Sony E-re is: Voigtländer Nokton 50mm f/1

0

A Cosina 2022-ben indította útjára megújult 50mm f/1 Voigtländer Nokton objektívét, amely elsőként csak Leica M, később Canon RF és Nikon Z bajonettel is piacra került.
Most a Sony felhasználóknak kedvez a japán gyártó, hiszen hamarosan Sony E bajonettel is kapható lesz az extra fényerős standard fix.

A kézi élességállítású Voigtländer Nokton 50 mm f/1,0 joggal kapta meg a Nokton jelölést, amelyeket az f/1,5 vagy jobb fényerejű objektívek nyerhetnek el. Ebben a sorozatban az első objektívet az 1950-es években mutatták be, és ahogy a neve is sugallja, éjszaka is lehetőséget teremtett a fotózásra, még gyenge fényben is. Manapság, a nagy érzékenységű digitális korszakban a Noktonok a rendkívül szűk mélységélesség és a plasztikus háttérelmosás szinonimái.

Az új Nokton 50 mm f/1,0 még magasabbra emeli a lécet, így még teljesen nyitott rekesznyílás mellett is kiváló részletgazdagságot kínál. A speciális lencsetagok – mint a nagy pontossággal csiszolt GA aszférikus frontlencse – lehetővé tették az objektív kompakt méreteinek megőrzését, ami a távmérős gépeknél való használatra is alkalmassá teszi (nem lóg be a keresőképbe).
Az elektronikus csatlakozásnak köszönhetően az EOS R fényképezőgépeken használva a gép felismeri az objektív gyújtótávolságát, így a szenzorstabilizáció is használható, valamint a váz így elmenti a gyújtótávolság és tárgytávolság értékeket a képfájl metaadatai közé is.

A Voigtländer Nokton 50mm f/1 ára 1635 euró.

Voigtländer Nokton 50 mm f/1,0
Gyújtótávolság 50 mm
Lefedett képterület full-frame
Látószög 48°
Legszűkebb blende F16
Felépítés 9 lencsetag 7 csoportban
egy aszférikus és egy GM aszférikus taggal
Fókusz rendszer manuális
Rekesz 12 lamellából
Közelpont 45 cm
Legnagyobb nagyítás 1:17
Szűrőmenet 67 mm
Méretek
(átmérő × hossz)
79,3 mm × 69,3 mm
Tömeg 598 gramm