Nem hoztak óriási változást a februári CIPA adatok

0

A japán CIPA hónapról hónapra kiadja a tagjai által gyártott fényképezőgépek, illetve objektívek szállítási adatait, amit nyomon követve egész jó képet kapunk arról, milyen folyamatok zajlanak a fotótechnikai piacon.
Azt már szerintem mindenki fejből vágja, hogy a Covid óta az erős visszaesés, majd a stagnálás, ezt követően pedig az igen enyhe bővülés volt jellemző a fotótechnika ipar piacára.
Az idei első hónap adatai is azt mutatták, hogy bizonyos szegmensekben jobbak a számok, mint tavaly, de egyébként a 2022-es év azonos hónapját nem sikerült lepipálni.

A héten megjelent februári adatok sem fognak senkit lázba hozni, az azért biztató, hogy legalább a cserélhető objektíves gépeknél sikerült az elmúlt 2 év legjobb számát elérni, jóllehet, az objektívek terén már nincs előrelépés, a kompakt gépek szegmense pedig papírforma szerint követi a tavalyi számokat.

Amit biztosra vehetünk, hogy nem lesz óriási előrelépés, a tavaly megjelent új gépek nem vonzanak már be olyan sok fotóst, a DSLR-MILC áttérés is jobbára már lezajlott, így ami még esélyes lehet, az az objektívek vásárlása.
Egy dologra lesz még érdemes figyelni, hogy vajon mennyire esik majd be a kompakt gépek piaca, ahol már csak néhány „nagy szenzoros” prémium gép tartja magát, de ugye ezek között sem történt tavaly óriási fejlesztés, így az lesz a csoda, ha sikerül stagnáló szinten tartani.

Íme tehát a 2024-es év első két havi adatai:

A kimutatásban szereplő CIPA tagok túlnyomórészt a japán gyártók, őket egészíti ki a Carl Zeiss. A teljes taglista ITT érhető el.