Extra fényerőt a Canon EOS R-ekre: Voigtländer Nokton 50 mm f/1,0

0

A Cosina még tavaly év végén dobra piacra 50mm f/1 Voigtländer Nikton objektívét, amely akkor csak Leica M bajonettel jelent meg.
A japán gyártó most bejelentette ennek Canon RF bajonettes változatát.

A kézi élességállítású Voigtländer Nokton 50 mm f/1,0 joggal kapta meg a Nokton jelölést, amelyeket az f/1,5 vagy jobb fényerejű objektívek nyerhetnek el. Ebben a sorozatban az első objektívet az 1950-es években mutatták be, és ahogy a neve is sugallja, éjszaka is lehetőséget teremtett a fotózásra, még gyenge fényben is. Manapság, a nagy érzékenységű digitális korszakban a Noktonok a rendkívül szűk mélységélesség és a plasztikus háttérelmosás szinonimája.

Az új Nokton 50 mm f/1,0 még magasabbra emeli a lécet, így még teljesen nyitott rekesznyílás mellett is kiváló részletgazdagságot kínál. A speciális lencsetagok – mint a nagy pontossággal csiszolt GA aszférikus frontlencse – lehetővé tették az objektív kompakt méreteinek megőrzését, ami a távmérős gépeknél való használatra is alkalmassá teszi (nem lóg be a keresőképbe).
Az elektronikus csatlakozásnak köszönhetően az EOS R fényképezőgépeken használva a gép felismeri az objektív gyújtótávolságát, így a szenzorstabilizáció is használható, valamint a váz így elmenti a gyújtótávolság és tárgytávolság értékeket a képfájl metaadatai közé is.

Voigtländer Nokton 50 mm f/1,0 RF
Gyújtótávolság 50 mm
Lefedett képterület full-frame
Látószög 48°
Legszűkebb blende F16
Felépítés 9 lencsetag 7 csoportban
egy aszférikus és egy GM aszférikus taggal
Fókusz rendszer manuális
Rekesz 12 lamellából
Közelpont 45 cm
Legnagyobb nagyítás 1:17
Szűrőmenet 67 mm
Méretek
(átmérő × hossz)
79,3 mm × 64 mm
Tömeg 650 gramm