 3. helyezett Edoardo Delille & Giulia Piermartiri (Olaszország)

DOKUMENTUMFILM PROJEKTEK
GYŐZTES: Hugh Kinsella Cunningham (Egyesült Királyság) The Women’s Peace Movement in Congo című sorozatáért
Döntősök: 2. helyezett Mohammed Salem (Palesztina); 3. helyezett Tariq Zaidi (Egyesült Királyság)

KÖRNYEZETVÉDELEM
GYŐZTES: Marisol Mendez (Bolívia) & Federico Kaplan (Argentína) Miruku című sorozatért
Döntősök: 2. helyezett Jonas Kakó (Németország); 3. helyezett Axel Javier Sulzbacher (Németország)

TÁJKÉP
GYŐZTES: Kacper Kowalski (Lengyelország) Event Horizon című sorozatáért
Döntősök: 2. helyezett Bruno Zanzottera (Olaszország); 3. helyezett Fabio Bucciarelli (Olaszország)

PORTFÓLIÓ
GYŐZTES: James Deavin (Egyesült Királyság) Portfolio című munkájáért
Döntősök: 2. helyezett Marylise Vigneau (Franciaország); 3. helyezett Marjolein Martinot (Hollandia)

PORTRÉ
GYŐZTES: Edgar Martins (Portugália) Our War című sorozatáért
Döntősök: 2. helyezett Ebrahim Noroozi (Irán); 3. helyezett Jean-Claude Moschetti (Franciaország)

SPORT
GYŐZTES: Al Bello (Egyesült Államok) Female Pro Baseball Player Succeeds in All Male Pro League című sorozatáért
Döntősök: 2. helyezett Andrea Fantini (Olaszország); 3. helyezett Nicola Zolin (Olaszország)

CSENDÉLET
GYŐZTES: Kechun Zhang (Kontinentális Kína) The Sky Garden című sorozatáért
Döntősök: 2. helyezett Carloman Macidiano Céspedes Riojas (Peru); 3. helyezett Jagoda Malanin (Lengyelország)

TERMÉSZET ÉS ÉLŐVILÁG
GYŐZTES: Corey Arnold (Egyesült Államok) Cities Gone Wild című sorozatáért
Döntősök: 2. helyezett Adalbert Mojrzisch (Németország); 3. helyezett Sriram Mural (India)

További információ az idei év győztes és döntős projektjeiről az online győztesek galériájában található.

AZ ÉV FOTÓSA, NYÍLT KATEGÓRIA

A nyílt pályázat az egyetlen kép erejét ünnepli. A győztes fotókat a figyelemre méltó vizuális narratívát és a technikai kiválóságot ötvöző képességük alapján választják ki. A 10 nyílt kategória győztesei közül Dinorah Graue Obscura (Mexikó) lett a 2023-as Év Fotósa, aki 5000 dolláros (USD) pénzdíjban, Sony digitális képalkotó berendezésben és globális ismertségben részesül.

A Graue Obscura a Természeti és Élővilág kategóriában benyújtott Mighty Pair című lenyűgöző képével nyert. A fekete-fehér fotó egy dél-texasi karakara madárpárt ábrázol, amint együtt ülnek egy ágon, és mereven egy irányba bámulnak. A fotós úgy érezte, mintha a fenséges ragadozómadarak szinte pózolnának a fényképezőgépnek, ahogy mozdulatlanul és egyformán ülnek, és a képkockán túlra néznek.

Graue Osbcura így nyilatkozott a győzelméről: „Abszolút megtiszteltetés, hogy megkaptam az Év Fotósa 2023 díjat a nyílt pályázaton. Teljesen biztos vagyok benne, hogy ez az elismerés hozzájárul majd vadvilági fotósként végzett munkám terjesztéséhez, amelynek célja, hogy közvetítse és megmutassa az embereknek azt a szépséget, amelyet a természetben látok. Hiszek abban, hogy a fotózás nagyon hatékony eszköz, amellyel felhívhatjuk a figyelmet természeti világunk törékenységére.”

AZ ÉV DIÁK FOTÓSA

Az idei diák pályázatban a diákokat arra kérték, hogy az In a Changing World című feladatra válaszolva küldjenek be 5-10 képből álló sorozatot, kiemelve a fejlődés és a haladás pozitív történeteit a világ minden tájáról.

Long Jing (Kontinentális Kína), a Yunnan Arts Universty hallgatója lett az Év Diák Fotósa, aki 30 000 euró értékű Sony digitális képalkotó berendezést nyert az egyetemének. Jing Keep the Yunnan Opera című győztes sorozata a színfalak mögé tekint, hogy bemutassa a jünnani opera egyre fogyatkozó előadói és nézői csoportjait. A sorozat élénk színekkel ünnepli a délnyugat-kínai multikulturalizmust, amely az előadásokban tükröződik.
Jing így nyilatkozott a győzelemről: „Egy kép többet ér ezer szónál, és mindig is az volt a célom, hogy melegséget adjak a képeknek, és feltárjam a mögöttük rejlő történeteket. Az, hogy megválasztottak 2023 Év Diák Fotósának, önbizalmat adott nekem, hogy a jövőben még több melegszívű és magával ragadó alkotást készíthetek”.

