Újratervezve: Tamron 28-75mm f/2,8 Di III VXD G2

0

A Tamron bejelentette a már piacon lévő, tükör nélküli full-frame szenzoros gépekhez kínált 28-75mm f/2,8 Di III RXD objektívének második generációját, pontosabban annak fejlesztését.
A Tamron 28-75mm f/2,8 Di III VXD G2 objektív átdolgozott optikai felépítéssel érkezik, bár erről részleteket egyelőre nem árult el a gyártó.

Azt mindenesetre tudni lehet, hogy közelebbre (18 cm-re) tud majd fókuszálni, így jobb maximális leképezési arányt értek el (1:2,7, azaz 0,37×-es) az új modellel, ráadásul a korábbi változat egyszerűbb léptetőmotoros megoldása helyett a felsőbb kategóriás Tamron objektívekben dolgozó VXD fókuszmeghajtást választották, amely lineáris léptetőmotoron alapul.

Változik az objektív külseje is, a G2-es modellnél jobban elválik majd a zoomgyűrű illetve fókuszgyűrű a tubustól.
A Tamron Lens Utility szoftver és opcionális csatlakozó kábel segítségével módosítható lesz a Focus Set gomb funkciója és a fókuszgyűrű működése. Az említett gomb segítségével könnyedén ugorhatunk két előre beállított tárgytávolságra, vagy akár a váz által programozható Fn gombként is használhatjuk majd. A fókuszgyűrű beállítható lesz lineáris és nem-lineáris működésre is, utóbbi esetén a forgatás sebességétől függően változik az áttétel, így gyorsabb, de szükség esetén pontosabb kézi fókusz érhető el (bár ezt a módszert nem mindenki kedveli, így meghagyták a választás lehetőségét). Emellett pedig akár úgy is használható az objektív, hogy a fókuszgyűrűvel a rekeszértéket módosíthassuk.

A Tamron 28-75mm f/2,8 Di III VXD G2 mérete és tömege nagyjából megegyezik majd az elődével. A részletes specifikáció és az ár egy későbbi időpontban kerül kihirdetésre.