Tamron 28-75mm f/2,8 Di III VXD G2 Nikon Z-re

0

A Tamron még 2021-ben mutatta be a full-frame szenzoros gépeknél szokásos standard zoomnak használt (24-70mm f/2,8) objektív könnyített változatát, a 28-75mm f/2,8 Di III VXD G2-t, amely akkor Sony E bajonettel került piacra. Nemrégiben megjelent az objektív Nikon Z bajonettes változata is, így már a Nikon full-frame MILC-et használók is élvezhetik a Tamron könnyű, de nagy fényerejű alapzoomját. Mellékesen hozzátesszük, hogy a Nikonnak is van saját neve alatt futó Nikkor Z 28-75mm f/2,8 objektíve, de ennek optikai felépítése nem egyezik meg a Tamron 28-75mm f/2,8 Di III VXD G2-ével.

A 17 lencsetagot tartalmazó objektívben két alacsony szórású (LD – Low Dispersion) és két aszférikus tag hivatott az optikai hibákat csökkenteni, a közzétett MTF görbe alapján pedig a képsarkok leképezése is remek.

A fókuszcsoport mozgatására a G2-es változat lineáris VXD léptetőmotort alkalmaz, amely a gyártó elmondása szerint kétszer olyan gyors élességállítást tesz lehetővé, mint a hagyományos RXD motor.
Ennél az objektívnél is követték az új dizájnt, így a fókusz- és zoomgyűrűk kissé kiemelkednek a tubusból, emellett pedig itt is elérhető a Focus Set gomb. Az említett gomb segítségével könnyedén ugorhatunk két előre beállított tárgytávolságra, vagy akár a váz által programozható Fn gombként is használhatjuk majd. A fókuszgyűrű beállítható lesz lineáris és nem-lineáris működésre is, utóbbi esetén a forgatás sebességétől függően változik az áttétel, így gyorsabb, de szükség esetén pontosabb kézi fókusz érhető el (bár ezt a módszert nem mindenki kedveli, így meghagyták a választás lehetőségét). Emellett pedig akár úgy is használható az objektív, hogy a fókuszgyűrűvel a rekeszértéket módosíthassuk.
Ez az objektív is rendelkezik időjárásállóságot adó szigetelésekkel.

A Tamron 28-75mm f/2,8 Di III VXD G2 objektív április 18-tól lesz kapható, 1000 amerikai dollárért, amely 200 dollárral olcsóbb, mint a Nikkor saját változata.