CIPA: folytatódik a stagnálás

0

A nyár végén még úgy nézett ki, hogy a januári gyenge start után erőre kapott kiszállítások hatására akár jobb is lehet év végére az éves eredmény, mint tavaly, ami a kompaktok kivételével minden kategóriára elmondható volt.

A legfrissebb adatok alapján azonban ez már nem annyira egyértelmű.
A cserélhető objektíves gépek piacán még nyerhet ez az év, hiszen a jelenleg ismert 10 hónapból 8 hónapban több szállítás történt, mint a megfelelő tavalyi hónapokban. Az ezekhez a gépekhez készült objektíveknél már nem ennyire látványos az előny, így az a kis plusz, ami áprilistól érzékelhető, a januári gyenge indulást még nem volt képes ellensúlyozni, igaz, csupán 30 ezer darabos lemaradás volt október végén a tavalyihoz képest.
Hasonlóan kérdőjeles az összes digitális fényképezőgép éves teljesítménye, hiszen bár a cserélhető objektíves gépek egyelőre jól állnak, a kompaktok egy hónap kivételével folyamatosan mínuszban vannak a tavalyi hónapokhoz képest.

Az már biztos, hogy a kompaktok piaca idén tovább zsugorodott, ez a hátrány már nem behozható, tekintettel arra, hogy nincs igazán olyan új masina, ami képes lenne még bepörgetni a piacot.
A tükör nélküli gépek esetében az új modellek még hozhatnak egy utolsó erős pörgést, de az objektívek esetében erre nem nagyon kell számítani.

Íme tehát az októberig tartó adatok összesítve, amelyben a japán gyártók többségének, valamint a Zeiss kiszállítási adatait láthatjuk (a teljes taglista ITT érhető el):