AZ ÉV IFJÚSÁGI FOTÓSA

Idén az ifjúsági pályázatra jelentkezőket arra kérték, hogy válaszoljanak a Your Everyday témára, és osszák meg az őket körülvevő világról alkotott egyedi képüket. A 7, egyaránt 19 év alatti fotós közül kiválasztott Hai Wang (Kontinentális Kína, 17 éves) lett az Év Ifjúsági Fotósa, aki Sony digitális képalkotói készletet és globális ismertséget kapott.

Wang nyertes fotója a COVID-19 járvány miatt elmaradt iskolai ünnepségen kihalt, élénk színű székek végtelennek tűnő sorait ábrázolja. Az erős kompozíció és a markáns keretezés kiemeli az üresség érzetét, és szürreális jelleget kölcsönöz a képnek.

A győzelmével kapcsolatban Wang így nyilatkozott: „Nagyra értékelem a figyelmet és a támogatást, amit a közönség a globális tizenéves fotósoknak nyújt. Ennek a korosztálynak a tagjaként elmondhatom, hogy vadonatúj módon próbálunk változást elérni az egész világon, hogy megpróbáljuk életünk egyetlen másodpercét sem elpazarolni.”

FENNTARTHATÓSÁGI DÍJ

Alessandro Cinque (Olaszország) az első alkalommal kiosztott Fenntarthatósági Díj nyertese, aki 5000 dolláros pénzjutalomban részesül, és projektjét a Sony World Photography Awards londoni kiállításának részeként mutatja be. Ez a vadonatúj díj, amelyet a United Nations Foundation és a Sony Pictures Picture This kezdeményezésével együttműködve fejlesztettek ki, azokat a történeteket, embereket és szervezeteket ismeri el, akiknek tettei kiemelik az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak egyikét.

Cinque az Atrapanieblas (Fog Nets) című sorozatával nyert, amely egy olyan innovatív megoldást dokumentál, ami segít a krónikus vízhiány kezelésében a perui Limában. Cinque bemutatja, hogy a ködhálókat a levegőben szálló nedvességcseppek felfogására használják, és naponta mintegy 200 liter vizet tudnak összegyűjteni a helyi lakosok számára.

A győzelmével kapcsolatban Cinque így nyilatkozott: „Nagyon megtisztelő és boldog vagyok, hogy megnyertem ezt a díjat. Szeretném azt hinni, hogy a fotóim révén és a díj széles körű elérésének köszönhetően segítünk hangot adni azoknak az embereknek, akik nap mint nap küzdenek a vízhiánnyal, amely az ENSZ szerint a világ lakosságának több mint 40%-át érinti. Fontos, hogy kiemeljük a Limában a vízhiány leküzdésére tett erőfeszítéseket, abban a reményben, hogy ezek a történetek felkavarják a lelkiismeretünket ezáltal pedig végre megértjük, milyen fontos, hogy összefogjunk az éghajlatváltozás kezelése és egy mindenki számára igazságosabb világ megteremtése érdekében”.

KIEMELKEDŐ HOZZÁJÁRULÁS A FOTOGRÁFIÁHOZ

A Kiemelkedő Hozzájárulás a Fotográfiához idei díját az ünnepelt fotós, Rinko Kawauchi kapta. Kawauchi, aki napjaink egyik legjelentősebb japán fotográfusa, nemzetközi hírnévre tett szert a mindennapi élet múló pillanatait megörökítő, intim és fényes képeivel.
A fotós több mint 20 képe lesz látható a Sony World Photography Awards 2023 kiállításon. A művész által készített válogatás több mint két évtizedes pályafutását öleli fel, és a legikonikusabb sorozatai közül néhány jelentős mérföldkőre és témára világít rá: Illuminance (2011), AILA (2004), Utatane (2001) és Ametsuchi (2013).

ADAM FERGUSON | EGYÉNI BEMUTATÓ

A Sony World Photography Awards kiállításon az idei összesített és kategóriagyőztesek munkái mellett a 2022-es Év Fotósa díjazott Adam Ferguson (Ausztrália) egyéni bemutatója is szerepel.

Az elismert fotós Silent Wind, Roaring Sky című sorozatának képeiből mutat be válogatást, amely Ausztrália úgynevezett outback területein élő közösségek távoli életét dokumentálja. A kiállítás ismétlődő utazásokat mutat be a vidéki Ausztráliába, feltárva egy drámai átalakulás állapotában lévő tájat és közösséget.