Frissítés után: Sony FE 16-35mm f/2,8 GM II

0

A Sony frissítette FE 16-35mm f/2,8 GM objektívét és kiadta annak második verzióját.

Az új Sony FE 16-35mm f/2,8 GM II több ponton is változott elődjéhez képest.
Egyrészt változtattak az optikai felépítésen, hiszen a korábbi kettő extrém aszférikus lencse helyett immár hárommal büszkélkedhet az új típus, amely jobb optikai korrekciót ígér, a gyártó pedig nagyobb felbontásról, jobb élességről is említést tesz. A lencsetagok a továbbfejlesztett Nano AR Coating II tükröződésmentes bevonattal rendelkeznek, így kevésbé lesz hajlamos a becsillanásokra. A közelpont is rövidebb lett, most már 22 cm-ről is készíthetünk fotókat a teljes zoomtartományban.
Másrészt kialakításában is történtek változások, hiszen a teljesen időjárásálló objektívre már rekeszgyűrű is került, ami lehetővé teszi a szabadonfutás és az 1/3 rekeszenkénti beugrást, de a beállított blende rögzítését is. Az új típus ezen felül nem csak 1 cm-rel rövidebb lett, de ötödével (133 grammal) könnyebb is, amelyet az ún. lebegő lencserendszernek köszönhetően értek el.

Szintén fejlesztették a rekesz és fókuszmeghajtás mechanizmusát, utóbbi már négy lineáris léptetőmotort alkalmaz, így ezek összhatásának köszönhetően 30 kép/mp sebességű sorozatfelvételre és 120 kép/mp képfrissítésű videófelvételre is gond nélkül használható a II. verzió.

A Sony FE 16-35mm f/2,8 GM II szeptember végétől, október elejétől kerül piacra, ára 2700 euró lesz, amely 200 euróval magasabb, mint az első változat jelenlegi ára.

Sajtóközlemény:

A Sony bemutatja a világ legkisebb és legkönnyebb nagylátószögű zoomobjektívét, a G-Master FE 16-35mm F2.8 GM II-t, amely az elismert G Master™ képminőséggel és a fejlett nagysebességű AF-fel rendelkezik

Ennek a második generációs nagylátószögű zoomobjektívnek a bevezetésével, valamint az F2,8 maximális rekeszértékkel rendelkező standard és teleobjektívek második generációjával a Sony továbbfejleszti a teljes Alpha rendszert.

2023. augusztus 29. A Sony bejelenti a G Master™ FE 16-35mm F2.8 GM II nagylátószögű zoomobjektívet, amely egy 35 mm-es, full-frame α™ (Alpha™) E-bajonettes objektív, és amely 16 mm-től 35 mm-ig terjedő gyújtótávolságokat fed le, a teljes zoomtartományban F2,8 maximális rekeszértékkel.

Az FE 16-35mm F2.8 GM II kielégíti a nagy teljesítményű objektíveket kereső fotósok és videósok igényeit, és a G Master egyedülálló ábrázoló erejével és nagy sebességű AF (autofókusz) segítségével teljes mértékben kihasználható a fejlett Sony fényképezőgép vázak nagy teljesítménye. Emellett a világ legkisebb és legkönnyebb súlyávali optimális a gyors és rugalmas fényképezéshez.

A nagylátószögű zoomobjektív bővítésével F2,8 maximális rekesznyílású második generációs zoomobjektív, valamint standard (24-70 mm) és teleobjektív (70-200 mm) válik elérhetővé. Ezek az objektívek, amelyek a világ legkönnyebb objektívjei , kiváló felbontási teljesítménnyel rendelkeznek, tovább erősítve az Alpha rendszert, gazdag és változatos fényképezési környezetet teremtve.

A világ legkisebb és legkönnyebb nagy felbontású F2.8 nagylátószögű zoomobjektíve
A rendkívül nagy felületi pontosságú XA (extrém aszférikus) lencsét hatékonyan elrendező új optikai kialakításnak köszönhetően az FE 16-35mm F2.8 GM II a teljes zoomtartományban nagy felbontást ér el F2,8 maximális rekeszértékkel. Ezt a korábbinál nagyobb szabadságfokkal rendelkező aszférikus forma kialakítása teszi lehetővé. A lenyűgöző G Master bokeh mellett a nagylátószögű objektív a teljes zoomtartományban kiemelkedő közelkép-teljesítményt, 0,22 m-es minimális felvételi távolságot és 0,32x-es maximális nagyítást kínál. Továbbá a Sony eredeti Nano AR Coating II bevonata elnyomja a szellemképeket és a becsillanásokat, hogy tiszta képek készülhessenek még akkor is, ha erős fényforrás kerül a képbe. Ez a világ legkisebb és legkönnyebb nagylátószögű zoomobjektívje, amelynek teljes hossza 111,5 mm, tömege pedig körülbelül 547 g, ami körülbelül 20%-kal könnyebb , mint az előző modellé.

Kiemelkedően gyors és pontos AF, amely a fejlett vázakból is kihozza a lehető legtöbbet
Az FE 16-35mm F2.8 GM II a legújabb XD (extrém dinamikus) linear motorokkal rendelkezik, csendes, állóképekhez és filmekhez egyaránt alkalmas AF-et ér el, és akár kétszer olyan gyors, mint a hagyományos modellekiv. Még az olyan nagy képkockasebességű videóknál is, ahol a fókusz eltolódása észrevehető, az alany nagy pontossággal követhető. Az α1 fényképezőgépvázzal kombinálva nagy sebességű , akár 30 kép/mp-es sorozatfelvételek készíthetők gyors, pontos és csendes fókuszálással.

Működőképesség és megbízhatóság mind az állóképek, mind a filmek kényelmes felvételéhez
Az FE 16-35mm F2.8 GM II kényelmes kezelhetőséget, valamint kiváló állókép- és filmfelvételi teljesítményt kínál, amely megfelel a professzionális és haladó amatőr felhasználók igényeinek. Azáltal, hogy a korábbi modellekhez képest csökkentett a fókuszlégzés videofelvétel közben, kiváló minőségű képkifejezés érhető el a látószög ingadozása nélkül. Ezenkívül elnyomja a súlypont mozgását a zoomolás során, és stabil felvételkészítést tesz lehetővé, így kényelmesen készíthetők felvételek gimbal segítségével. A kezelhetőséget olyan funkciókkal is javították, mint a be- és kikapcsolható rekeszgyűrű, valamint a két fókusztartó gomb, amelyekhez a fényképezőgép vázáról rendelhető a kívánt funkció.
Az elülső objektívre fluorbevonatot helyeztek, így az annak felületére tapadó szennyeződések könnyen eltávolíthatók. A por- és fröccsenésálló kialakítás lehetővé teszi, hogy a kamera biztonságosan használható legyen akár a szabadban is , így nagyobb szabadságot biztosítva a fényképezéshez.

Árazás és elérhetőség
Az új FE 16-35mm F2.8 GM II szeptembertől lesz elérhető nagyjából 2700 eurós áron. A készüléket a Sony számos hivatalos márkakereskedőjénél lehet majd megvásárolni Európában.
Számos exkluzív történet, videó és izgalmas új tartalom található a legújabb fényképezőgépekkel és más Sony termékekkel készített felvételek között. A Sony európai fotográfiai központja 22 nyelven érhető el, és részletesen ismerteti a termékhíreket, a versenyeket és az egyes országok Sony eseményeinek naprakész listáját.