Megérkezett a 60 Mpixeles Leica Q3

0

A Leica bejelelentette legújabb prémium kompakt fényképezőgépét, a Q2 továbbfejlesztéseként megjelent Leica Q3-at.

Az új gép tovább viszi az elődben is alkalmazott, optikai stabilizátort is tartalmazó Summilux 28 mm f/1,7 ASPH. objektívet, képérzékelőjét azonban fejlettebb, méghozzá az M11-nél is használt, full-frame méretű 60 Mpixeles hátsó megvilágítású CMOS szenzor, amely elé nem került aluláteresztő (Anti-alias) szűrő, így kiváló részletezettségű képek rögzítésére alkalmas. Ahogy az M11-nél is, úgy a Q3-nál is van lehetőség a DNG formátumú RAW fájlokból kisebb felbontásút választani, azaz elérhető a 36 Mpixeles és 18 Mpixeles felbontás is.
Az érzékenység ISO100-100.000 közötti lehet, amelyet ISO50-re is kiterjeszthetünk.

Újdonság továbbá, hogy a hátsó, 3″ képátlójú LCD immár fel-le dönthető, felbontását pedig 1,84 millió képpontra növelték. Szintén nőtt a felbontása a 0,79×-es nagyítású elektronikus keresőnek, az OLED panel 5,76 milló képpontból állítja elő a keresőképet, a képfrissítés pedig 120 Hz.

A sorozatfelvétel a 9520×6336 pixeles felbontásban maximum 15 kép/mp sebességű lehet, ez esetben azonban az első képkockánál rögzített fókuszt és fénymérést kapunk, valamint a színmélység is 12 bitre korlátozott. Ez igaz a 9 és a 7 kép/mp-es sorozatokra is, viszont 4 kép/mp esetén már autofókuszt, fénymérést és 14 bites színmélységet is használhatunk.
Ami a videókat illeti: nem csak 4k UltraHD, de 8k UltraHD és Cinema 8k felbontásokban is rögzíthetünk mozgóképeket, méghozzá 4:2:0 10 bites módban, 300 Mbit/s sávszélességgel, max. 30 kép/mp frissítéssel. 4k UltraHD illetve Cinema 4k felbontásoknál 60 kép/mp a maximum képfrissítés, míg FullHD esetén 120 kép/mp is elérhető. Ez utóbbi felbontásban max. 454 Mbps-os ProRes felvétel is menthető 60 kép/mp frissítéssel.

Hibrid autofókusz rendszere a kontraszt alapú és a fázis-különbség érzékelő fókuszmódokat is alkalmazza, a teljes képérzékelő felületen 315 fókuszmező érhető el.
A beépített, 2,4 és 5 GHz-et egyaránt kezelő Wi-Fi adapter segítségével a fotókat könnyedén tölthetjük át okostelefonra vezeték nélküli hálózaton, de az iPhone illetve iPad készülékek esetében ezt akár USB kábel segítségével is megtehetjük a Leica FOTOS applikációval. Ugyanezen alkalmazás lehetőséget biztosít a gép távoli vezérlésére is.

Az energiaellátást az új BP-SCL6 lítium-ion akkumulátor biztosítja, amely egy feltöltéssel CIPA ajánlású gyári mérés szerint 350 fotó elkészítéséhez tárol elegendő energiát. Az akku töltése történhet külső töltőben, vagy akár a gép USB Type-C csatlakozóján keresztül is, méghozzá PowerDelivery módban 9 V feszültséggel, 3 A áramerősséggel, azaz 27 Watt teljesítménnyel.
Sőt, a Leica Q3 egyik érdekessége, hogy akár vezeték nélkül is tölthető az akkumulátora a külön megvásárolható Leica Charging Pad segítségével (max. 10 Watt). De tekintve, hogy a gép a Qi szabványt támogatja, így bármilyen más vezeték nélküli töltéssel rendelkező töltőpad vagy PowerBank is használható.
Szintén opcionálisan érhető el a markolatot vastagító kiegészítő is.

Az új gép 6000 eurós áron került Európa boltjaiba.